Преглед на водещите новини в спортния печат

1988
Мръсни номера от Звезда преди битката, е водещият материал на “Меридиан мач”
Класически мръсен балкански номер решиха да спретнат от Цървена звезда на Лудогорец преди голямата битка помежду им днес. Въпреки изричното желание от страна на българския щаб теренът да бъде полят, за да може топката да върви по-бързо, това няма да се случи. Вече няколко футболисти и легенди на „звездашите”, сред които селекционерът на Сърбия Славолюб Муслин, казаха, че „орлите са много опасни на контраатака. И явно Миодраг Божович и неговият щаб са решили как да ги спрат – с лош терен на бабуни. Подобен номер направиха и от Милсами преди година, когато теренът в Орхей си беше една обикновена картофена нива. А играчите на Лудогорец така и не успяха да покажат познатата игра и отпаднаха срамно. Иначе всички в Лудогорец се обединиха в мнението си преди реванша с Цървена звезда, че ще победят европейския шампион за 1991 г. Първата среща в Разград завърши 2:2, като през първото полувреме играчите на Георги Дерменджиев намачкаха тотално своя съперник. През втората част обаче нещата се обърнаха и резервата Кешеру остави живи надеждите на шампионите за класиране в плейофите на Шампионска лига.
Треньорът на Спартак (Вн) издъхна на терена, разкрива още изданието
Трагедия разтърси Варна и цяла футболна България вчера вечерта. Треньорът на аматьорския в момента ФК Спартак (Варна) Траян Дянков почина внезапно малко преди вчерашната тренировка на тима. 40-годишният специалист се строполил на земята близо до съблекалните на стадион „Локомотив”. Преди това той е направил няколко обиколки за загрявка преди заниманието. След това тръгнал да вземе цигарите си, но се свлякъл и хвърлил щаба и играчите си в шок. След обаждане на телефон 112 на място са пристигнали медицински екип и полиция. Възможно е младият човек да е получил инфаркт, но тепърва ще се изясняват причините за смъртта му. Траян Дянков е бивш футболист на Спартак (Варна), Велбъжд, Локомотив (Пловдив), Черноморец (Бургас) и Калиакра.
Дебютът му в „А” група бе през сезон 1993/94, когато записва две участия за родния Спартак (Варна). През дългата си и успешна кариера той игра като десен бек и централен защитник. Бе част от шампионския тим на Локомотив (Пловдив), но между 2004 и 2005 година не игра футбол заради контузия. Той бе за кратко и в руския Динамо (Махачкала). За последно риташе в аматьорския Обзор, а до преди две години бе играещ асистент в Спартак.
ЦСКА 1948 поиска да играе на „Армията”, четем от страниците на “Меридиан мач”
От ЦСКА 1948 са входирали писмо до министъра на младежта и спорта Красен Кралев с искане отборът да получи право да играе домакинските си мачове на стадион „Българска армия”. Известно е, че наскоро министерството прекрати едностранно договора за концесия на ПФК ЦСКА АД за базите и ги предостави временно за стопанисване на ЦСКА-София преди да бъде организиран нов търг. Ветераните и феновете, които не припознаха новия „армейски” клуб и организираха свой, държат да си делят „Армията” с конкурента им за „червената” любов. От клуба вече имат договор да играят в село Лозен, но се надяват да им разрешат да играят в центъра на столицата. Междувременно новите „армейци” са се разбрали с две сериозни имена, които да играят в състава им през новия сезон. Първият е Валентин Илиев, който трябва да бъде играещ спортен директор. Нападател на тима пък ще бъде Герасим Заков, който през лятото отказа на Локомотив (Пловдив).

Треньорът на Звезда не спи от страх, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Голямо шубе тресе треньора на Цървена звезда Миодраг Божович преди реванша с Лудогорец днес. Домакините излизат тази вечер в 21:30 ч. с комфортен резултат 2:2 от първата среща. Божович демонстрира самочувствие, но всъщност е дълбоко притеснен, научи “7 дни спорт” от сръбски журналисти. Той не спял и въртял по цяла нощ кадри от мачовете на Лудогорец. И разпитвал къде ли не за качествата на бразилците в българския шампион. “И номерата на обувките им знае”, шегуват се в Белград. Кафу и компания са уплашили Божович, който е наясно, че защитниците на Звезда са тромави. Треньорът показа на брифинга преди мача, че е запознат в детайли с играта на Лудогорец. Залогът е огромен. Победителят отива в 4-тия квалификационен кръг на Шампионска лига и гарантирано ще играе в Европа най-малко до Коледа.
Люпко не мисли за оставка, четем още във вестника
Равенството с Монтана (0:0) не е повод Люпко Петрович да подава оставка като треньор на Левски. “7 дни спорт” разбра, че сръбският спец няма никакво намерение да си тръгва от “Герена”. Дори той вече се е заел със задачата да проучи следващия съперник на “сините” – Локомотив (Пловдив). След края на срещата с Монтана голяма част от феновете в сектор “В” на Герена скочиха на Петрович. Те му поискаха сметка за слабата и безидейна игра на футболистите в последно време. Равенството с Монтана е петият мач на Левски под ръководството на Петрович. Нито една от въпросните срещи не завърши с победа за водения от Люпко отбор. Черната статистика вече сериозно се набива на очи и запалянковците не пропускат да се заядат с цифрите.
По наша информация Люпко Петрович е бил бесен след фалстарта с Монтана. Сръбският спец първо застана за кратко пред камерата на телевизията, излъчваща мача. Въпрос за селекцията подразни носителя на КЕШ от 1991 г. и той си тръгна троснато. След това Петрович влязъл в съблекалнята. Там той продължил анализа си за мача, но на висок тон пред играчите си. Пледоарията на сърбина продължила близо 20 минути. Люпко не остана доволен от играта и го е съобщил в съблекалнята. Той смята, че футболистите му са подценили съперника и не са се раздали докрай. В края на речта си Петрович обяснил, че двубоят с Монтана трябва бързо да се забрави, тъй като идва Локомотив (Пловдив). От днес “сините” започват подготовка за срещата на “Лаута”.
Деса разкъса мускул, гори за месец, разкрива “7 дни спорт”
Перуанското крило на Левски Хеан Деса е с разкъсан мускул. Новото попълнение на “сините” получи неприятната травма вследствие на сблъсъка си с футболист на Монтана. Латиноамериканецът премина обстойни медицински прегледи, които установиха в детайли каква точно е контузията му. Очаква се бившият футболист на Монпелие да отсъства от игра в следващите най-малко четири седмици.
Непосредствено след мача с Монтана треньорът Люпко Петрович изрази огорчението си от случилото се с Деса. Перуанецът се появи на почивката на мястото на Аниете, но само десетина минути по-късно бе изнесен на носилка със сълзи на очи.

Лудогорец: По-добри сме, ще бием в Белград, е водещият материал на “Тема Спорт”
Лудогорец не се плаши от атмосферата на “Мала Маракана” тази вечер. “Орлите” са убедени, че ще изпълнят трудната задача и ще спечелят реванша с Цървена звезда. В първия двубой в Разград двата тима завършиха 2:2.
“По-добри сме и ще бием в Белград”, уверени са двама от лидерите на отбора – Светослав Дяков и Владо Стоянов. Думите им бяха подкрепени и от изпълнителния директор Ангел Петричев. “Знаем за какво отиваме. Не се плашим от публиката, ще спечелим”.
Треньорът на Цървена звезда Миодраг Божович определи Лудогорец като предвидим.
“Наясно съм какво да очаквам от тях. С нищо не могат да ме изненадат. Атмосферата ще бъде все едно идва краят на света”, заяви Божович. Единствената дилема пред специалиста преди сблъсъка е дали капитанът Александър Катай да действа на фланга, или отново като централен нападател.
Траян Дянков почина внезапно, четем още на първата страница на вестника
Играещият треньор на Спартак (Варна), който се готви за участие в Североизточната “В “група, Траян Дянков почина внезапно по време на вчерашната тренировка на тима. 40-годишният Дянков се строполил на земята близо до съблекалните на стадион “Локомотив”, след като направил една обиколка за загрявка. Трагедията се е случила около 18:00 часа. Всички в отбора са в шок. На място са пристигнали медицински екип и според информациите Дянков е получил инфаркт.
Петрович може да си тръгне сам от “Герена”, пише “Тема Спорт”
Ръководството на Левски засега не планира треньорска смяна, въпреки че под ръководството на Люпко Петрович “сините” не са спечелили мач – през настоящата кампания навъртяха три равенства – 0:0 с Монтана, и 0:0 и 1:1 с Марибор в Лига Европа, а в края на миналата паднаха два пъти. Вече вървят спекулации, че сърбинът може да си тръгне сам от “Герена”. Причината е, че шефовете не му осигуриха исканите от него попълнения. И сякаш за да покаже, че отборът трябва да бъде подсилен, той остави групата на тима за мача с Монтана от само 16 човека (Прохазка бе наказан, а контузени Лукин, Минев и Краев). Люпко не вкара в игра последното попълнение Симон Сандберг, въпреки че той бе гласен за заместник на Лукин. Вместо шведа Петрович е настоявал да бъде взет сърбин, но мнението му не е било зачетено. В последните си медийни изяви сърбинът вече отказва да коментира селекционни въпроси, но се знае, че иска поне трима нови, единият от които таран.