Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Пълнят “Герена” до дупка за Марибор“, обявява от първата си страница „Меридиан мач“
Удивителна еуфория завладя феновете на Левски преди битката с Марибор. Огромни опашки се извиха пред „Герена” от рано сутринта вчера за билети за реванша от втория предварителен кръг в Лига Европа в четвъртък, макар касите да отвориха едва в 12:00 часа.
В късния следобед се разбра, че са останали пропуски само за крайните блокове в секторите „А“ и „В“, както и че в „Б“ продажбите вървят много сериозно. По непотвърдени данни до снощи са били пласирани над 13 000 пропуска.
Освен от София, „сини” запалянковци от цялата страна се включиха в рекордните опашки пред касите на стадиона. Освен оттам много фонове си купиха билети и в мрежата на „Тикетпро”.
От Националния клуб на привържениците пък заявиха, че интересът наистина е рекорден и с предимство ще са членовете им с платен членски внос.
Както е известно, първата битка между двата тима в Словения завърши при равенство 0:0 и сега „синя” България се надява на голям триумф и среща с шотландския Абърдийн в следващия кръг.
Марибор бие с родилни мъки на старта на шампионата“, пише още изданието.
Словенският Марибор си вдигна малко самочувствието с победа преди мача с Левски. Тимът на Дарко Миланич би с минималното 1:0 Копер на своя „Людски върт” в първия си мач от новия сезон в словенския шампионат, но не убеди никого в класата си. Тимът отново имаше сериозни затрудения напред, но за радост на феновете си поне бе стабилен в защита. Това бе трети пореден мач без допуснат гол, след като Марибор не се пропука в контролата със Селтик и в първия двубой с Левски. Единствения гол вкара Даре Вършич, който влезе на почивката срещу Левски при 0:0 между двата тима. Сега той отново трябваше да спасява тима си от пейката.
По-късно в мача влезе и Миливое Новакович, който бе сред резервите, за да е свеж за битката в София. В течение на мача се появи и друга от звездите на Марибор – Салалик.
Англичани гонят Буш, Берое го прибира“, съобщава още „Меридиан мач“
Бившият нападател на ЦСКА Серджиу Буш съвсем скоро ще бъде освободен от Шефилд Уензди. Медиите в Англия са категорични, че още до края на месеца румънецът ще бъде пуснат да си намери нов отбор без финансов иск.
Той се превърна в тотално разочарование след трансфера си от „Българска армия” на „Хилзбъроу”. Заради слабите си изяви, Буш беше пратен под наем в италианския Салернитана през миналия сезон, но от там не го искат за постоянен трансфер. Последният му мач с екипа на английските „кукумявки” беше през октомври миналата година срещу Родъръм.
От случващото се с Буш са най-доволни в Берое. Не е тайна, че Александър Димитров иска на всяка цена бившия таран на ЦСКА. Първоначално от Шефилд Уензди не искаха да го пускат без пари. Сега обаче нещата са различни и за да стане трансферът, Буш и Берое трябва да се разберат за заплатата на румънеца. Той иска около 15 000 евро на месец, но се смята, че може да клекне при 10 000 евро.
Друга румънска цел на „зелените” – нападателят Виктор Астафей, който през миналия сезон игра в Петролул (Плоещ), пък няма да премине в Берое. Или поне през този трансферен прозорец. Вчера той бе представен като ново попълнение на елитния Ботошани, където играят бившите ни национали Пламен Илиев и Радослав Димитров.

Русия на гилотината“, четем от първата страница на „7 дни спорт“
Руският спорт е на дръвника! Още днес Международният олимпийски комитет може да извади всички руски спортисти от Игрите в Рио де Жанейро. Причината – комисия към WADA доказа, че руснаците взимат допинг, а държавата и тайните служби им помагат, като ги прикриват. Кофти работа. Но какво правят другите през това време? За Юсейн Болт знаем – той яде сладки картофи. А останалите нечовешки бързи, силни и чевръсти спортисти от САЩ, Канада, Германия и прочее не руснаци? Не чакаме отговор. Само питаме. И наблюдаваме как светът се връща към студената война.
Новакович е разсеян, защото ще става баща“, е друг от акцентите на изданието.
Голямата звезда на Марибор Миливое Новакович има за какво друго да мисли в навечерието на сблъсъка с Левски в Лига Европа в четвъртък. Той разкри, че ще става баща за първи път. Нападателят, който вече е на 37 години, е женен от доста време за прелестната си половинка Мартина и след мача с Копер (1:0) обяви, че тя е бременна в четвъртия месец. В Словения веднага се пошегуваха с него, че вероятно това е причината за разконцентрираната му игра напоследък. Новакович сподели, че се е решил на тази важна стъпка в живота си, след като е улегнал и не дивее по дискотеките, както в предишни години. „Вече не можете да ме видите по заведенията до малките часове на нощта, както беше преди. Сега съм улегнал мъж, но явно скоро пак няма да мога да спя нощно време“, споделя с усмивка нападателят пред немските медии.
Левски продаде 15 000 билета“, съобщава в друг от водещите си материали „7 дни спорт“
Феновете на Левски полудяха! Еуфория заля привържениците на “синия” отбор 3 дни преди реванша с Марибор. Първата среща завърши 0:0 на стадион “Людски врът” в Словения. От клуба обявиха, че само в рамките на няколко часа са продадени малко над 15 хиляди билета. Отдавна такова нещо не се е случвало на мач на Левски. Още повече че “сините” не играят срещу европейски гранд, който много неутрални запалянковци ще искат да видят, а срещу словенския Марибор. Индикациите са, че двубоят със словенците ще бъде един от най-посетените на „Герена“.
Както е известно, капацитетът на стадиона в кв. “Подуяне” без сектор “Г” е 17 хиляди места.
“Интересът е огромен, не може да смогнем с печатането. Продадохме малко над 15 хиляди билета. Това е огромен успех за Левски. За сектор “А” останаха някъде около 300 билета. За “Б” са продадени абсолютно всички, а за “В” има 1 500 пропуска.
Трибуните ще са изпълнени до краен предел”, сподели изпълнителният директор на Левски Константин Баждеков пред “7 дни спорт”.
Иначе вчера близо 60 минути преди обявения час за пускане на билетите – 12:00, на стадион “Георги Аспарухов” вече имаше доста запалянковци. Служителите на клуба се хванаха за главата, когато видяха колко дълга опашка се вие пред сектор “А”. Първоначалната идея беше да работи само една каса, но заради сериозен интерес организаторите бяха принудени да отворят и втора. На опашките имаше хора от всякакви възрасти и професии. Официално облечени мъже с костюми, деца и майки с колички се наредиха за билети за двубоя с Марибор. Всички искаха да са сред първите, гарантирали си място на трибуните. С всяка изминала минута опашката с фенове ставаше все по-голяма, а хора прииждаха от всички възможни страни. Билетите се печатаха на момента, но все пак редиците вървяха нормално. Леки забавяния се получаваха при по-възрастните привърженици. Стигна се и до няколко словесни пререкания, но нищо по-сериозно. Всички бяха обединени около идеята да отидат на стадиона и да подкрепят любимия си Левски срещу Марибор. Настроението сред ултрасите беше приповдигнато и шеги не липсваха. Основна тема, разбира се, беше срещата със словенците. “Излизаме да ги бием тези. Видяхме ги, че не са толкова страшни, за колкото ни ги представяха”, коментираха си запалянковците. “Мамо, мамо, ела да видиш какви опашки има. В четвъртък ще има мач. Левски ще играе”, крещеше малко момиченце от парка. Опашките намаляха към края на работния ден. Касите затвориха в 18:00 часа.
Днес се очаква напливът за билети на „Герена“ да е още по-осезаем.
Феновете могат да си закупят пропуски от касите на стадион “Георги Аспарухов”, TicketPro и една от големите вериги бензиностанции.
Цените на билетите са 7 лв. за сектор “Б”, 10 лв. за сектор “В”, а 15, 18, 20, 30 и 70 лв. за сектор “А”.
В началото на седмицата от Левски пуснаха и сезонните карти. Освен това Левски отваря семейния блок в сектор “В” за реванша с Марибор. Местата за деца с придружители ще са разположени в 20-и блок.
За целта придружителят трябва да има закупен билет за сектора, а на място при влизането в сектора ще бъде издаден нулев талон за желаещите да присъстват деца. Влизането ще става и срещу попълнена декларация. Всички хлапета до 14-годишна възраст ще имат право на достъп и до сектор “Б” с нулеви билети, но с придружител. В Сектор “А” деца под 7-годишна възраст ще могат да влизат без билет, ползвайки мястото на своя придружител.

„ЦСКА покани юношите на Зафиров да се върнат“, обявява от първата си страница „Тема спорт“
ЦСКА използва официалния си сайт, за да покани юношите, които доскоро тренираха под ръководството на Адалберт Зафиров, да се върнат в ДЮШ. “Състезателите от ДЮШ на ЦСКА, които се бяха присъединили към отбора, воден от Адалберт Зафиров, са свободни да се върнат в отборите си от ДЮШ. Всички тези момчета бяха подведени, но ние вярваме, че те са закърмени с червената идея, обичат отбора и поради тази причина са добре дошли в ЦСКА. Повече информация за сборовете и подготовката могат да получат от треньорите си”, се казва в съобщението на ЦСКА.
„Партизан гони българите“, пише още изданието.
Треньорът на Партизан Иван Томич повече няма да разчита на Иван Бандаловски, а дните на Валери Божинов в клуба изглеждат преброени. Бранителят си навлече гнева на спеца с искането за титулярно място и бе изваден от групата за реванша със Заглембе от Лига Европа в четвъртък. Божинов пък бе нахокан пред всички съотборници на неделната тренировка, че има излишни килограми, не спазва тактическите задачи и не се движи по терена. Валери си е замълчал и не реагирал. „С Бандаловски съм приключил, за Божинов ще видим”, заяви Томич.
„Лудогорец замина за Подгорица в очакване на звезда“, пише още „Тема спорт“
Днес Лудогорец излиза срещу черногорския първенец Младост в мач реванш от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Двубоят е от 21:45 часа и ще бъде предаван пряко по „Диема Спорт“. Разградчани направиха голяма крачка към продължаването напред, след като спечелиха с 2:0 у дома и двубоят тази вечер изглежда с протоколен характер, още повече предвид много ниското ниво на съперника. В първата среща „зелените“ показаха, че не са говорили празни приказки и кошмарът “Милсами” наистина е забравен. В Черна гора те ще трябва да се преборят с друг голям проблем – мисълта за сръбския гранд Цървена звезда, който дебне тима в следващата фаза на надпреварата. Преди заминаването вчера треньорът Георги Дерменджиев и футболистите увериха, че са фокусирани единствено върху Младост. Неведнъж обаче думите са се разминавали с това, което е в главите на играчите. Мачът в столицата на Черна гора може да изглежда протоколен, но разградчани нямат право на никакво отпускане. Това нареждане е дошло и от високите етажи в клуба. Лудогорец има какво да спечели срещу Младост. „Зелените“ трябва да си връщат загубените позиции и имидж след фиаското с Милсами преди година, а това няма как да стане само с една победа над 362-ия в ранглистата на УЕФА! Затова целта през този сезон е минимум групи на Лига Европа.
В Подгорица играчите на Георги Дерменджиев получават перфектна възможност да сложат край на черната си серия от осем поредни двубоя без успех далеч от България. За последно те спечелиха при визита срещу Лацио на “Олимпико” на 20 февруари 2014 година в мач от 1/16 финалите на Лига Европа. Тогава „зелените“ се наложиха с 1:0 над опонента от Рим след гол на Роман Безяк. След тази среща последва загуба от Валенсия (0:1) на 1/8-финалите в Лига Европа и още седем срещи без успех в Шампионска лига – равенства с Дюделанж (1:1) и Партизан (2:2) и поражения от Стяуа (0:1), Ливърпул (1:2), Базел (0:4), Реал Мадрид (0:4) и Милсами (1:2).
Очаква се треньорът Георги Дерменджиев да заложи на по-дефанзивна схема в реванша. В първата среща той използва Марселиньо като дефанзивен халф, но този път бразилецът ще действа на типичната си позиция – плеймейкър. Зад него ще са капитанът Светослав Дяков и Лукас Саша. Последният ще се включи в състава на мястото на направилия силен двубой в Разград Джоди Лукоки. Почти сигурно холандецът ще бъде и един от козовете в ръкава на Дерменджиев, които ще влязат в употреба през втората част. По-напред специалистът ще пусне Кафу по десния фланг, а Вандерсон ще е на другия. На върха на атаката най-вероятно ще стартира Клаудиу Кешеру, който бе резерва в Разград. Има голям шанс Дерменджиев да предприеме промени и в защита. Той все още умува дали да включи като десен бек Йордан Минев, който е по-стабилен във фаза отбрана от Сисиньо. Бразилецът типично за всеки играч от Страната на кафето се увлича прекалено много в атака, което може да доведе до проблеми.
Със сигурност новото попълнение Игор Пластун и Козмин Моци, за когото това ще бъде мач номер 60 в евротурнирите, ще са в центъра на защитата, а вляво ще е позициониран Натанаел.
В състава на Младост не се очакват кой знае какви промени. Треньорът Никола Ракойевич дори може да заложи на същите единайсет, които започнаха и в Разград. Най-вероятно в атакуващ план отново Марко Бурзанович ще трябва да компенсира липсата на Шчепанович, който напусна клуба през лятото, след като стана голмайстор на черногорското първенство през изминалата кампания.