Реал (Мадрид) спечели драматично трета Суперкупа на Европа

4684

Реал (Мадрид) победи Севиля с 3:2 след продължения и спечели за трети път в историята Суперкупата на Европа след 2002 и 2014 година. Сблъсъкът за трофея се игра на стадион “Леркендал” в Трондхайм (Норвегия), а в редовното време резултатът бе 2:2. Марко Асенсио (21) даде аванс на “белия балет”, но Франко Васкес (41) и Йевхен Коноплянка (72-дузпа) направиха обрата пълен. В последните секунди на редовното време Серхио Рамос (90+3) с глава изравни и прати мача в продължения, а малко преди техния край Даниел Карвахал (119) донесе драматичната победа за Реал. Севиля игра в намален състав в продълженията, след като в началото на тях Колоджейчак бе изгонен.БЛИЦ.СПОРТ

“Кралският” клуб започна по-активно срещата и поведе в резултата в 21-ата минута, когато изненадата в стартовия състав на Зинедин Зидан Марко Асенсио вкара изключително красиво попадение. Последва отпускане в редиците на “белия балет” и след половин час игра андалусци можеха да изравнят, но Кико Касия отрази удар от далечна дистанция на Даниел Карисо.

В 41-ата минута при разбъркване в наказателното поле на Реал Франко Васкес насочи топката с плътен удар в долния ляв ъгъл на вратата и изравни за 1:1. “Кралете” бързо можеше да си върнат аванса, но две минути по-късно Иско направи пропуск пред вратата, пазена от Рико.

След почивката играта продължи да се води в тренировъчно темпо, като и двата тима имаха своите минути на териториално превъзходство, но така и не създаваха чисти голови положения. В 63-ата минутра след изпълнение на корнер Серхио Рамос отправи удар с глава, но Рико улови топката. В игра за “кралския” клуб се появиха Карим Бензема и Лукак Модрич на мястото съответно на Алваро Мората и Иско.

В 71-ата минута Витоло бе препънат от Серхио Рамос наказателното поле на Реал и последва дузпа, реализирана хладнокръвно от Йевхен Коноплянка за пълния обрат в мача – 1:2.

Хамес Родригес също се появи в игра за Реал, но не впечатли с нищо. Усилията на неговите съотборници да изравнят резултата дадоха резултат едва в добавеното време, когато оставеният непокрит във вратарското поле Серхио Рамос вкара с глава за 2:2 и вкара мача в продължения.

В първото от продълженията Реал взе инициативата, а в самото му начало Колоджейчак от Севиля бе изгонен след груб фаул срещу Васкес. В 94-ата минута пропуск с удар от далечна дистанция направи Лука Модрич. Пет минути по-късно Серхио Рамос се разписа още веднъж с глава, но попадението бе отменено заради нарушение в атака.

В 108-ата минута Бензема намери Хамес Родригес, който имаше страхотна възможност да се разпише, но чукна леко топката и Серхио Рико спаси. Последваха нови порпуски на Лукас Васкес на два пъти и Хамес Родригес, като Серхио Рико бе на мястото си и не допускаше гол във вратата си. Той обаче капитулира в 119-ата минута, когато Даниел Карвахал направи страйотен индивидуален пробив и се разписа за крайното 3:2.

С успеха на Реал (Мадрид) за първи път в историята победителите в Шампионската лига печелят Суперкупата на Европа в четири поредни години. В периода 1997-2001 носителите на най-престижното отличие неизменно губеха спора за летния трофей, като в първите три случая надделяваше победителят за КНК, а през 2000 и 2001 този за Купата на УЕФА.

За 14-и път испански отбор ще печели Суперкупата на Европа. Италианските отбори са втори в тази класация с 9 отличия. Реал и Севиля спориха за Суперкупата на Европа и през 2014 година, когато “белия балет” триумфира след 2:0, като и двата гола вкара Кристиано Роналдо.

Реал има вече три Суперкупи на Европа и се изравнява по този показател с Ливърпул, а Севиля е с една. Лидери с по 5 са Барселона и Милан.

Реал (Мадрид) – Севиля 3:2 сл. прод. (2:2 в редовното време)
1:0 Марко Асенсио (21), 1:1 Франко Васкес (41), 1:2 Йевхен Коноплянка (72-дузпа), 2:2 Серхио Рамос (90+3), 3:2 Даниел Карвахал (119)

стадион: “Леркендал”, Трондхайм (Норвегия)
съдия: Милорад Мажич (Сърбия)

Съставите:
реал_1.jpgРеал (Мадрид): 13.Кико Касия, 2.Даниел Карвахал , 4.Серхио Рамос , 5.Рафаел Варан, 12.Марсело, 14.Каземиро, 16.Матео Ковачич (72 – 10.Хамес Родригес), 17.Лукас Васкес, 21.Алваро Мората (62 – 9.Карим Бензема), 22.Иско (66 – 19.Лука Модрич), 28.Марко Асенсио
Треньор: Зинедин Зидан

Севиля: 1.Рико, 5.Тимоти Колоджейчак , 6.Даниел Карисо (51 – 23.Адил Рами), 8.Ибора (74 – 4.Краневитер), 9.Вието (67 – 10.Коноплянка ), 14.Киотаке, 15.Н’Зонзи, 20.Витоло , 21.Пареха, 22.Васкес , 25.Мариано Ферейра
Треньор: Хорхе Сампаоли