Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Бойко Борисов се изнерви и отсече: Ганчев и Божков да се разберат

Може и 100 млн. за футбол да дадем догодина, обяви премиерът, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Премиерът Бойко Борисов призова Гри-ша Ганчев и Васил Божков да се разберат за ЦСКА. Вчера той откри нов футболен терен за школата на Локо Сф в “Надежда” и коментира въпроса около “червените”. “Феновете на ЦСКА да си организират събрание ли ще бъде, конгрес ли, да се прегърнат и да решат какво искат”, каза още той. “Не се бъркам във футбола по теми, които не ме касаят, а и нямам право. Всъщност въпросът вече не е в БФС, не е в държавата. Той е само в сърцата на привържениците на ЦСКА”, добави Бойко. “Не ми задавайте казуси, които не са мои. Враждата между Божков и Ганчев разделя ЦСКА, никой друг”, обясни премиерът. Той разкри още, че следващата година държавата може да отдели и 100 млн. лева за футбол. Нужно е обаче от БФС и клубовете да представят обосновани идеи. “Трябва да ни убедят заедно с министрите на финансите и спорта да им дадем тези пари”, каза още Борисов.

си в “Надежда” вчера феновете на ЦСКА да си организират събрание ли ще бъде, конгрес ли ще бъде, да се прегърнат и да решат какво искат. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който беше специален гост на откриването на нов футболен терен за школата на Локо Сф. “Не се бъркам във футбола по теми, които не ме касаят, а и нямам право. Факт е, че феновете на ЦСКА искаха да участват в “А” група. Сега има две дружества, които могат да играят, където си искат. Всъщност въпросът вече не е в БФС, не е в държавата. Той е само в сърцата на привържениците на ЦСКА”, каза още Бойко. По повод писмото, което му написаха футболистите и треньорите на ПФК ЦСКА АД, пре-миерът отговори: “Пишат ми всеки ден писма, какво да направя. Това ЦСКА, дето взе ш Купата на България, кое беше. Автентичното ли? Спомням си, че тогава гледах мача. На трибуните стоеше Гриша Ганчев и нямаше никой от тези, дето ми писаха писмата. Кое е автентичното тогава? На Гриша Ганчев публиката му ръкопляска и го кандидатираше за президент и сега той има право да играе в “А” група. Не ми задавайте казуси, които не са мои. БФС мисля, че правилно взе решение да им даде възможност да изберат какво искат. Чуват се приказки, че държавата им пречи. Накрая се разбра, че враждата между Божков и Ганчев разделя ЦСКА, никой друг.” Относно това дали хибридът на Гриша Ганчев ще получи ст. “Българска армия”, Борисов беше предпазлив: “На стадиона на ЦСКА трябва да играе ЦСКА. Нито ще отиде Локомотив, нито Левски там”. Откриването на новия терен, изграден на мястото на сгурията зад сектор “А” на стадиона в “Надежда”, закъсня в очакване на премиера. Той похвали инициатора на проекта Иво Паргов, изп. директор на Детската футболна академия “Надежда”, който реализира идеята си с финансово дарение на “Актавис ЕАД в партньорство с ОСК Локомотив и ФК Локомотив 1929. Иначе хубавото събитие се превърна в гонитба на Борисов от политически репортери.

“Държавата помага много. Като се сметне колко сме дали по стадионите, сумата сигурно ще надхвърли 25 млн. лв. в годините досега. Тук се стегнаха хората, с областния управител, със спонсори, за някои аз им помогнах да дойдат. Така че съм много доволен от това, което виждам , каза Борисов в официалната си реч. Той разкри още: “Ако се работи по този начин, догодина мога да отделя и 100 млн. лева за футбол при 3,7 млрд. лева спестени от секването на контрабанда. Нужно е само от БФС и клубовете да идват обосновани идеи. Трябва да ни убедят заедно с министрите на финансите и спорта да им дадем тези пари”, каза още Борисов. С появата на Бойко в “Надежда” започна и официалната част. Той първо отказа да се качи на трибуната, но беше провокиран от вицепрезидента на “Актавис” Питър Бергуист, който каза, че е решил да помогне на България след разгрома с 4:0 на полуфинала в САЩ. “Аз вашия посланик Стен Аск колко пъти съм го бил на футбол, още не може да ме забрави. Ето тези лъвчета (б.а. – сочи децата от школата) след 10 години ще ви бият яко”, отговори му премиерът. Той изрази задоволство, че от “Надежда” са прогонени продавачите на гащи, заради които отборът е изпаднал при аматьорите, и похвали сегашните шефове в лицето най-вече на Иван Василев-Бозата, че за една година е свършил повече работа, отколкото предишното ръководство за 10 и повече. Бойко беше поканен да пререже лентата. В първия момент той отказа. “Стига, че комунистите се дразнят от подобни мероприятия, въпреки че зад всяка лента стои нещо ново и хубаво”, отвърна той. Накрая обаче остана една ножица, която Борисов беше принуден да вземе. “Добре, айде, ще ги ядосам комунистите”, изстреля той. Бойко погледа как деца от школата на Локо бият дузпи и тръгна да си ходи. В “Надежда” церемонията продължи лежерно. Децата на Локомотив вече има къде да тренират, без да се прибират с ожулени колена.

3500 полицаи пазиха финала

3500 полицаи и жандармеристи охраняваха снощния финал на Евро 2016 между Португалия и Франция на “Стад дьо Франс” в Париж, нещо невиждано досега по признание на домакините. “Такава сила може да бъде охарактеризирана като изключителна и във всеки случай необичайна за подобно събитие”, подчерта полицейският префект на френската столица Мишел Кадо. От тях над 1300 полицаи бяха командировани на 80-хилядния “Стад дьо Франс”, 1400 души пазиха 90-хилядната фен зона край Айфеловата кула, над 700 човека се грижеха за реда в транспорта във френската столица. В часовете преди финала на черно цените на билетите скочиха до 2000 евро бройката, при положение че най-скъпите, пуснати в продажба от УЕФА, бяха по €895. Заради глобите от €15 000 (€30 000 при повторно провинение), които предвижда френското законодателство, стотици фенове продаваха своите билети на покупната им цена. Междувременно в Маркусис, пред базата на португалския национален отбор по време на европейското, над 9000 фенове на селесао направиха невиждан червено-зелен шпалир по шосето, по което премина автобусът с любимците им на път към финала. Деца и възрастни, жени и мъже, те търпеливо изчакаха отбора в следобедната жега.

Над 400 милиона души гледаха церемонията и мача снощи

Церемонията по закриването на Евро 2016 и финалът Португалия – Франция привлякоха над 400 милиона тв зрители пред екрана според домакините. За финала на “Стад дьо Франс” канадската фирма “Сирко де Баку за”, която организира церемониите на Евро 2016, използва над 200 певци, 400 танцьори и около 3000 доброволци за представлението снощи. В нея, както и на откриването, тон задаваше френският диджей Давид Гета. Неговият химн на Евро 2016 This one’s for you бе изпят от шведската певица Зара Ларсон в съпровод на оркестър.

 

Дават фалшивия ЦСКА на ФИФА

Синдикът на автентичния ПФК ЦСКА Дора Милева ще сезира ФИФА за злоупотребите от страна на хибридния клуб, създаден от скандалния бизнесмен Гриша Ганчев, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. Претенциите са свързани с неправомерното използване на марката на „армейците” по време на контролите от лагера в Австрия. При третата от тях снощи футболното ГМО отстъпи с 0:3 на Динамо (Киев).

„Вече имам доказателства, че марката на ПФК ЦСКА, чиито интереси защитавам, се използва и по време на международни мачове. Това е предпоставка за официалното запитване до изпълнителния директор на дружеството (б. а. – Николай Паслар дали е подписвал договор за предоставяне на марката.

Ако това е станало, то се е случило без мое съгласие и аз със сигурност ще предприема действия за прекратяването на този договор и обявяването му за невалиден”, обяви синдик Дора Милева.

Разкодираха мистерията “Ренато Санчес”

Спекулациите около възрастта на новата звезда на Португалия Ренато Санчес изглежда ще приключат с края на европейското първенство. След като през цялото време докато течеше турнирът паралелно се водеше дебат дали наистина бившият халф на Бенфика е на 18, или на 24 г., броени часове преди финала срещу Франция излезе официалният му акт за раждане, където е видна рождената му дата 18 август 1997 г. Това означава, че Ренато Санчес е точно на 18 години и 326 дни. Документът лъсна в публикация на изданието „Лусо” в секцията за новини, като дори се вижда часът на раждане (15:25 ч) и теглото на бебето 2.56 кг. Името на новото попълнение на Байерн Мюнхен е същото като на баща му. Играчът е юноша на Бенфика, а атаката срещу него дойде от вражеския лагер на Спортинг Лисабон, които пръв се усъмни в коректността на личните му данни. Френският треньор Ги Ру заяви: „Раждането на Санчес е записано няколко години по-късно и аз мисля, че той е на 23 или дори на 24 г”. Изданието „Лу-со” разкрива още, че Санчес възнамерява да заведе съдебно дело срещу Ги Ру, който се опита да му отнеме два рекорда, а именно: за най-млад футболист, повикан в националния отбор на Португалия на голям турнир, както и за най-млад голмайстор в историята на „селесао”. От УЕФА добавиха още едно постижение във визитката на халфа – за най-млад участник на полуфинал на европейско първенство.

Междувременно, легендарният аржентинец Диего Марадона се обяви в подкрепа на Португалия срещу Франция на финала на Евро 2016. „В големите мачове не всичко е стратегия. Да искаш нещо толкова много е голяма мотивация”, заяви световният шампион с „гаучосите”, визирайки звездата на иберийците Кристияно Роналдо. „Да играеш втори финал на 31 г., Роналдо няма да има по-добър шанс за международна слава. Колко отчаяно иска да спечели трофея, това може да раздели Франция от още един успешен домакински турнир”, добави още Марадона. По отношение на „петлите”, аржентинецът отличи, очаквано, голмайстора на тима Антоан Гризман, но наред с него и халфа Пол Погба. „Франция разполага с личности в средата и в атака, които могат да подложат Португалия на голямо напрежение. Погба стига своя връх в точния момент. Трикът, който направи при втория гол срещу Германия се дължи най-вече на невероятните му качества, а не толкова на увереността”, завърши Марадона.

Au Revoir,  Евро 2016

Евро 2016 вече е история. Първенството постави рекорд още със своя увеличен формат с 24 отбора и 51 мача. След 50 здрави битки снощи най-заслужилите Португалия и франция трябваше да определят кой ще бъде новият крал на футболна Европа.

Хиляди фенове вчера напълниха улиците на Париж, като португалците не отстъпваха като бройка на домакините. И това беше напълно очаквано с оглед огромната португалска диаспора във франция и по-специално в Париж и околностите. Естествено, организаторите от УЕФА и домакините от Франция бяха взели безпрецедентни мерки за сигурност и хиляди полицаи, военни и агенти под прикритие се грижеха за спокойствието на феновете. Самата церемония мина под мотото „Франция, мерси”. Тя бе отново изключителна стилна и типично ефектна по френски, като имаше нюанси на трилър и драма. Такова, каквото беше самото първенство.

 

ЦСКА падна тежко и от Динамо Киев

ЦСКА загуби втора поредна контрола по време на лагера си в Австрия, след като отстъпи с 0:3 на Динамо Киев, пише на първа страница вестник “Тема спорт“. Червените изиграха силно първо и много слабо второ полувреме. Неофициален дебют направиха Рафа Перес и Давид Симао.

Първата част бе напълно равностойна. ЦСКА създаде една чиста ситуация, след като Галчев изведе Десподов сам срещу вратаря, но Домагой Вида настигна нападателя и предотврати опасността.

Второто полувреме премина  изцяло  под диктовката на украинския шампион и още в самото му начало се стигна до гол, след като Гонсалес получи удобна топка фронтално срещу Анатоли Господинов. Малко след това Сидурчук направи 2:0, като в основата на попадението пак бе звездата на тима Ярмоленко, който фиксира и крайното 3:0 след гол от пряк свободен удар.

“Отново допуснахме детински грешки”, констатира Христо Янев.

В същото време ЦСКА обяви свободен вход за мача с Удинезе на 23 юли на “Армията”. Преди началото на проверката червената селекция ще бъде представена пред публиката.

Погба в Юнайтед за 123 млн. евро

Пол Погба ще премине от Ювентус в Манчестър Юнайтед за 123 милиона евро, информира Sky Sports. Пътят на французина към завръщане на “Олд Тра-форд” е открит, след като Реал М се отказа да го привлече. Заплатата на Погба, който късно снощи игра финал на Евро 2016, ще бъде 15 милиона евро на година. Той ще се обвърже с червените дяволи за 5 кампании. Жозе Мауринъо вече взе в Юнайтед още двама играчи на агента Мино Райола – Хенрик Мхитарян и Златан Ибрахимович.

Сандберг дойде и се разбра с Левски

Шведският защитник Симон Сандберг пристигна вчера в София. Той веднага отиде на базата на Левски и разгледа стадион “Георги Аспарухов”. Привечер 22-годишният централен защитник води разговори със спортния директор на сините Станислав Ангелов и уточни условията, при които ще сложи подпис под договор. Това ще се случи днес, след като Сандберг премине медицинските прегледи. Те му бяха спестени вчера, защото в събота защитникът игра цял мач за Хекен, а отборът му победи с 4:2 Хамарби. Симон получи жълт картон в срещата.

Очаква се договорът на Сандберг да бъде минимум за три години. От Левски ще направят всичко възможно да уредят играча с права за мачовете с Марибор от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Първият двубой срещу словенците е в четвъртък.

Сините още в събота уточниха условията за откупуването на защитника от Хекен (той има договор с клуба до края на годината). От шведския тим първоначално са поискали около 400 хиляди лева, но сумата ще е около 4 пъти по-малка.

Симон Сандберг е роден на 25 март 1994 година, висок е 186 сантиметра и тежи 77 килограма. От 2013 година насам централният защитник, който може да действа и като десен бек, е изиграл 61 шампионатни мача за Хекен, в които е отбелязал един гол. През този сезон е бил на терена в 12 срещи. Той ще стане петият нов в Левски. Преди това клубът привлече Иван Чворович, Димитър Пиргов, Хеан Деса и Антонио Аниете.