Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Ники Илиев изригна: Йордан Лечков тотално компрометира футбола ни“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Шефът на УС на Левски Николай Илиев изригна срещу вицепрезидента на БФС Йордан Лечков. Както е известно бившият кмет на Сливен си позволи в медийно изказване да сравни „сините” фенове със стадо което разгневи Илиев. Ето позицията на шефа на УС на „сините”: „Уважаеми господин президент на БФС, уважаеми членове на Изпълкома на централата, смятам, че с изказването си първият вицепрезидент Йордан Лечков компрометира окончателно нормалния тон, духа на разбирателството и престижа на най-висшия орган в българския футбол. Използването на обидни епитети, употребата на израза „стадо“ за привържениците на Левски, които съставляват най-голямата фенска маса в България, е меко казано недопустимо. Без да обръщам внимание на обръщението към мен, смятам за показателно отношението на вицепрезидента Йордан Лечков към хората по трибуните. Хората, заради които съществува тази игра. Хората, заради които трябва да работи БФС. За нивото на управление на българския футбол и неговото състояние красноречиво говори искреното признание на господин Лечков, че „все по-малко гледа български мачове, защото няма какво да предложат като качество отборите ни”.
Относно призивите за мое наказание, аз съм човек, който отговаря за действията си и ще приема с достойнство всяко решение, взето от комисиите на БФС“.
„Минев започна тенировки, заместникът му се счупи“, пише още изданието.
Проблемите пред треньора на Левски Люпко Петрович се увеличават с всеки изминал ден до мача с Лудогорец. След като се оказа, че до пое ледно под въпрос за битката ще бъде Джереми Де Ноойер, още един окапа. Става въпрос за Мики Орачев, който е получил мускулен проблем в областта на бедрото. Младокът вероятно ще отпадна за дербито. Това няма да е чак такъв проблем за Петрович обаче, тъй като нормални тренировки с отбора поднови капитанът Веселин Минев. Той бе в групата още за мача с Локомотив (Пд), но не успя да играе. Сега обаче ще бъде на линия и ще започне отляво на отбраната. Твърдо аут са Лукин, Деян Иванов, Деса и Бурабия. При липсата на последните два, ако и Де Ноойер не се възстанови, в средата на тере на ребусът за сръбския специалист ще стане прекалено сложен за решаване.
„Кампаняро остана без картотека и за Виктория (Пилзен)“, пише още „Меридиан мач“
Лудогорец не направи нито една промяна в картотеките за мачовете с Виктория (Пилзен) от плейофа на Шампионската лига. Георги Дерменджиев е вписал същите футболисти, на които разчиташе в предишните два европейски кръга срещу Младост Подгорица и Цървена звезда. Докато определянето на състава за предишните мачове бе лесно и реално трябваше да отпадне само един човек от групата, която бе на лятна подготовка, сега вече възможност да играе има и Густаво Кампаняро.Той е считан за най-стойностното ново попълнение на отбора. Бразилецът обаче нямаше право да играе за отбора до 30 юли, тъй като дотогава имаше действащ договор с бразилския си клуб. Кампаняро вече е картотекиран и дори направи дебют срещу Ботев (Пловдив).
Въпреки това обаче полузащитникът остава извън сметките за европейските мачове на отбора. Лудогорец обаче има право да направи една промяна в картотеките до 24 часа преди срещата, а към днешна дата единственият шанс на Кампаняро се крие в контузията на румънеца Андрей Препелица. Халфът почти сигурно ще пропусне дербито с Левски заради травма и е възможно тя да го извади и от сблъсъка с Виктория (Пилзен). При всички положения Лудогорец ще има още веднъж възможност да прави промени в картотеките.

„Наша атлетка гръмна с допинг“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Без медали, но с допинг! За България отново се говори на олимпийските игри в Рио де Жанейро, за съжаление поводът не е приятен.
Състезателката на 3000 метра с препятствия Силвия Дънекова е хваната със забранения хормон на растежа, научи “7 дни спорт” от свой брилянтен източник.
Атлетката е дала положителна проба при внезапна проверка в Рио на 1 август. Любопитното е, че Силвия е проверявана в България на 27 юли, когато е била чиста. Проверявана е и на 30 юли при влизането в олимпийското село. Тогава също всичко е било наред. Очевидно 33-годишната бегачка се е успокоила и след това е решила да рискува. Очакваше се „Б“ пробата да бъде отворена тази нощ. Наказанието на Дънекова ще стане ясно до дни. Най-вероятно тя ще бъде санкционирана за 4 години.
Атлетката е дала несериозно обяснение пред българската мисия в Рио. Тя е казала, че след допинг проверката в София на 27 юли е лекувана от анемия. Но не е казала кой я е лекувал. Личен лекар на Силвия е д-р Ангел Лозанов, който изпълнява функцията и на неин треньор.
„Дерменджиев се чуди кого да пусне“, съобщава в друг от материалите си изданието.
Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев се чуди кого да пусне в центъра на защитата за утрешния мач с Левски. Опитният спец взе в групата за двубоя всичките си бранители – Козмин Моци, Игор Пластун, Георги Терзиев и Хосе Луис Паломино. От тях обаче ще играят само двама, като освен това трябва да се мисли и за двубоя с Виктория (Пилзен) няколко дни по-късно.
Очаква се Моци да бъде на терена със сигурност, а до него е по-вероятно да почне някой измежду Терзиев и Паломино. Причината е, че Пластун е наказан за първия мач с Виктория заради червен картон. Рокади в състава на шампионите ще има, като някои футболисти ще получат лека почивка.
„Левски дава €20 000 на Бадема“, съобщава още „7 дни спорт“
В Левски явно са готови на всичко, за да спасят сезона.
“Сините” са предложили 20 000 евро месечно на Емил Гъргоров, разбра “7 дни спорт”. На „Герена“ смятат, че Бадема може да реши проблемите им, след като не успяха да намерят нужните попълнения на трансферния пазар. Затова ръководството е преценило, че си заслужава да превърне Гъргоров в най-скъпоплатения футболист на “Герена”. Качествата на нисичкия техничар са добре познати на треньорския щаб на “сините”, а и Бадема по-бързо би се вписал в отбора, отколкото ако продължи да се търси нов играч, който тепърва да бъде привличан. Бившият футболист на Локомотив (София), ЦСКА, Лудогорец и Локомотив (Пловдив) е свободен агент.
35-годишният Гъргоров за последно игра на “Лаута”. Договорът му обаче изтече на 30 юни 2016 година. От Локомотив му предложиха да удължи контракта си, но той отказа и в момента чака предложения от чужбина.От Левски вече са провели разговори с играча. Самият Гъргоров засега е категоричен: “Аз за себе си съм го решил – ще чакам оферти от чужбина до края на август. Ако дотогава нищо не се получи, ще реша в кой български отбор да продължа да играя. Интерес не липсва”.
Според запознати в момента най-високата заплата на „Герена“ получава перуанецът Хеан Деса – 18 000 евро. Срещу 12 000 на месец се разписва румънският защитник Сърджан Лукин.

Войната на Левски се ожесточава“, обявява във водещия си материал на броя „Тема спорт“
Войната межд Левски и БФС се разгаря. След като в сряда от „Герена” официално поискаха оставките на Съдийската комисия и напускането от Изпълкома на клубните босове, вчера Николай Илиев скочи на вицепрезидента на централата Йордан Лечков. Председателят на УС на „сините“ го стори с писмо. “Със своето изказване първият вицепрезидент Йордан Лечков компрометира окончателно нормалния тон, духа на разбирателството и престижа на най-висшия орган. За нивото на управление на българския футбол и неговото състояние красноречиво говори искреното признание на господин Лечков, че “все по-малко гледа български мачове, защото няма какво да предложат като качество отборите ни”, се казва в част от него. Фенове на сините също готвят протест срещу централата.
“Писна ни шампионатът да се решава в канцеларии. След мача с Лудогорец може да се поразходим, за да ни чуят”, заявиха от сектор „Б“.
Арсенал договори световен шампион“, съобщава още изданието.
Германският защитник Шкодран Мустафи ще премине от Валенсия в Арсенал срещу 35 млн. евро. 24-го-дишният бранител, световен шампион от 2014 година, се е разбрал за личните си условия, остава клубовете да уточнят последните детайли. Мустафи трябва да реши проблемите на Арсен Венгер в защита след контузиите на Мертезакер и Габриел, а и Косчелни е назад с подготовката. Валенсия пък ще замести германеца с Фабиан Шер от Хофенхайм, чиято клауза за откупуване е 10 млн. евро.
Турци се отказват от Джоди Лукоки“, пише още „Тема спорт“
Трабзонспор е на път да се откаже от крилото Джоди Лукоки. Холандецът с конгоански корени е основна цел на клуба за подсилване на десния фланг на атаката. Засега обаче преговорите с Лудогорец за правата на 23-годишния играч не вървят към положителен изход. От Разград са непреклонни в исканията си да получат 2 милиона евро за правата на юношата на Аякс, докато турците са готови да извадят с 500 хиляди по-малко. На този етап разговорите са преустановени, но се очаква ръководството на Трабзонспор да направи последен опит да си осигури Лукоки през следващата седмица. Една от спънките за осъществяването на трансфера е, че фланговият футболист има договор със зелените за още две години.
През изминалата кампания бившето крило на Цволе изигра 21 мача във всички турнири, като не успя да се разпише. Новият сезон започна силно за него и в 4 срещи досега има 3 гола.
Интерес от чужбина има освен към Лукоки и към левия бек Натанаел Пимиента. Бразилецът е бил наблюдаван от скаути от Испания по време на реванша с Цьрвена звезда на “Мала Маракана”.