Преглед на водещите новини в спортния печат

1988София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

УЕФА писа 6 на Сектор “Б”, е водещият материал на “Меридиан мач”
Левски може и да отпадна от Европа, но заслужи овации заради играта и най-вече за невероятните си фенове. Близо 20 хиляди привърженици оказаха изумителна подкрепа на отбора срещу Марибор, а на всичкото отгоре се размина без абсолютно никакви инциденти. Това е изтъкнал делегатът на УЕФА Тамир Гилат от Израел, разбра „Меридиан Мач”. Той е писал „отличен 6″ на публиката на Левски за поведението й на трибуните. Припомняме, че досието на „сините” фенове е едно от най-дебелите в евротурнирите и при следващо провинение може да последва сурова санкция за отбора. Този път обаче привържениците демонстрираха наистина европейско поведение и единственото, което липсваше на „Герена”, бе крайният успех за тима. 1:1 на „Герена” в реванша коства отпадането от Лига Европа след 0:0 в Словения.
Играчите на Берое: Много ни боли!, четем още във вестника
Много ни боли! Това казаха играчите на Берое след незаслуженото отпадане от финландския ХИК (Хелзинки). В първата среща „зелените” бяха по-добри, но срещата в Стара Загора завърши 1:1. На реванша пък финландците биха с 1:0, макар и с голяма доза късмет. „Ако ни бяха били два пъти по 3:0 нямаше да ме е яд толкова. Докато ние изпуснахме доста положения, не ги реализирахме и ни отстраниха. Това е болезнено, поне за мен”, коментира след срещата вратарят Благой Макенджиев. „Добра игра от наша страна. Трябва да сме доволни от представянето ни и в двата мача. Отново използваха наша грешка и ни отстраниха. Да се надяваме в следващите мачове да поправим грешките и да не се получават такива, за да можем да печелим повече точки. Според мен имаше липса на концентрация при статичните положения. Имаха малко по-ръстови футболисти от нас”, добави той. „Завършващата фаза ни куцаше. Последният пас пред наказателното поле не ни вървеше. Справяхме се добре до там. Първото полувреме имахме повече възможности от второто. Просто те се затвориха и си спечелиха мача”, заяви пък Ерик Почански. „Съжаляваме за отпадането, определено. Особено в първия мач изпуснахме доста. Но нека не забравяме, че ние сме млад отбор с доста нови момчета. Трябва и малко време. Такива мачове ни дават самочувствие”, завърши бившият младежки национал.
Испанци прецакват Лудогорец преди битките, разкрива “Меридиан мач”
Испанският елитен тим Селта се разбра с ръководството на Цървена звезда за трансфера на голмайстора на сърбите Александър Катай, съобщават испанските медии. В касата на „звездашите” ще влязат 3 млн. евро, а играчът идва като заместник на своя сънародник Адем Ляич, който бе договорен за „Балаидос”, но в последния момент подписа с Торино. Испанците обаче са били помолени да оставят Катай за мачовете с Лудогорец и да подпишат с него веднага след срещите. А ръководството на Селта се е съгласило и по този начин ще прецака „орлите”, защото звездата на тима ще играе в двата двубоя. Те са с много голяма важност, тъй като при краен успех Звезда ще се класира минимум за групите на Лига Европа, а това означават сериозни приходи за шампиона на Стария континент за 1991 г. В Белград обаче не спят и продължават работата на трансферния пазар. Те ще привлекат за заместник на Катай бившия бразилски национал Жо. Все още обаче не е ясно дали той ще бъде уреден за двете срещи с българския шампион.

След отпадането от Лига Европа: Скандали в Левски, нов пред изгонване, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Високо напрежение в Левски след отпадането от Марибор (1:1) от турнира Лига Европа. След двубоя треньорът на “сините” Люпко Петрович се оплака от един от новите футболисти. Перуанецът Хеан Деса е заявил на сърбина, че не е футболист за 10 минути.
– Каза: Не съм играч за 10 минути – обясни Петрович и сподели, че му е отвърнал:
– Бягай в съблекалнята.
Ден след случката перуанското крило беше привикан от клубното ръководство. Шефовете триха сол на главата на Деса и му обясниха, че няма да търпят подобни своеволия от негова страна. При нова подобна изцепка Хеан ще бъде изгонен дисциплинарно. Не е тайна, че перуанецът беше считан за черешката на тортата в лятната селекция и получава най-високата заплата. По информация на “7 дни спорт” още на първите дни от подготовката Люпко Петрович е заявил на ръководството, че не иска Деса в отбора. Освен това сърбинът е вдигнал мерника на още двама от “синята” съблекалня – Венцислав Христов и Сашо Александров. Старшията е разочарован от изявите на тези играчи.
Ботев загря с 4:0 за дербито, е друго водещо заглавие от страниците на вестника
Ботев (Пловдив) победи с 4:0 Верея в последната си контрола преди дербито с Локомотив (Пловдив) от първия кръг на новото първенство. Головете отбелязаха Иван Стоянов (8, 69), Наско Милев (16) и Жоао Пауло (37). Преди мача на стадиона в Оризари се състоя и официалното представяне на “жълто-черните”. На трибуните беше благодетелят на тима Румен Чандъров.
След отпадането от ХИК: Агитката разделена за играта на Берое, пише още “7 дни спорт”
Берое приключи участието си в Лига Европа още във втория кръг, въпреки че многобройните фенове на отбора таяха надежда това да не се случи. Еуфорията преди реванша с ХИК определено беше голяма в Стара Загора, но настроението сред ултрасите се обърна на 180 градуса след последния съдийски сигнал в Хелзинки. Загубата 0:1 изхвърли българите.
Феновете отново се разделиха на “за” и “против” представянето на отбора. Едни похвалиха футболистите за вложеното старание, други пък открито недоволстваха в социалните мрежи и призоваха да се правят промени. Въпросът е какви, след като още дори първенството не е започнало. Но в Стара Загора винаги е било така: или Берое се подкрепя до дупка, или се засипва с критика – било основателна или неоснователна. Средно положение няма. Дори вече се чуха гласове на фенове, че няма да ходят на мачове. Лошото е, че напоследък всичко се случва в интернет, а когато дойде време да се изкаже мнение на стадиона, трибуните под Аязмото остават пусти.

ПФК ЦСКА АД ще бъде обявен във фалит, е водещият материал на “Тема Спорт”
Дружеството ПФК ЦСКА АД отива във фалит. Това обяви синдикът му Дора Милева. “Не съм внесла поправките по оздравителния план, които съдът постанови. Не мога да го направя без желанието на инвеститора. Планът “Божков” няма да влезе в сила. Инвеститорът се отказа да оздравява ЦСКА и това е съвсем нормално. Причината е прекратяването на договора за базите. Остава да видим какво ще се случи с другия план – този на г-н Ганчев. Не вярвам да бъдат внесени поправките и по него. Затова ПФК ЦСКА АД ще бъде обявен във фалит”, коментира Милева.
И докато това дружество отива в небитието, ЦСКА е по-жив отвсякога и днес играе контрола с Удинезе на “Армията” от 18:00 часа. В 17:10 пък започва официалното представяне на отбора, който ще преследва титлата в Първа лига. Треньорът Христо Янев заяви: “Ще сме водещ фактор в първенството, вече придобиваме нужния облик за това. Сигурен съм, че феновете ще ни подкрепят и ще покажат защо ЦСКА е толкова велик клуб”, каза Янев.
На “Герена” задуха вятърът на промяната, разкрива още изданието
Левски отпадна от Марибор и не успя да се класира за третия квалификационен кръг на Лига Европа, но на “Герена” започва да духа вятърът на промяната. Усещането за това се засилва и от факта, че по време на реванша със словенците нови лица се появиха в ложите на стадион “Георги Аспарухов”. Във ВИП зоната срещу словенците бе Спас Русев. Бизнесменът е сочен като нов собственик на генералния спонсор на клуба. Очаква се в скоро време телекомуникационната компания да се сдобие с голяма част от акциите на “сините”. Анонсът е за придобиване за дялове на стойност 13 милиона лева. Това бе потвърдено и след последния Управителен съвет на Левски, на който бе гласуван бюджетът за новия сезон. Русев седеше на “Герена” редом до спортния министър Красен Кралев и временния председател на Управителния съвет на клуба Николай Илиев. Там бяха и тримата настоящи собственици на Левски – Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. В ложите се появи и бившият бос Тодор Батков, както и напусналият “сините” след края на сезона и поел Черно море Георги Иванов-Гонзо. Присъства и вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.
От Левски вече обявиха, че по време на Общото събрание на клуба, което е насрочено за 30 август, предстои и избор на нови членове на Надзорния съвет. Очаква се тогава и други акции да сменят притежателите си – те да преминат в ръцете на родения в Габрово бизнесмен Михаил Михайлов. Възможна е и промяна на цялата структура на клуба. Защото за президент на Левски е сочен голмайстор №1 в историята му Наско Сираков.
В социалната мрежа вчера Илиана Раева деликатно по заобиколен начин намекна, че съпругът и скоро ще се върне в клуба и “сините” пак ще имат европейски успехи.
За влизането на свежи капитали в Левски говори и фактът, че от клуба вече са поръчали козирката за сектор “А” на стадион “Георги Аспарухов”. Тя вече се изработва в чужбина. Заради участието на “сините” в Лига Европа от ръководството заделиха и средства за реновирането на сектор “В”. На много места в трибуната бе отлят нов бетон, а седалките бяха подменени.
Терзиев готов да напусне Лудогорец, четем още от страниците на “Тема Спорт”
Един от българските национали в Лудогорец мисли за напускане, разбра “Тема Спорт”. Става дума за бранителя Георги Терзиев. 24-годишният национал не е доволен от статута си на твърда резерва и през главата му вече е минала идеята да потърси развитие на кариерата си другаде. Проблем пред него обаче е фактът, че съвсем наскоро подписа нов тригодишен договор с разградчани. Терзиев дълго време не бе склонен да остане, ако ситуацията му не се промени и не започне да играе. Все пак от ръководството успяха да го убедят да преподпише. В рамките на само три месеца нещата отново се обърнаха на 360 градуса за българина. В края на шампионата се очертаваше той да е първа или втора опция за партньор на Козмин Моци през новия сезон, като се вземаше предвид, че правилото един българин до 21 години да започва в елита ще бъде отменено, както и стана. През лятото обаче Лудогорец привлече двама много скъпи и класни защитници – Игор Пластун и Хосе Луис Паломино. Първият вече захапа здраво титулярното място и едва ли ще го изпусне скоро, тъй като се представя много силно. Аржентинецът пък още не е направил дебют, но бе на пейката в реванша с Младост точно на мястото на Терзиев. В първата среща в Разград българинът също не попадна сред 18-те на Георги Дерменджиев. Това никак не се е харесало на бранителя, въпреки че прибира много висока заплата за български играч.