Светът отново е Олимпиада!

4653

снимка: Guliver/Getty Images

 

С пищна церемония бе дадено началото на 31-ите летни олимпийски игри в Рио де Жанейро. Пред около 40 хиляди зрители на стадион “Маракана” организаторите представиха доста интересно шоу и така официално започнаха първите игри, които ще се проведат в Южна Америка.SPORTAL.BG

128

Церемонията започна с танц за добре дошли, който завърши с появата на символа на мира. След това бе издигнато бразилското знаме и прозвуча химнът на страната в изпълнение на Паулиньо да Винола. Последва танцът, символизиращ раждането на живота, след което бе отдадена почит на индианското наследство на Бразилия и развитието на бразилската цивилизация. Показана бе миграцията на различните етноси, които са неразделна част от страната днес.

128

В следващия откъс озаглавен “Метрополис” бе показано създаването на модерните мегаполиси. В един момент от церемонията на терена на “Маракана” се появи бразилският супермодел Жизел Бюндхен, облечена в уникална рокля и под съпровода на песента “Момичето от Ипанема” на Том Жобим. Последва и интересна препратка към поп културата, която извира от бедните квартали – фавелите.

128

В един момент забавлението рязко спря и бе обърнато сероизно внимание на глобалното затопляне. Организаторите показаха, какви са заплахите, ако температурите продължат да се повишават със същия темп. Така бе даден старт и на кампанията за засаждане на нови дървета, като всяка делегация ще получи семена от различен вид.

128

Така започна и излизането на различните делегации. По традиция първи на терена се появиха гърците, след което спортистите от всяка държава излязоха по азбучен ред. Ивет Лалова изведе с българския флаг в ръце нашия отбор от 51 състезатели.

128

След това речи изнесоха президентът на Бразилския олимпийски комитет Карлос Нузман и президентът на МОК Томас Бах. Издигнат бе олимпийският флаг, а накрая церемонията завърши със запалването на олимпийския огън от Вандерлей де Лима.