БФС се оказа ударен хибридопроизводител, разпали война сред „червените”

4419

Явно Гриша Ганчев може да прави каквото си иска във футбола. Не става дума за това, че преди години нокаутира един футболен съдия, след което издигнаха магистрата, който го наказа, със… „да не прави вече така”. На великия микренски благодетел не му придирят нито в БФС, нито в прокуратурата за каквато и да е изцепка, свързана с признанията, че е подкупвал рефери. За един бивш спортист е обидно да нарежда на отбора си да напусне игрището, да не говорим, че този човек е член на Изпълкома на БФС и би трябвало да знае, че това е брутална подигравка с духа на спорта. Не се връщам случайно към тези моменти от биографията на Ганчев, защото изваждането на „Литекс” от „А” група, както и загубата на професионалния статут на ЦСКА, са факторите, които обусловиха последвалите юридически еквилибристики с припознаването на двата ЦСКА. БЛИЦ,СПОРТ

Обидно дори за българския слугински манталитет бе почти година да се разпалват страсти по медии и мегдани около това, кой е истинският ЦСКА. Ясно е, че това е докараният до фалит клуб, а кампанията в стил „ЦСКА е този на Гриша Ганчев” бе пиар акция за присвояването на четирите „червени” букви. Нито Манджуков и сие, нито Гриша Ганчев имаха намерение да оздравят най-титулувания клуб…

Впрочем, съвсем малко са личностите, които са готови да плащат старите дългове на клубовете, манталитетът на футболните босове е в стил „не плащам чужди борчове”. Та кой пречеше на г-н Ганчев цяла футболна година да направи план за оздравяване, та изчака да се появи конкурентът Васил Божков и да обяви плановете си? Ясно е, че ловешкият бос не е имал намерение да хвърля пари на вятъра за „любимия” си ЦСКА, иначе не би дал задача на мичуринците в БФС да изработят юридическата рамка на хибрида ЦСКА София. За да се случи това обаче, трябваше да се заобикалят доста законови разпоредби и да се наруши самата Наредба. Първенствуващата роля в тази задача няма как да не е на изпълнителния директор Попов. На този човек Боби Михайлов се осланя изцяло в юридическата област и вероятно е разбрал, че не е на „ти” с футболната материя, та му приши заместник-директор, за да няма гафове.

Преди време Попов даде картбланш на изпаднал заради несъстоятелност от профифутбола клуб с уверението, че наследява историята, но не и задълженията. След месеци обаче последваха наказания от УЕФА заради дължими дребни суми на чуждестранен играч с отнемане на точки и прочее. С голям клуб като „армейския” такъв номер е изключен и затова се стигна до дълго умуване и бабуване над хибрида, изработен за Гриша Ганчев.

Запознатите с футболната кухня са наясно, че сегашните юридически салтоморталета са плод на колективни усилия. Неслучайно наричам Попов мичуринец – за известния съветски овощар навремето имаше виц, че е умрял, след като е паднал от… ягода. Да се ашладисват овошки е едно, съвсем друго е да се намери юридическото основание за легализирането на нов клуб, хибридизиран от няколко града. Да си представим в Англия един нов-новеничък Манчестър Юнайтед, който се е пръкнал от изкупуването на акциите на Нотингам и Лестър. Подобни неща, особено пък за клубове с традиция, е невъзможно да се случат в цивилизована страна. Нещо повече – те са немислими.

Ала да се върнем към технологията на хибрида ЦСКА София, който разпали ненужни запалянковски страсти. Преди всичко трябва да се разбере особеният статут на футболния клуб – той може да е акционерно дружество, но основната му дейност е участие във футболно първенство и се подчинява на правилата на ФИФА, УЕФА и БФС. Затова е глупост да се твърди, че е купен този или онзи лиценз – той не се купува, а се придобива, докато клубовете може да се обединяват. Да, но както е записано в устава на ФИФА, това може да става само в случаите, когато клубовете са в един регион – за България се възприе окръг (къде е Ловеч, къде е Етрополе?). Юристите в БФС няма как да не са си давали сметка, че нарушават не само разпоредби, но и духа на футболните закони. Спортно-техническият компонент е водещ фактор. Казано просто, участието в каквато и да е група на Българския футболен съюз е следствие на класиране в първенство. Това е подчертано и в Закона за спорта.

За да се услужи на Гриша Ганчев, трябва да се нарушат законови разпоредби, защото „Литекс” няма как да играе в „А” група и никъде другаде, освен в „Б”, а ЦСКА – или във „В”, или в „Б” група. Прескачайки всякакви правила, „революционерите” Попов и сие създават някаква лига. Така рекламираният от преди година за най-удачен формат на първата ни група отиде в небитието и се пръкна ново формирование – противно на това, което е записано в Наредбата. Това е прецедент във футбола ни: заради прищевките и желанията на един бос като Гриша Ганчев да се прегазват фундаментални правила. Хибридаджиите трябва да обясняват все пак на публиката какво е новото в новата Първа лига и затова са включили отбори като „Верея”, „Локо” Горна Оряховица и „Нефтохимик”, измислили са и лицензионни стандарти, достойни за футболни великани.

Въпросът в спортен контекст обаче е открит – ЦСКА София е нов-стар клуб, но над присадения му Литекс тегне неотменимото наказание да играе в „Б” група…

Така готовите на всякакви юридически лудории хора от Изпълкома и в комисиите демонстрираха за пореден път управленския упадък на футболната ни институция. Абсурдът, сътворен в БФС, засега предполага участие в двете професионални групи на два „червени” клуба. Нищо чудно обаче някой силен на деня да подскаже, че мястото на автентичния ЦСКА е в музея, и съдът да не приеме никакъв оздравителен план.

Както и да е – „червените” страсти ще продължават да бушуват, ще продължат и междуличностните нападки. Никой обаче не взема насериозно обвинението в корупция към президента на БФС Боби Михайлов, изречено от член на Изпълкома, какъвто е Гриша Ганчев. Никой не вярваше и на заплахата на „Левски”, че може да напусне първенството – и в този клуб, както и във всички други, последна грижа е спазването на футболните закони. В крайна сметка, прав е Боби Михайлов – каквато ни е държавата, такъв ни е и футболът.
ЗАХАРИ НИКОЛОВ (бивш главен редактор на в. “Футбол”)