Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Ясен отказа на Левски заради оферти от Китай“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Ясен Петров няма да поеме Левски, научи „Меридиан Мач”. Специалистът е провел разговори с хора от Управителния съвет на клуба и е получил предложение в скоро време да се завърне на „Герена”. Рокадата най-вероятно е трябвало да се състои веднага след двубоя с Лудогорец. В крайна сметка обаче специалистът е отклонил офертата от бившия си клуб. По наша информация той го е сторил, защото след фурора, който направи начело на китайския Шъдзаджуан, други клубове от най-многолюдната държава продължават да проявяват интерес към него. В най-скоро време пловдивския Джанини очаква конкретно предложение, заради което е отклонил офертата от „Герена”. В Китай той би взимал доста по-сериозна заплата, отколкото у нас. Както е известно, Ясен Петров работи на три пъти в Левски. Първо той бе треньор в продължение на една година в тандем със спортния директор Георги Иванов. Тогава Левски за последно игра в групите на Лига Европа и за една бройка можеше да ги прескочи. После Петров за кратко бе старши треньор и успя да класира отбора за Европа, като от следващата година тимът бе поет от Илиан Илиев. Освен това Джанини бе и директор на школата на клуба, като тогава работеше със сегашния шеф на Управителния съвет Николай Илиев.
„Люпко губи Де Ноойер за дербито?“, съобщава още изданието.
Много тежък удар може да понесе треньорът на Левски Люпко Петрович. Той е на път да остане без един от основните си футболисти за съботната битка с Лудогорец на „Герена”. С контузия е Джереми Де Ноойер, който не тренира в последните два дни с отбора. На този етап не е ясно дали той ще успее да се възстанови навреме за дербито с „орлите”. Ако Де Ноойер не е готов, ситуацията за „сините” става критична, тъй като с контузия е и друг основен халф Мехди Бурабия. Така единствената опция пред Петрович ще бъде до Георги Костадинов да играе Роман Прохазка, а на фланга ще се залага на Божидар Краев. Той обаче няма все още мач за Левски от началото на сезона, след като беше травмиран и не е ясно състоянието му. Проблеми все още мъчат и Веселин Минев, макар да е почти сигурно, че капитанът ще стисне зъби и ще излезе срещу „орлите”.
Илиан Илиев: Нямаме пари за добър играч“, пише в друг от акцентите на „Меридиан мач“
Треньорът на Локо (Пд) Илиан Илиев смята, че ръководството на клуба не е разполагало с достатъчно финанси, за да привлече добър чужденец. Това специалистът обяви на пресконференция вчера. „С това, което предлагаме, трудно ще привлечем добър играч. С тези финансови условия, които предлагахме, можеше да привлечем чужденец, но той нямаше да е по-добър от нашите футболисти”, заяви Илиан. Той определи като добро настроението в отбора. „При новия треньор отборът на Монтана е стегнат, играе добре в дефанзивен план. Така че ни очаква труден мач, в който ще се опитаме да вземем трите точки. В отбора ни няма контузени футболисти. Тези, които имаха болежки след мача с Левски, вече са добре”, каза още наставникът на „черно-белите“.

Левски скочи на Домусчиев“, акцентира в броя си „7 дни спорт“
Левски спази заканата си от началото на седмицата и пусна яростно писмо до ръководството на БФС. От „Герена“ са бесни на съдийството в първите два мача за сезона и вчера поискаха официално от Боби Михайлов да бъдат предприети промени. “Сините” обаче скочиха изненадващо и на боса на Лудогорец Кирил Домусчиев дни преди дербито между двата тима. От „Герена“ искат да няма клубни шефове в Изпълкома. “Настояваме да предприемете необходимите действия за промяна в състава на Изпълнителния комитет на БФС, като не се допуска нито един президент, директор или друг ръководен орган на нито един български футболен клуб”, атакуваха от „Герена“.
Освен Домусчиев в Изпълкома са Венци Стефанов (Славия), Панайот Рейзи (Созопол), Марин Митев (Черно море), Гриша Ганчев (ЦСКА-София).
Левски призова и шефа на Съдийската комисия Петър Петров да си подаде оставката. Последният обаче не даде вид, че е загрижен. Шефът на съдиите се обяви за потомствен левскар и уточни, че само Боби Михайлов може да му иска оставката.
Йордан Лечков: Ники Илиев не е пастир, а феновете не са стадо“, пише още „7 дни спорт“
Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков сподели пред “7 дни спорт” мнението си за декларацията от „Герена“. “Вижте, не приемам да излиза след даден мач шефът на Левски Ники Илиев и да плаши членове на Изпълкома с феновете на отбора. Излиза, че те са някакво стадо, а той е техният пастир. Защо не каже с имена кой според него от Изпълкома пречи на Левски? За мен само с това изказване Илиев би трябвало да бъде наказан и от Дисциплинарната комисия, и от етичната. Не съм гледал мачовете им и затова няма да давам оценки на съдийските решения. А и да ви кажа честно, все по-малко гледам български мачове, защото няма какво да предложат като качество отборите ни. Конкретно за Левски не чух никого да даде оценка на отбора. Да кажат: “Абе, бекът ни е слаб, нападателите не вкарват голове, халфовете ни не стават.” Защо все реферите, а не в отбора се търсят изкупителните жертви, не разбирам. Но явно ще е така, спокойното лято свърши, почваме с простотиите от втория кръг”, каза Лечков.
Левски иска Тони Тасев“, пише още „7 дни спорт“
Треньорът на Левски Люпко Петрович съвсем скоро може и да има мечтания нов футболист. Сръбският спец не спира да повтаря, че се нуждае от още попълнения, и индиректно хвърля стрелички към шефовете, които не успяват да осигурят никакви финанси, за да може на „Герена“ да се подсилят. Новоназначеният главен мениджър Андрей Желязков обаче не стои със скръстени ръце, даже напротив. Жужо запретна ръкави и вече е готов с първи трансфер, научи “7 дни спорт”. В момента на „Герена“ имат засилен интерес към Тони Тасев от Пирин.
Съвсем не е случайна визитата на Андрей Желязков, който преди няколко дни изгледа срещата на Пирин с Локомотив ГО (2:1). По информация на “7 дни спорт” Желязков отдавна е фен на крилото от Благоевград и дори е доверил пред приближени, че предпочита да вземе него на „Герена“, отколкото да разчита на скъпоплатени попълнения от чужбина като Хеан Деса например, който все още не е направил нищо значимо с тима, освен че се контузи.
Тони Тасев изгря през миналия сезон, като беше едно от откритията на “А” група. Само с няколко мача нисичкият футболист от село Михнево, Петричко, стигна дори до националния тим. Той има договор с Пирин до края на сезона, но при интерес от някой от грандовете у нас едва ли ще е много лесно да бъде уреден.
След като на „Герена“ не могат да си намерят скъпи футболисти от чужбина, Андрей Желязков е твърдо решен да намери качествени играчи у нас.
Най-вероятно “сините” ще извадят малко пари, плюс допълнителни средства в бъдеще за Пирин.

Христо Стоичков надъхва грациите“, четем на първата страница на „Тема спорт“
Ансамбълът ни по художествена гимнастика и състезателката в индивидуалния многобой Невяна Владинова получиха морална подкрепа от Христо Стоичков. Камата надъха грациите с послание, в което им пожела успех и изрази увереност, че те ще реализират потенциала си и могат да спечелят медал от олимпийските игри в Рио.
Лудогорец остава без треньор за „,Герена”, пише в друг от водещите материали на изданието.
Лудогорец ще остане без един от треньорите си за гостуването на “Герена”, разбра “Тема Спорт”. Двубоят с Левски е в събота от 21:15 часа и ще бъде предаван пряко по „Диема спорт“. В него почти сигурно на скамейката на разградчани няма да седне помощникът на Георги Дерменджиев Петко Петков. 48-годишният специалист ще бъде нагърбен със задачата да наблюдава на живо съперника на тима в плейофите на Шампионската лига Виктория (Пилзен).  Първата среща е на 17 август в София, а реваншът е на 23 август. Петков ще пътува до Чехия, за да гледа гостуването на местния първенец на Прибрам, което е утре в 19:00 часа. Припомняме, че Петков бе част и от екипа, който трябваше да изготви подробен анализ и на Цървена звезда. Другите, които гледаха сърбите на живо, бяха спортният директор Методи Томанов и Любо Трайков, който е част от скаутското звено.
В първите два кръга Виктория (Пилзен) взе 4 точки, но треньорът Роман Пиварник няма как да е доволен, след като тимът му направи 1:1 със слабака Бохемианс на собствения си стадион. Само няколко дни преди тази среща противникът им бе разгромен като домакин от новака Храдец (Кралове) с 3:0. След ремито наставникът на пилзенци обяви, че играчите му се страхуват да рискуват и играят прекалено бавен футбол. Най-сериозно под ударите му попаднаха халфовете.
До момента в Лудогорец са изгледали над 20 срещи на Виктория (Пилзен), като са оставили на втори план видеозаписите с изявите на предстоящия си съперник в Първа лига Левски. Очаква се съвсем скоро Дерменджиев да направи подробен разбор на футболистите за играта на чехите. Един от елементите, които са най-сериозно отчетени от треньорския щаб, е по-силовият футбол, който практикува Виктория.
Във вторник Лудогорец направи обща и индивидуални снимки на отбора, които ще бъдат изпратени на УЕФА, след като е сигурно, че „зелените“ ще играят поне в групите на Лига Европа. Фотосите ще се използват и за новите фен-артикули. Част от тях ще бъдат пуснати от ръководството за плейофа с Виктория (Пилзен).
Хубчев – вариант номер 1 за Левски“, пише още „Тема спорт“
Люпко Петрович на практика вече не е треньор на Левски, въпреки че се очаква да изведе „сините“ в дербито с Лудогорец в събота. Това ще е своеобразен бенефис на сръбския специалист. Получава се ситуация като при Стойчо Стоев, на когото бе предоставена възможност да си вземе довиждане с публиката на мача с Пирин в Благоевград. Разликата е, че или на Люпко Петрович не е казано, че присъдата му вече е прочетена, или пък ръководители и треньор деликатно мълчат, че са се разбрали да прекратят договора, за да не се създава напрежение преди мача с Лудогорец.
Доказателство за това е фактът, че през тази седмица треньорският пост вече е предложен на Ясен Петров. Бившият треньор на тима обаче е отказал предложението с мотивировката, че чака предложения от чужбина. А истината е, че пловдивчанинът изчаква развитие около собствеността, тъй като не иска да изпада в конфузна ситуация да бъде треньор за около половин месец. Очаква се при ново ръководство, част от което вероятно ще е Наско Сираков, да има много сериозни размествания и в структурата, ръководните органи, спортно-техническото и треньорското ръководство.
Ясен Петров е бил изборът на Станислав Ангелов за нов треньор. В Управителния съвет на клуба са се разбрали, че треньорски промени ще бъдат гласувани в полза на всяко решение на Ангелов – както за раздяла със сегашния, така и за ангажиране на нов специалист. Така ще се избегнат евентуални конфузни ситуации, при които спортно-техническият директор  предлага конкретна рокада, а Управителния съвет гласува против това.
Спортно-техническият директор си е извоювал това, след като предишният такъв Георги Иванов само като зрител проследи как един член на Управителиня съвет предлага Стойчо Стоев да бъде уволнен и след няколко минути това бе факт, без това уволнение да бъде внасяно като предложение от Иванов.
Сега Ангелов явно вече е получил уверението на членовете на Управителния съвет, че ще гласуват за раздяла с Петрович и е предприел преговори с Ясен Петров. За да мине като успешно такова гласуване, по устав е необходимо да няма повече от един глас “против”. От тръст “Синя България” вече казаха, че по спортно-технически въпроси ще гласуват с “въздържал се”.
Ясен Петров дори не е бил на гостуването на „сините“ в Пловдив на Локомотив, за да не се създават спекулации с присъствието му на трибуните.
Така ситуацията с треньорския пост изтиква на преден план кандидатурата на Петър Хубчев. Той вече е казал принципно “да”, но това е било в часовете между раздялата със Стоев и назначаването на Петрович. Сега не се знае дали бившият треньор на Берое няма да го играе сърдит, ако му се обадят отново. Но ако Хубчев има подобни отрицателни намерения, той ще направи своеобразно намигване към някои от членовете на „синьото“ ръководство, с когото има трайни дългогодишни отношения. Това са членът на Управителния съвет  Гошо Гинчев и генералният мениджър Андрей Желязков. Ники Илиев на практика представлява гласа на Иво Тонев, който поне на теория няма нищо общо с Управитерлния съвет, но реално не е така.
Хубчев печели поддръжници с това, че не позволява да му се бъркат в работата и е малко труден характер. Но пък е известен с това, че обича да налага контраатакуващ стил, което не кореспондира с идеите на Левски като клуб за практикуване на атакуващ футбол.
А Ясен Петров бързо става приятел с всеки, обича директния и офанзивен футбол, но при предишния си престой на “Герена” остави супернеприятно впечатление на треньор, който не умее да си отстоява позициите.
Като емблематичен е примерът с отдръпването му от треньорските задължения за сметка на спортния директор Георги Иванов – нещо, което не остана скрито за никого.
Въпросът сега е какво ще правят „сините“ началници, ако и Петър Хубчев откаже предложение.
На този етап като че ли други имена не се въртят. Станимир Стоилов има един камион с условия, за да се върне на “Герена”, а Димитър Димитров едва ли ще си тръгне от Казахстан, преди да бъде уволнен от Иртиш по една или друга причина. Стоилов и Димитров имат в договорите си сериозни неустойки и не биха напуснали самоволно клубовете си, без да получат компенсация.