Преглед на водещите новини в спортните медии (България)


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport.net
Лудогорец иска Валери Божинов, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Шампионът Лудогорец иска българския национал Валери Божинов. Тимът на Ивайло Петев готви оферта за нападателя на Спортинг Лисабон, за да го привлече под наем за една година. Разградчани са готови да плащат цялата заплата на нападателя и той да им помогне за атаката на групите на Шампионската лига.
Сегашният отбор на Божинов – Спортинг, усилено му търси нов тим, след като той не е желан от треньорското ръководство. Валери си тръгна със скандал от “Жозе Алваладе”, след като се скара
със съотборника си Матиас Фернандес за една дузпа. По-късно Божинов беше натирен и доигра сезона в Лече под наем. Българският национал има договор за още 4 години със Спортинг.
Локо закъса с Коко по пътя към Европа, продължава на втора страница вестникът. Локомотив Пд ще участва в Лига Европа след 7-годишна пауза. Желанието на черно-белите запалянковци да видят тима на сърцето си по европейските терени се сбъдна. Сбъдна се и мечтата на един човек, без който този успех нямаше да бъде постигнат – собственикът на клуба Константин Динев. Бизнесменът от Сандански пое издръжката на клуба в началото на 2010 година и го спаси от изпадане. Две години и половина след управлението му на Лаута Локото отново се легитимира като един от водещите отбори в България, с който се съобразяват всички. Откакто пое клуба, Коко Динев е вложил около 8-9 милиона лева за издръжката на представителният тим. При това без да броим средствата, които извади от джоба си за модернизирането на стадиона и административната сграда към съоръжението, както и 600-те хиляди лева за изграждането на голям изкуствен терен.
Лично премиерът Бойко Борисов присъства на официалното откриване, като бе сред хората, разрязали лентата на този терен, както и на маломерното изкуствено игрище на Лаута, финансирано от община Пловдив.
Всичко дотук изглежда прекрасно за Локомотив, но не съвсем. На прага на Европа отборът има нужда от нови класни футболисти, а за това ще е необходимо да се изразходват много финансови средства. Дори и да го направи Коко Динев няма да има никакви гаранции, че ще си възвърне инвестициите.
За да се разчита на някакви по-сериозни постъпления от участието в евротурнирите, Локомотив Пд, ще трябва да се класира за групите на Лига Европа, което изглежда непосилна задача поради ред причини. Погледнато реално, срещу парите, които Коко Динев е налял в клуба, едва ли е имало някаква възвръщаемост до момента. Все по-малко от собствениците на български клубове се решават да инвестират във футбола. Нормално е бушуващата световна финансова криза да се отрази и на собственика на Локомотив Пловдив. Тя се отрази дори на собствениците на най-големите клубове у нас – ЦСКА и Левски. Коко Динев издържа сам Локомотив Пловдив, а един от начините за възвръщаемост на част от парите, инвестирани в Локомотив Пловдив, е осъществяването на изходящи трансфери. Лошото е, че на този етап за пловдивския клуб да продава директно в чужбина, от което да прибира 7-цифрени суми в евро, е почти невъзможно. Налага се топиграчите на отбора да преминат през Левски и ЦСКА, какъвто бе случаят с Гара Дембеле и се очертава сега да бъде и с Пламен Крачунов.
Ботев продължава да напира за Херо Собственикът на Ботев Пловдив Цветан Василев си е поставил за цел да привлече Димитър Димитров-Херо в клуба, научи “7 дни спорт”. 52-годишният специалист е човекът, желан на всяка цена, за да застане на горещия стол в клуба след завръщането на отбора в “А” група. По наша информация ръководството на жълто-черните кани специалиста от няколко месеца.
Преди малко повече от месец “7 дни спорт” информира, че са проведени предварителни разговори с Херо, като тогава специалистът отклони офертата на първо време поради няколко обективни и субективни причини. Мажоритарният собственик на Ботев – банкерът Цветан Василев, обаче не се е отказал от намерението си да доведе Димитров под тепетата.
Херо има договор за още една година с Черноморец, а привличането му в Ботев ще бъде много трудно, тъй като Димитров е изключително лоялен човек.
Другите варианти пред пловдивчани са Неделчо Матушев, Вили Вуцов и Ясен Петров, но не е изключено ръководството да се преориентира и към други специалисти.

Диамутен иска 150 бона за развод, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Защитникът отказва да напусне клуба без компенсация. Разводът между Левски и защитника Сюлейман Диамутен се очертава да бъде много тежък. Както е известно, “сините” шефове искат да скъсат договора с малиеца. Изпълнителният директор Иво Тонев обяви, че е разговарял на тази тема с Диамутен веднага след последния мач в “А” група. Бранителят, който дойде на “Герена” без пари по време на зимната пауза, има контракт за още две години. Заплатата му е сред най-големите в Левски, като според италианските медии той прибира по 24 000 евро на месец.
Към днешна дата Сюлейман Диамутен няма желание да разтрогне със “сините”. Той в момента е в Мали, а мениджърите усилено му търсят нов отбор. Според запознати, ако 29-годишният бранител въобще се съгласи да скъса предсрочно договора си, той ще поиска солидна финансова компенсация. Очаква се тя да е минимум три заплати, или около 150 000 лева. Диамутен най-вероятно ще дойде на “Герена” за сбора през юни и тогава ще стане ясна съдбата му.
Бойко Борисов: Чакайте арести за черно тото, продължава на първа страница футболният ежедневник. Клубовете да си дават парите на своите отбори и без глупости, призова премиерът. Премиерът на България Бойко Борисов заяви, че в скоро вре ме ще има арести за черно тото. каквито в момента текат в Италия.
Няма да мине много дълго време. Затова съветвам президентите на клубовете да си дадат парите на своите отбори и да стимулират своите играчи, не да се занимават глупости”, категоричен бе министър председателят. Той призна, че очаква премия от Витоша (Бистрица), след като заедно с тима спечели Купата на Аматьорската лига.
Нека президентите да дават на своите играчи, а не да се занимават с глупости, съветва премиерът
Премиерът призна, че е взел 200 лева за победата на
неговия Витоша (Бистрица) в 1/2-финала в турнира за Купата на аматьорската лига, в който вкара гол от дузпа и записа и асистенция. Впоследствие „тигрите” взеха трофея след 2:1 над Две могили. „Сега сигурно ще има премийка”, обясни той. „С честна игра толкова – пето място”, коментира Борисов класирането на Витоша в Югозападната „В” група. „В четвъртък играем отложен мач със Сапарева баня. В калта в Бистрица нямат шансове и може да се придвижим напред”, допълни премиерът.
Накрая Бойко Борисов направи кратък коментар за развоя на борбата в „А’ група.
„Ако се съди по резултатите, през сезона съм бил от Лудогорец и ЦСКА. Колкото до Левски, нека се оправят”, коментира още министър-председателят.
Драма с Шотландия за 2:2 в Ловеч България изпусна златен шанс да пробие до баражите за европейското за младежи до 21 години догодина, след като завърши 2:2 с Шотландия в Ловеч.
Селекционерът на нашите Михаил Мадански започна със схема 4-1-3-2. За известна изненада може да се приеме пращането на Илия Миланов на левия бек, а Георги Пашов започна отдясно в защитата. Пламен Димов от Черноморец стартира като дефанзивен халф, а пред него играха капитанът Цветков, Георги Миланов и Балджийски.
В атака Мадански заложи на Момчил Цветанов, оперирал предимно отдясно, и на Станислав Костов.
Наставникът на Шотландия Били Старк започна с 4-5-1, като в селекцията му личаха имена от Ливърпул, Селтик и Рейнджърс, но най-голямата звезда бе голаджията на Хъдърсфийлд Джордан Роудс.
Двубоят започна остро и България можеше да открие още в седмата минута, но удар на Станислав Костов бе избит от вратаря Ри-джърс. Малко по-късно и Момчил Цветанов имаше шанс, но не можа да преодолее стража. След това дойдоха няколко минути на хаос в нашата отбрана, но за щастие Джонатан Ръсел не можа да се възползва от грешки на Росен Колев и вратаря Стефано Кунчев.
Постепенно темпото се успокои след вихреното начало, като решаващият момент дойде в 33-ата минута. Тогава Георги Миланов проби отдясно, задържа много добре топката, след което комбинира с Александър Цветков и с техничен шут с левия крак прати топката в мрежата.
След почивката обаче нашите сякаш се прибраха да пазят резултата и бяха наказани. В 62-рата минута Момчил Цветанов стреля, след което топката срещна ръката на Пери, но съдията Соареш показа, че няма да свири дузпа. Малко след това Алън пусна от корнер към Кели, който центрира в наказателното поле на България, където Роудс засече топката с глава и я прати във вратата на Кунчев. Топреализаторът на Шотландия бе оставен сам сред куп от защитници. До края младите „лъвчета” така и не успяха да натиснат. Вместо това усилията на „гайдарите дадоха резултат и Роудс вкара втори гол. Той се разписа на празна врата след подаване на Армстронг в 90-ата минута. Точката обаче бе сложена в края на добавеното време. Цветков пусна към Росен Колев, който не успя да нацели топката, но тя стигна до Георги Костадинов и той отблизо изравни.

Пълен хаос с лицензите Боби се опитва да угоди на всички, Локо Сф остава под най-голяма въпросителна, пише на първа страница вестник “Тема спорт”
За поредна година в българския футбол цари пълен хаос с лицензите на клубовете. Причината е, че президентът на централата Борислав Михайлов се опитва да угоди на повечето отбори и не иска да се конфронтира с никого. С най-големи проблеми в елита продължава да е Локомотив София.
До вчера железничарите и Пирин ГД са били без лиценз и с големи препоръки. Неврокопчани са успели да се справят с проблемите си, докато на червено-черните ще им е нужно още малко време, от което ще се възползват чрез апелацията, която дава отсрочка до 6 юни.
Ситуацията около Локомотив София обаче е много заплетена, тъй като президентът на клуба Николай Гигов е член на Изпълкома и оттук се получи конфликт на интереси. Вчера около 18:00 часа Гигов е внесъл дължимите 28 400 лева за съдийски такси и глоби. Това обаче не решава проблемите на отбора. Клубната база на Локомотив не отговаря на стандартите, а освен това много от футболистите, които напуснаха през последните години, са завели съдебни искове. Михайлов обаче се гласи отново да удари рамо на Гигов, въпреки че под негово ръководство Локомотив само вегетира.
Останалите два новака в елита – Етър и Ботев Пловдив, пък са покрили изискванията за лицензиране.
Единственият вариант А група да бъде намалена до 14 отбора е, ако Литекс се откаже от участие в първенството и един клуб не получи лиценз. Най-застрашен е Локо София.
Най-сериозно е положението с лицензите в Б група. Много голяма е вероятността при аматьорите да отидат Академик София, Бдин Видин и Черноморец Поморие. Сливен, който също беше застрашен, засега се спасява.
От БфС обаче се притесняват, че през следващия сезон единната Б група може да бъде съставена от едва 12 клуба. Затова не е изключено 6 близките дни да бъдат направени някои компромиси, за да бъде увеличена бройката на отборите, които ще участват във втория футболен ешелон.
Платини и Делев няма да се връщат Мишел Платини и Спас Делев няма да се завърнат в ЦСКА за новия сезон. Такива информации се появиха преди месец, но вчера окончателно стана ясно, че това няма да стане.
Ръководството на Динамо Букурещ е променило плановете си за Платини, пише румънското издание gsp.ro. Клубът е готов да го задържи в състава си, като придобие правата му от ЦСКА и след това го продаде или даде под наем. Със задачата вече са ангажирани двама мениджъри, към бразилеца има няколко оферти от Азия, както и запитване от Лудогорец. Според румънската медия българският клуб дължи на Платини 70 000 евро. Изпуснатата от ЦСКА титла пък ще доведе до намаляване на разходите на “Армията”. Именно заради това червените са готови да отстъпят правата на Платини на Динамо, ако румънският тим плати на играча въпросните 70 000 евро и след това преведе на червените определен процент от последващ трансфер.
ЦСКА пък продължава да чака огромна сума по трансфера на Спас Делев в Мерсин, но това няма да доведе до завръщането на нападателя на “Армията”, тъй като червените си искат парите