Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

УЕФА вкара епос на “орлите” при легендарните мачове“, съобщава в един от акцентите си в броя „Меридиан мач“
В навечерието на плейофите от Шампионската лига официалният сайт на УЕФА припомни кои са най-запомнящите се мачове от тази фаза на турнира.
От централата избраха седем завладяващи мача, като един от тях е епичната победа на Лудогорец над Стяуа.
„Феновете на Лудогорец със сигурност никога няма да забравят по какъв начин отборът им се добра до първото си участие в групите на Шампионската лига. Това стана благодарение на приказка, която имаше сериозни елементи на драма.
Вандерсон остави отбора си в турнира с гол в 90-ата минута, за да доведе нещата до продължения. Големият герой обаче беше защитникът Козмин Моци, който застана на вратата след изгонването на вратаря Владислав Стоянов, когато смените вече бяха изчерпани. И Моци не просто спаси два удара от бялата точка, но и сам вкара едно попадение и помогна на тима си да се класира за груповата фаза”, пише на сайта. Като водеща снимка към материала е публикувана радостта на „орлите”.
Люпко ексклузивно от Сърбия: Искам да се откъсна за 3 дни от футбола“, пише още изданието.
Меридиан Мач” се свърза с Люпко Петрович, след като треньорът на Левски така и не говори след победата над Лудогорец. Потърсихме го, за да хвърли повече светлина върху светкавичното му изстрелване от „Герена” веднага след края на мача срещу Лудогорец.
Сърбинът хвърли баджа си веднага след последния съдийски сигнал, прибра се в тунела и не се яви на задължителната пресконференция изпращайки на нея своя помощник – Елин Топузаков. Намерихме еврошампиона о т 1991 година в Сърбия. Той отказа да говори подробно, но все пак успяхме да изкопчим от него няколко думи.
„Не искам да говоря сега. От сряда нататък пак ще си говорим. Сега съм си в Сърбия, почивам си. Искам за малко да се откъсна от футбола, да ми мирне малко главата. Вашият вестник е коректен, но много ваши колеги написаха куп глупости преди мача с Лудогорец. Непрекъснато ме сменяха”, обяви ексклузивно пред „Меридиан Мач” Петрович.
Христо Янев: Стоичков винаги ще бъде с нас“, пише още „Меридиан мач“
Треньорът на ЦСКА-София Христо Янев се зарадва не толкова на разгромната победа на тима си над Нефтохимик, колкото на пълния контрол върху мача. Той обяви и каква е била ролята на легендата и един от собствениците на новия ЦСКА-София Христо Стоичков, който изгледа от официалната ложа.
„Стоичков винаги е бил от съществено значение за израстването на футболистите в България. Влезе в съблекалнята след двубоя и поздрави състезателите за изявите им. Благодарни сме за присъствието му на стадиона тази вечер. Каза на момчетата неща, които е видял на мача. Пожела ни успех и каза, че винаги ще бъде с нас. Неговото присъствие се отразява на играчите. Той е стимул, всеки иска да достигне неговите върхове”, каза Янев непоследствено след края на мача.
„Видях много комбинативни, отборни действия. Видях и тим, който иска да победи. След почивката намалихме нормално оборотите след 4:0, но не трябваше да се случват нещата чак толкова рязко, това е неприемливо за нас. Защитата ни бе нова, но игра перфектно. Грешките ни бяха минимални. Въпреки това, не летим в облаците. Имаме много работа за вършене”, завърши треньорът.

„Лудогорец продаде 9 000 билета“, четем от първата страница на „7 дни спорт“
Близо 9 000 билета продаде Лудогорец за мача с Виктория (Пилзен) от плейофите на Шампионската лига утре. Въпреки отпускарския сезон и неособено именития съперник касите отчитат приличен оборот. Билети се продават в 9 града в страната, както и онлайн в системата на “Ивентим”. Очакванията са утре на Националния стадион “Васил Левски” да има около 15 хил. зрители. В психологическата подготовка за мача днес ще се включи и собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев. Той е поканил отбора на обяд в своя ресторант “Есте”, с което се надява да вдигне тонуса и самочувствието на играчите.
„Протест и първа победа за Ботев“, е друг от акцентите в броя на изданието.
Ботев (Пловдив) удари 3:2 Славия за първата си победа през сезона. Мачът мина без агитка на домакините. Такава няма и да има, докато пловдивчани не се върнат на “Колежа”.
Ултрасите ще гледат в знак на протест кротко от сектор “А” на стадиона в Коматево.
Иначе Славия, която се закова на последно място, завърши мача с 9 души. Бранителят Димитър Буров получи два жълти картона. Последва го вратарят Марио Кирев, който просташки удари с топката дете зад вратата, защото малкият бавеше времето.
В Чехия се вълнуват само от Марселиньо“, пише още „7 дни спорт“
Звездата на Лудогорец Марселиньо е постоянен герой в медиите в Чехия. Бразилският плеймейкър се радва на много сериозен интерес от изданията, които пишат за предстоящия сблъсък между разградчани и Виктория (Пилзен). “Моторът на Лудогорец е Марселиньо. Той е сред най-важните футболисти в схемата на българите, всичко зависи от него, когато топката му се подава и има пространство, за другия отбор става трудно. Но през уикенда се видя, че дори и той може да бъде спрян”, пише iSport. blesk.cz. Според изданието Марселиньо ще играе по-изнесен назад срещу Виктория (Пилзен), позиция, на която беше пробван на няколко пъти. “През този сезон е изтеглен точно пред защитата, където няма толкова свобода, но успява да бъде полезен на своя отбор. Виктория трябва да внимава за този играч”.

„Ивет Лалова на полуфинал на 200 м“, е водещото заглавие в броя на „Тема спорт“
Ивет Лалова се класира за полуфиналите в бягането на 200 метра на Игрите в Рио. Българката спечели серията си с убедително бягане за 22,61 секунди – 7-о време във всички серии, като в края дори си позволи да разпусне.
Тя извади късмет и тази нощ ще бяга в най-лекия от трите полуфинала в опит да се класира за утрешния финал.Останалите българи в леката атлетика обаче бяха на другия полюс и напълно се провалиха. Митко Ценов остана последен в серията си на 3 000 метра стийпълчейз, а Румен Димитров и Георги Цонов останаха далеч от финала в тройния скок.
Марк Клатенбърг свири на Лудогорец“, е друг от акцентите в броя на изданието.
Топреферът Марк Клатенбърг ще свири първия плейоф от Шампионската лига между Лудогорец и Виктория (Пилзен) на “Васил Левски” утре от 21:45 часа. Преди малко повече от месец англичанинът бе главен арбитър на финала на европейското първенство Португалия – Франция, а в края на май ръководи и спора за трофея в най-комерсиалния клубен турнир между мадридските Реал и Атлетико. През 2016 година 41-годишният арбитър имаше честта да получи наряд и за последния мач за ФА къп между Кристъл Палас и Манчестър Юнайтед, завършил с успех на „Червените дяволи“ с 2:1.
С оглед факта, че е свирил три от най-значимите финала през годината, може да бъде определен като най-добрия съдия в света в момента.
Досега Марк Клатенбърг не е бил главен арбитър на мач на български отбор. Негови помощници в София ще са Джейк Коли и Саймън Бенет, а зад аутлиниите ще са Андре Маринър и Лий Мейсън.
„Ясни са 11 -те на Лудогорец за утре“, пише още „Тема спорт“
Лудогорец вече има изготвен план за сблъсъка с чешкия първенец Виктория (Пилзен).  Първият плейоф от Шампионската лига е утре от 21:45 часа на стадион “Васил Левски” и ще бъде предаван пряко no bTV Action.
Реваншът между двата тима е на 23 август на “Досан арена”.
Треньорът Георги Дерменджиев е наясно с единайсетте, които ще започнат срещу чехите. Големият удар за него е, че не може да използва Анисе Абел. Мадагаскарецът бе гласен за титуляр, но няма да се възстанови след тежкия удар, който му нанесе Роман Прохазка от Левски в областта на кръста и гърба по време на двубоя на „Герена”, спечелен от „сините“ с 1:0.
Обстойните медицински изследвания са показали, че бившият полузащитник на Черноморец, ЦСКА и Ботев има две спукани ребра. Това означава, че той ще бъде извън терена поне за около месец и няма да попадне в групата утре. Отсъствието му ще принуди Георги Дерменджиев да пусне до Светослав Дяков в средата на терена Лука Саша, който далеч не е толкова агресивен и работоспособен като Анисе.
Очаква се срещу Виктория Лудогорец да играе в схема без типичен централен нападател, а на върха на атаката да е Джонатан Кафу. Така разочаровалият на „Герена” Клаудиу Кешерю поне в началото срещу чехите ще е на пейката. Изваждането на румънеца от състава ще отвори възможност в него да се появи Върджил Мисиджан. Холандецът най-вероятно ще действа на десния фланг, където игра и на “Мала Маракана”, след като се появи от пейката. Опция за позицията е и Джоди Лукоки, но шансовете Вура да започне са доста по-големи. В дясната зона на отбраната със сигурност ще се завърне Йордан Минев, който пропусна мачовете с Ботев Пд (4:1) и Левски (0:1) заради контузия. Извън сметките за двубоя е наказаният Игор Пластун, който ще бъде заменен от аржентинеца Хосе Паломино.