Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport.net

  Турция излиза с отбор за €150 млн, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Турция хвърля отбор за 150 милиона евро в контролата срещу България! Двубоят е днес от 21,00 часа в Залцбург. Той ще бъде излъчван пряко по ТВ+. Най-скъпият футболист на комшиите е халфът на Реал Мадрид Нури Сахин, който се оценява на 18 милиона евро. Втори е капитанът на тима Арда Туран от Атлетико Мадрид – цената му е 15,5 милиона евро. Новият селекционер на Турция Абдула Авчъ няма да пази звездите си в контролата срещу България, прогнозират медиите в южната ни съседка. Българският му колега Любослав Пенев подготвя 5 промени в сравнение със състава, който удари Холандия с 2:1 в събота.
От Българския футболен съюз информираха, че днес пускат билетите за мача срещу турците. Те могат да бъдат закупени от касите пред стадион „Ред Бул Арина” в Залцбург.
Любо прави пет промени за Турция, продължава на втора страница вестникът. Селекционерът на България Любослав Пенев готви пет промени за контролата с Турция в сравнение със състава, който удари Холандия с 2:1 пред три дни.
Защитата ще бъде почти изцяло различна днес в Залцбург срещу южните съседи. В центъра Валентин Илиев ще започне на мястото на Иван Иванов или Николай Бодуров. На двата фланга близнаците Миневи ще бъдат заменени от Иван Бандаловски вдясно и Петър Занев вляво.
В средата на терена Христо Златински излиза титуляр за сметка на Георги Миланов, който напусна лагера на националите заради мач на младежите.
Очаква се Валери Божинов да седне на пейката срещу Турция. Атаката ще води капитанът на Лудогорец Емил Гъргоров. Любо Пенев няма намерение да бута схемата на игра, националите ще играят с 4-1 -4-1, както и срещу Холандия. По традиция Пенев ще обяви 11 -те титуляри на 15-минутния разбор непосредствено преди отпътуването от хотела към стадиона.
Турция няма да пази звездите за контролата с България, прогнозират медиите в южната ни съседка. Отборът изтърпя доста критики след загубата от Финландия с 2:3 в събота и ще търси добро представяне срещу нашите. Треньорът Абдула Авчъ най-вероятно ще заложи на постройка 4-4-2 или 4-4-1-1. На върха на атаката на Турция ще бъде Бурак Йълмъз, който наниза 2 гола на финландците. До него или от втора позиция най-вероятно ще помага Гьокхан Тьоре. В халфовата линия Турция излиза с най-добрите си футболисти – Арда Туран, Мехмет Топал, Емре и Алтънтоп. Най-проблемна е защитата, където Авчъ до последно ще мисли с кои играчи да започне. Медиите в южната ни съседка твърдят, че контролата с България ще е последният мач за 39-годишния вратар Рюстю Речбер в националния отбор на Турция.
Двубоят между България и Турция е днес от 21,00 часа в Залцбург и ще бъде предаван пряко по ТВ+.
Само една тренировка преди мача Националният отбор на България проведе само една тренировка вчера преди контролата с Турция, а не както бе преди успеха с 2:1 в Амстердам над Холандия. Тогава Лъвовете имаха две занимания, като второто от тях бе на „Амстердам Арена”. Националите тренираха снощи от 20,30 часа на 30-хилядния стадион „Ред Бул Арена” в Залцбург, където днес ще се играе мачът. Селекционерът Любослав Пенев има стриктно изготвена програма, която изпълнява въпреки вчерашното дълго пътуване, което за малко разбърка плановете му.

ЦСКА гълта 10 от Литекс, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. 80% от трансферните суми отиват в Ловеч. Брак между ЦСКА и Литекс ще има, но не съвсем. Не става дума за присаждане на нов мозък, а просто за преливане на кръв. Цели 10 футболисти на ловчанлии. сред които звездите Георги Миланов и Марсело Никасио. ще се преместят на „Българска армия”. Ако някой от тях бъде продаден през следващия трансферен прозорец, то от Ловеч ще лапнат близо 80% от сумата по сделката. ЦСКА вече договори двама с изтекли договори с Литекс – Христо Янев. който ще бъде представен в петък, и Сандриньо.
ЦСКА поглъща целия Литекс, продължава на втора страница футболният ежедневник. Договорната предвижда 80% от трансферите на 10 играчи да се върнат при Гриша Ганчев
Брак между ЦСКА и Литекс наистина се предвижда. Сливането обаче ще се осъществи между играчите на двата тима, като почти целият състав на ловчанлии ще се премести в пакет на „Българска армия”. Това е продиктувано от желанието на Гриша Ганчев да продаде най-конвертируемите си футболисти и невъзможността да го направи, ако играчите останат в Литекс, който не спечели евровиза. Между двата клуба е постигната устна договорка, която предвижда 10-те основни футболисти на Литекс от последния сезон да облекат червената фланелка. Това са близнаците Георги и Илия Миланови, Николай Бодуров, Петър Занев, Никасио, Максим Жос, Илко Пиргов, Момчил Цветанов, Александър Цветков и Страхил Попов. Десетте са най-класните състезатели на ловчанлии – мъжки и младежки национали, както и чужденци. Към това трябва да прибавим и че на ,Армията” почти сигурно ще пристигнат Христо Янев и Сандриньо, но те ще го направят като свободни агенти, защото вече приключиха отношенията си с Литекс и не са от контингента на ловешкия клуб. На практика от настоящия тим на „оранжевите” единствено Небойша Йеленкович, Бернар Итуа-Онанга, Галин Иванов, Васил Божиков, Петър Динчев и бразилецът Тиаго Мирасема няма да се преместят в София.
Идеята на голямото преселение на играчите на Литекс е двата клуба да си бъдат взаимно полезни. „Червените” ще атакуват групите на Лига Европа с конкурентоспособен отбор, а за ловчанлии ще остане възможността да продадат звездите си, като за това трябва да помогне и емблемата на ЦСКА. Джентълменската договорка предвижда при бъдещи трансфери на играчите на четирикратния шампион на България в чужбина 80% от сумите автоматично да потеглят към Ловеч. Останалата част от Приходите ще влизат в касата на „червените”. Принципната договорка между ЦСКА и Литекс все още не е скрепена с никакви документи. Възможно е в следващите часове и дни параметрите по сделката да се променят нееднократно. Сигурно е само, че „червените” ще използват възможността да „напомпат” отбора си с класа, като същевременно опитват да продадат изгодно з а д граница част от сегашните с титулярите.
Истерия в Ловеч, от клуба мълчат Новината, че Гриша Ганчев зарязва Литекс и се мести в ЦСКА, предизвика истинска истерия в Ловеч вчера, фенове и служители на клуба се питаха какво става, но никой не даде категоричен отговор. Според отлично информиран източник каквото и да се случи по оста Литекс – ЦСКА, ловешкият отбор няма да съществува през новото първенство дори във формация, съставена само от юноши. Твърде вероятно е четирикратните шампиони да продължат участието си в долните дивизии.
Друг слух гласи, че Литекс може да се обедини с новака в „Б” група Спартак (Плевен). От ръководството на ловешкия отбор съобщиха само, че ако има генерална промяна, тя ще бъде съобщена официално в близките дни.

Ганчев преговаря с „Титан” за ЦСКА, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Гриша Ганчев преговаря за влизането си в ЦСКА. Най-късно go петък трябва да е ясно дали това ще се случи. Намеренията на боса на Литекс са да придобие 50% от акциите на клуба, като идеята е това да стане чрез преминаване на всички конвертируеми футболисти на ловчанлии на “Армията”. Преговорите за евентуална сделка не текат от миналата седмица, а от два месеца. Ако предварителната договорка между двете страни се спази, то Ганчев и “Титан” трябва да държат по 50% от акциите на ЦСКА, като това ще е само до края на новия сезон, след което е планирана пълна промяна на собствеността. В случай че Ганчев влезе в ЦСКА, е обсъждано Христо Стоичков да стане президент на клуба. От “Армията” отказаха коментар по темата, но анонсираха промени в управата и влизането на нови лица на ръководни постове.
Гъргоров титуляр срещу Турция Националният селекционер на България Любослав Пенев смята да направи три промени в състава за контролата с Турция спрямо този, който победи Холандия с 2:1. Наставникът на лъвовете е останал доволен от представянето на Илиан Мицански, който влезе като резерва и вкара победния гол срещу лалетата, и възнамерява да го пусне като титуляр. В предни позиции той ще бъде дейно подпомаган от капитана Ивелин Попов по лявото крило и Станислав Манолев отдясно. Играчът на ПСВ Айндховен може да бъде сменен от Иван Стоянов.
Поради липсата на Георги Миланов, който се присъедини към лагера на младежите в Ловеч, като титуляр ще започне Емил Гъргоров. Капитанът на Лудогорец получи почивка в мача срещу Холандия, но сега ще бъде на разположение на Пенев. Националният селекционер смята да нагърби нисич-кия футболист с тежестта да гради играта на тима. Гъргоров ще бъде подпомаган от задни позиции от Светослав Дяков и Христо Златински. Полузащитникът на Локо Пд ще замени неубедителния срещу Холандия Владимир Гаджев в центъра на халфовата линия. Любо почти сигурно няма да пипа защитата и ще заложи на същите изпълнители – Веселин Минев, Бодуров, Иван Иванов и Йордан Минев. Националният селекционер е останал доволен от начина, по който бранителите са блокирали набезите на звездите на Холандия – Ван Перси, Кайт, Робен и Ван дер Ваарт. Единствената промяна, която може да направи в защита, е на десния бек и да даде почивка на Йордан Минев. Ако това се случи, вместо 31-годишния бранител ще се появи футболистът на ЦСКА Иван Бандаловски.
Славия се разбра със защитник на Ботев Bp Ботев Враца и Славия са се разбрали за трансфера на централния защитник на новака Петър Альошев. Според информация на “Тема Спорт” президентът на белите Венци Стефанов има устна договорка с шефовете на врачани, като се очаква трансферът на Альошев при белите да бъде финализиран в близките дни. 25-годишният Альошев бе сред виновниците Ботев да остане в елита и през следващия сезон. Той записа 16 мача и 3 гола през изминалия сезон.
Бранителят има контракт с Ботев до лятото на 2013 г., но предвид топлите отношения между двете ръководства, трансферната сума за правата му ще бъде минимална. Припомняме ви, че през последните два сезона като преотстъпен във Враца игра нападателят на Славия Иван Коконов, който се връща на “Овча купел” това лято.