Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Съдиите се скриха от “синия” гняв“, обявява от първата си страница „Меридиан мач“
Председателят на Съдийската комисия  Петър Петров коментира вяло желанието на ръководството на Левски за масови оставки сред шефовете на реферите. Той се покри и не пожела да даде конкретни отговори или оценки, защото до вчера нямаше официална жалба от „синия” лагер. „Ще има отговор към Левски на сайта на БФС. но това ще стане, когато евентуално от „синия” клуб пуснат нещо официално. Аз не мога да говоря, въпреки че съм засегнат лично. Такова е решението на президента”, обясни Петър Петров. Той отказа да каже и мнението си за работата на съдиите Драгомир Драганов и Никола  Попов, които свириха мачовете на Левски с Монтана и Локо (Пд).
„Няма какво да кажа, защото все още не съм получил докладите за работата им от съдийските наблюдатели. Иначе след четвъртия кръг ще дадем специална пресконференция, на която консултантът и наблюдател на съдийството Марк Бата ще коментира работата на реферите”, обясни Петров пред „Меридиан Мач”.
Наказаха Лудогорец заради изкъпан треньор“, пише още изданието.
Лудогорец получи предупреждение за лишаване от домакинство заради инцидента с треньора на Ботев Николай Костов на полувремето на мача в Разград. Тогава старшията на „канарчетата” се сдърпа с фен на домакините и бе полят с чаша вода. Освен това шампионите трябва да платят 2000 лева глоба. Ники Костов пък бе санкциониран за един мач, след като отговори на провокацията.
Междувременно от полицията в Разград съобщиха, че започва проверка за футболно хулиганство във връзка с въпросния случай. В бюлетина на ОДМВР-Разград инцидентът е описан общо без споменаване нито на потърпевш, нито на извършител, самият случай е формулиран като „непристойна проява от страна на зрители, случила се около 22:00 ч. на 6 август на стадион Лудогорец Арена”.
На телевизионните камери ясно се вижда как общинският съветник от сдружение „Кауза Разград” Божинел Христов плисва чашата с вода по Костов, който се намира встрани от резервната скамейка. В пререканията преди това   участват още двама зрители.
Проверката е по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Предвидените в него санкции за подобни инциденти са: глоба от 200 до 500 лева или задържане в поделение на МВР между 10 и 15 дни, може да се наложи и забрана за посещение на спортни мероприятия от 1 до 2 години.
На съда в Разград рядко се налага да постановява наказания по този закон за привърженици на местния тим. Сред най-строгите санкции бе съдебно решение още в първата година на Лудогорец в „А” група, когато фен бе глобен с 500 лева за хвърляне на пакетче семки към терена.
Минев и Краев са на линия за шампионите“, четем в друг от акцентите на „Меридиан мач“
Капитанът нa Левски Веселин Минев и младокът Божидар Краев ще бъдат на линия за дербито с Лудогорец в събота. Двамата доскоро лекуваха контузии, които ги извадиха от мачовете на отбора от началото на сезона. Веско Минев беше близо до завръщане още в гостуването на Локо (Пд), но в крайна сметка изпадна от състава. Очаква се капитанът на „сините” да бъде титуляр срещу шампионите. Божидар Краев вероятно няма да стартира мача с Лудогорец, но ще попадне в групата.
Още две добри новини получи Люпко Петрович вчера. Треньорът на „сините” скоро ще може да разчита на двама от най-силните си чужденци – Мехди Бурабия и Хеан Деса. Първият лекува тежка контузия в ръката, която получи по време на ваканцията. Той претърпя две операции и се очаква да започне тренировки на 100 процента в понеделник. Ситуацията при Деса е почти същата. Той ще пропусне дербито с Лудогорец заради разтежението, което получи в мача с Монтана, но се очаква да бъде на линия за гостуването на Славия в „Овча Купел”, което е след десетина дни.

„Погба пирува с китайско след трансфера“, съобщава от първата си страница „7 дни спорт“
Връщането на перлата на Ювентус Пол Погба (23 г.) в Манчестър Юн е факт! Вчера в 2,45 ч. сутринта българско време „Червените дяволи“ обявиха официално, че са привлекли френския халф с договор за 5+1 г. И както беше предварително ясно, става дума за най-скъпия трансфер в историята на футбола. Според италианските медии сделката е на стойност 105 млн. евро плюс 5 млн. допълнителни бонуси, а изданията на Острова са убедени, че сумата е 128 млн. евро.
Без значение коя е истината, трябва да се каже, че Погба е ударил джакпота. Защото “Дейли Мейл” разкри, че от тук нататък той ще бъде футболистът с най-висока заплата във Висшата лига с 290 хил. паунда (339,5 хил. евро) седмично, което за 6 г. ще му докара едни 90 млн. паунда (105 млн. евро) само от заплати. Отделно за Пол са подготвени и тлъсти бонуси, като той вече е сложил ръка на първия – 9,5 млн. евро за самото подписване на договора. Договор, който беше отпразнуван с огромни количества китайска храна, доставена на Погба и близките му от прочутия манчестърски ресторант “Уингс”. Лично собственикът мистър Уинг изпълни поръчката и я докара с бус до баровския хотел “Лаури”, където започна пирът.
„Студена война в басейна“, пише още изданието
Студена война в плуването! Рускинята Юлия Ефимова слезе разплакана от почетната стълбичка, след като получи сребърния си медал на 200 м бруст. Златото спечели Лили Кинг (САЩ) с олимпийски рекорд, а трета остана Кейти Мейли (САЩ). Двете американки отказаха да поздравят Юлия, която беше допусната в последния момент до участие на олимпиадата заради допинг скандала в руския спорт. Ефимова има стари провинения, за които е изтърпяла наказанието си. Рускинята беше освиркана и от публиката.
След емоционалната й реакция на подиума Лили Кинг все пак й се извини за отношението. Ден преди финала американката имитира иронично Ефимова след победата й в полуфиналната серия, като вдигна своя показалец високо след успеха в другия полуфинал. “Вдигаш показалеца си като №1, след като си хваната с допинг. Не съм фен на това”, заяви в неделя Кинг. Ефимова остана разочарована от реакцията на съперничките си. “Разбирам тези, които не ме поздравиха, защото те са повлияни от писанията в медиите, които не бяха коректни. От друга страна, не мога да се съглася с тях. Всички спортисти трябва да стоят далеч от политиката, а те просто гледат телевизия и вярват на всичко написано”, заяви световната шампионка, която изтърпя двегодишно наказание между 2013 и 2015 г. за употреба на анаболни стероиди.
“Мислех, че студената война отдавна е в миналото, но не знам защо сега я разпалват и използват в спорта”, допълни Ефимова. На пресконференцията тя заговори с треперещ глас на развален английски. По-късно премина на руски език, за да обясни ясно позицията си. Кинг нямаше слушалки за превод и заяви: “Ако бях на мястото на Юлия, нямаше да искам да ме поздравява някой, който говори така за мен. Но ако е искала да бъде поздравена, се извинявам.” Отношение по скандала взе и 19-кратният олимпийски шампион Майкъл Фелпс. “Спортът трябва да бъде чист от допинг. Дава положителна допинг проба не веднъж, а два пъти и въпреки това участва на игрите. Това ми разбива сърцето. Това разрушава смисъла на спорта и много ме дразни”, каза Фелпс.
„За треньор на Левски Ясен бие Хубчев 9:1“, пише още „7 дни спорт“
Левски може да има нов треньор още в края на седмицата, научи “7 дни спорт”. При загуба от Лудогорец в събота Люпко Петрович ще сдаде поста, а фаворит №1 за неговото място е Ясен Петров. Управата на Левски избира между двама нови кандидати. Предложени за поста са били Петър Хубчев и Ясен Петров, като името на Хубчев е лансирано от един от членовете на управителния съвет. Кандидатурата на бившия треньор на Берое обаче е отхвърлена категорично, като гласовете са 9:1 в полза на Ясен Петров.
Вчера “сините” започнаха подготовка за мача с Лудогорец. В състава се завърна Хеан Деса, който доскоро лекуваше контузия. На “Герена“ се появи и бившият футболист на Левски Виктор Генев, който тренираше с отбора. Той обаче обясни, че просто поддържа форма със “сините”.

Пол Погба стана най-скъпият в света“, акцентира на първата си страница „Тема спорт“
След три кошмарни години Манчестър Юнайтед направи голямата заявка за връщане на величието си, като финализира най-скъпия трансфер в историята на футбола. Досегашният халф на Ювентус Пол Погба подписа 5-годишен договор с „Червените дяволи“, а трансферната сума е умопомрачителните 105 милиона евро.
“Юнайтед е моята съдба. Все едно съм бил на ваканция и сега се прибирам у дома”, заяви французинът в интервю за тв канала на клуба. За първи път през новия век Реал (Мадрид) няма да притежава рекорда за най-скъп футболист в света. По всичко личи, че отборите от Манчестър ще бъдат големите претенденти за титлата в Англия този сезон, след като Сити също потвърди за една от големите сделки на лятото – централният бранител Джон Стоунс дойде от Евертън за 47,5 млн. паунда.
Венцислав Христов резерва и с Лудогорец“, пише още изданието.
Треньорът на Левски Люпко Петрович не смята да разчита на Венцислав Христов и срещу Лудогорец. Двубоят с разградчани е в събота от 21:15 часа на “Герена”. 27-годишният нападател ще остане на пейката, както и в гостуването на Локо (Пд) на “Лаута”, завършило 2:2. Той няма да получи възможността да стартира дори Бабатунде Аденижи да пропусне дербито заради контузия. Петрович не крие, че не харесва качествата на българина, и затова преди мачовете с Марибор от Лига Европа настояваше да бъде привлечен нов таран, но от ръководството така и не удовлетвориха исканията му.
До момента Христов не е успял да се разпише в официална среща под ръководството на сръбския специалист. Единственото му попадение въобще, което вкара при него, падна в контролата на старта на лятната подготовка срещу Септември (София) (3:1) и бе от дузпа.
Очаква се, ако Люпко Петрович не може да използва Бабатунде Аденижи, срещу Лудогорец като фалшива деветка да излезе Антонио Аниете.
Тогава „сините“ ще играят със схема 4-1-4-1 вместо традиционната 4-2-3-1, в която се разчита на атакуващ халф зад гърба на централния нападател. Сигурни титуляри в събота са Франсис Нар и Роман Прохазка, които ще действат съответно по левия и десния фланг на нападението.
„Само един от „сините“ в плановете на Петев“, пише още  „Тема спорт“
Само един от футболистите на Левски е хванал окото на националния селекционер Ивайло Петев. Това е защитникът Александър Александров. Той е бил определен от специалиста като единствения от мача между „сините“ и Локо (Пд), който може да му свърши работа в предстоящите световни квалификации. Нашите започват битките за участие на Мондиал 2018 в Русия срещу Люксембург на 6 септември на стадион “Васил Левски”.
Другите играчи на Левски, които заемат място в графата като потенциалните национали, са нападателят Венцислав Христов и полузащитникът Георги Костадинов. И двамата обаче са недолюбвани от селекционера по една или друга причина. В престоя си начело на трикольорите Петев все пак е разчитал на тях. С оглед моментната им форма шансовете сега бившият треньор да ги викне са минимални. Това ще се случи само ако направят нещо много сериозно през следващите 20 дни или ако някой от конкурентите им получи контузия. В състава на Локо (Пд) Петев не е останал впечатлен от нито един футболист и едва ли ще извика някой за старта на квалификациите. Преди време той бе взел полузащитника Стефан Велев, който вече е част от грузинския първенец Динамо (Тбилиси), но в момента не играе, тъй като е контузен.