Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Силен Лудогорец почна само с 2:0“, съобщава „Меридиан мач“
Лудогорец започна с победа участието си в евротурнирите. „Орлите” треснаха с 2:0 черногорския Младост и определено трябва да съжаляват че не отбеляза 6 или 7 безответни попадения във вратата на тима от Подгорица, тъй като играха много добре. Треньорът на разградчани Георги Дерменджиев заложи на изключително офанзиен състав. На вратата бе Владислав Стоянов. Пред него в защита действаха Сисиньо, Козмин Моци, новото попълнение Игор Пластун и Натанаел. Като дефанзивен халф действа единствено капитана Светослав Дяков. Иначе логично на върха на атаката бе Джонатан Кафу, подкрепян от цели четирима футболисти – Марселиньо, Джоди Лукоки, Жуниор Кишада и Вандерсон.
В състава на „орлите” имаше цели 6 бразилци.
„Мъри и Астана тръгнаха с 0:0“, е друг от акцентите в изданието
Казахстанският шампион Астана, воден от българския специалист Станимир Стоилов, не успя да победи литовския Жалгирис. Срещата във Вилнюс завърши 0:0, а евродебют записа новото попълнение Ибраими, дошъл от днешния съперник на Левски в Лига Европа – Марибор.
Играчите на Астана бяха много по-дейни през по-голямата част от мача, но така и не успя да стигнат до гол. В друг мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига Розенборг победи с 3:1 шведския Норкьопинг.
„Звездата Форсел се стяга за 0:0“, четем в друг от материалите на „Меридиан мач“
0:0 ще бъде отличен резултат като гост на Берое, заяви звездата на ХИК Микаел Форсел, при пристигането на тима в София. „Все още не сме разузнали достатъчно добре Берое. Запознати сме, че това е един отбор, който стои добре физически. Те обичат да поддържат високо темпо на игра. Ние трябва да бъдем готови за това. Още повече сега, когато гостуваме на Берое. Знаем, че ще бъде много труден мач. Предстои в последните часове да направим по-задълбочен анализ на играта на Берое, както в атака, така и в защита”, коментира Форсел, който е носил екипите на Челси и Бирмингам.
„Очаквам тежък мач. Берое е домакин в първия мач и това им дава предимство. Знаем, че този мач е много важен за Берое. За нас първата среща също е от особено значение. Ще се опитаме да вкараме гол и ако това стане, ще бъде чудесно”, добави нападателят.

„Държавата подари всичко на Ганчев“, съобщава от първата си страница „7 дни спорт“
Със светкавично заседание по спешност на няколко чиновници в спортното министерство държавата подари “Българска армия” и Панчарево на Гриша Ганчев. Така най-вероятно се отписват 14 милиона лева народни пари и се закрива ЦСКА. На негово място ще се настани хибридът Литекс София. Интересното е, че докато уж заседаваха хората на Красен Кралев, в профила на бореца Николай Паслар се похвалиха с решението. Предварително!
В спортното министерство не се съобразиха дори с мнението на колегите си във финансовото, че планът за оздравяване на ЦСКА, предложен от Васил Божков, е издържан. И хвърлиха в кошчето 14 милиона наши пари от данъци и осигуровки. Стотици кредитори пиха студена вода и вероятно ще засипят с дела държавата и специално подписалите решението.
„Васил Божков се отказва, поставят го в неравна позиция“, пише още изданието.
Васил Божков е готов да напише днес декларация, че оттегля плана си за оздравяване на ЦСКА. От екипа му не виждат смисъл да кандидатстват наново за базата, при условие че са поставени в неизгодна позиция от държавата.
От “Нове холдинг” трябва да извадят 14 милиона за данъци, а после да инвестират в Панчарево и “Армията”. По същото време от лагера на Ганчев стартират от нулата. Няма кой идиот да си плаща 14 милиона лева, за да участва в конкурс, в който другият не дава и стотинка.
Вчера Адалберт Зафиров получи нареждане да разпуска момчетата и те са свободни да си търсят отбори.
„Люпко готви изненада: Бабатунде ще е титуляр“, съобщава още „7 дни спорт“
Треньорът на Левски Люпко Петрович измисли как да изненада Марибор. Двата отбора се изправят тази вечер в 21:00 часа един срещу друг в мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа.
По информация на “7 дни спорт” козът на сърбина се казва Бабатунде Адениджи. Треньорът е стигнал до заключението, че Бабатунде ще е полезен със своята скорост.
Другият коз на Левски е Антонио Аниете. Испанецът със сигурност ще се появи в игра през второто полувреме, когато се очаква съперникът да е поизморен.

„Люпко: Няма само да се браним, трябва да вкараме“, четем от страниците на „Тема спорт“
Треньорът на Левски Люпко Петрович посочи, че тимът му няма да изпада в глуха защита тази вечер срещу Марибор . “Вярно е, че ще съм доволен на 0:0. Но, за да постигнеш този резултат, не стига само да играеш в отбрана или да пуснеш много дефанзивни футболисти. Необходимо е също да атакуваш и да контролираш мача. Искам да не допуснем гол, но ще търсим начин да отбележим. Добре е за нас, че сме гости в първия мач. Най-опасни от Марибор са Миливое Новакович и капитанът Таварес. Ще внимаваме за тях”, каза Люпко.
„Миланич: Готови сме за изненади от българите“, съобщава още изданието.
Треньорът на Марибор Дарко Миланич бе оптимистично настроен за домакинството на Левски. “Отборът е в добра кондиция и очаква с нетърпения двубоя от Лига Европа. Много важно е да започнем сезона с успех. С поведението си на терена трябва да отправим верни сигнали към феновете си, за да може да заслужим подкрепата им. Ще работим здраво, за да ги зарадваме. Нямам проблеми с нови контузени играчи. С травми са Котман, Райчевич, Дефенди, Ахмеди, Палчевич. Все още имам малки дилеми около състава. Дори последната тренировка преди срещата може да ми даде отговора за стартовия състав, който търся. Не съм притеснен от решенията, които ще трябва да взема за единайсеторката. Това са сладки тревоги, а не негативни – причината е, че всички играчи се справиха добре в подготовката”, каза Миланич.
Той обърна внимание и на Левски и посочи, че очаква изненади от съперника. “Това е добре подготвен технически отбор, който знае какво да прави в предни позиции, когато има топката. Действа много агресивно. Направихме много задълбочени анализи на противника и успяхме да открием някои негови слаби страни. Очаквам да играе предпазливо тук. Левски много ще разчита на подкрепата на феновете си на реванша, когато стадионът ще е пълен. Възможно е обаче българите да са подготвили и изненади и да не подходят по такъв начин. Затова сме готови за всякакви варианти от тяхна страна. Важното е да запазим мрежата си суха. В евротурнирите трябва да си ефективен, дано да сме такива”, завърши Миланич.
„Берое пак излиза за суха мрежа“, пише още „Тема спорт“
За втора поредна година Берое прескочи първото си препятствие в Лига Европа. Този път успехът над Радник Бийелина (0:0; 2:0) дойде доста по-трудно, отколкото преди 12 месеца, когато при Петър Хубчев тимът от Стара Загора се разправи с Атлантас (Клайпеда) (3:1, 2:0).
Сега обаче бе поставено ново начало с доста променен и подмладен състав при старши треньора Александър Димитров и тръгването от първа предавка бе неизбежно. Инерция от миналия сезон нямаше – тръгнаха си куп основни играчи. Реваншът в Баня Лука, спечелен с 2:0, показа, че бавно и методично „зелено-белите“ напредват, набират скорост.
Предстоящият дуел с ХИК Хелзинки, преди година пак съперник във втория кръг бе скандинавски тим – датският Брьондби, трябва да даде отговор на въпроса готов ли е тимът да води големи битки. А те много често се печелят с хитрост. Такава със сигурност е заредил в своя арсенал спортно-техническият щаб на Берое. Както и в първия мач с Радник, така и сега Берое ще излезе с една-единствена мисъл – да запази мрежата си суха, а напред каквото стане.
И при Хубчев, а и при Димитров старозагорци показват, че не се притесняват от това да приемат действията в своята половина и да разчитат на бързи контраатаки. Нещо, което те умеят доста добре и неведнъж са показвали по българските терени през годините.
Така че едва ли изходът на този сблъсък ще бъде решен в двубоя в Стара Загора  днес. Берое просто трябва да изиграе поредното си силно полувреме и на реванша след седмица да има късмета да накаже своя съперник. Това ще е стилът на този състав на „зелено-белите“ и на този етап повече от него трудно може да очакваме.
Една въпросителна стои пред спортно-техническия щаб за определяне на стартовия състав преди днешното домакинство с ХИК (Хелзинки). То е кой измежду бразилеца Том и Васил Панайотов ще партнира на японеца Кохей Като във вътрешността на полузащитата. Шансовете това да азиагтецът са по-големи заради по-богатия му опит. Като не игра срещу Радник заради липсата на картотека, но още с началото на подготовката стана ясно, че той ще е човекът, който ще дърпа конците в средата на терена.
По крилата ще оперират Ерик Почански – отдясно, и Неманя Милисавлевич – отляво. Атаката ще води ново-привлеченият младежки национал Радослав Кирилов, подпомаган от втора линия от Георги Божилов. Така във втори пореден двубой в Европа Алекс Колев ще остане на пейката. Карето в защита пред вратаря Благой Макенджиев ще е Венцислав Василев – отдясно, Веселин Пенев – отляво, а капитанът Иво Иванов и Илия Миланов ще оформят дует в сърцето на отбраната. Единственият, който със сигурност пропуска двубоя за Берое, е изостаналият с подготовката заради контузия титулярен десен бек Атанас Зехиров.
С оглед очакваните по-затворени действия бековете – Василев и Пенев, едва ли ще се включват толкова много в атака. С по-дефанзивни действия ще бъде натоварен и Георги Божилов. Неговата задача ще бъде повече да помага на Като и Том, отколкото на Кирилов. Именно последният се очаква да е капанът в състава на Димитров. В предишните два мача той не игра, тъй като не бе картотекиран заради проблем с документите. Вкаралият два гола на Радник Почански, който тогава бе на върха на атаката, сега ще оперира по дясното крило.
Основната заплаха за вратата на Макенджиев ще е централният нападател на ХИК Алфредо Морелос. Колумбиецът вкара и двата гола при успеха над Атлантас (2:0) в първия мач. Именно заради него звездата на тима Микаел Форсел е на пейката. Като така ще е и днес в Стара Загора. Защитникът Тае Тайво, който отбелязва при реванша с Атланта у дома 1:1, ще е другата важна фигура в състава на финландския гранд.