Преглед на водещите новини в спортния печат

1988София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Симеон Щерев ни спря за финал в Рио“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Страхотна ирония си направи съдбата с българската борба вчера. Бившият национален треньор на България за жени и свободен стил мъже Симеон Щерев ни лиши от финал на олимпиадата в Рио . Както е известно, той е начело на женския национален тим на Азербайджан, а водената от него Мария Стадник тушира Елица Янкова на полуфинала в каегория до 48 кг.
Преди това Елица направи истински фурор, като победи представителки на Камерун, Русия и Колумбия, но на полуфинала не успя да се справи срещу втората от Лондон 2012 Стадник.
“Кодинов 19-и на 200 метра кану“, пише още изданието.
Ангел Кодинов отпадна на полуфиналите в дисциплината 200 метра кану на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Националът остава с 19-и резултат от надпреварата в Бразилия, след като записа време 42.925 секунди.
В полуфиналната серия Ангел Кодинов завърши на последното 7-о място. Времето на Ангел Кодинов не се оказа достатъчно добро, за да му позволи да се класира поне за финал „Б”.
Серията на българския състезател спечели представителят на домакините Исакиас Кейрошдос Сантос. В по-силната си дисциплина, на 1000 метра едноместно кану, Ангел Кодинов завърши на 14-то място крайното класиране Рио де Жанейро.
Гребците ни: Не сме докосвали с пръст чистачката“, съобщава още „Меридиан мач“
Българските гребци Георги Божилов и Кристиян Василев отрекоха информацията да са оили разпитвани от бразилската полиция във връзка с жалбата за тормоз от чистачка от олимпийското село. Вчера те се прибраха в България, след като, завършиха на 9-о място на олимпийски игри.
„Не искахме да чистят, защото така или иначе те въобще не чистеха и беше ни страх да ги оставим вътре. За това ги помолихме да излязат, за да си заключим апартамента. Искахме да сме спокойни през деня, че няма да се влиза вътре. Преди да се върнем започнахме да ни звънят от нашия офис, че една от камериерките иска да подава персонална жалба срещу нас за това, че имало насилие срещу нея. Били сме я стиснали за врата, а ние дори не сме я докоснали с пръст”, обясни Божилов.

„Пазят съдията като президент“, съобщава от първата си страница „7 дни спорт“
Сериозен интерес предизвика съдията на мача между Лудогорец и Виктория Пилзен – Марк Клатенбърг. Рефер №1 в света, който през това лято свири финалите в Шампионската лига и на Евро 2016, ръководи и плейофа снощи на “Васил Левски”. Клатенбърг беше пазен буквално като президент заради мнозината фенове на футбола у нас, които искаха да го зърнат или да си вземат автограф. В хотел “Радисън“ се изсипаха ловци на автографи, готови на всичко, за да се докопат до подписа на англичанина, но удариха на камък, научи “7 дни спорт”. Преди мача Клатенбърг не напусна хотела, а избра да направи тежка тренировка във фитнеса, с която да се подготви за сблъсъка.
„Шеф в МОК арестуван за далавера с билети“, пише още изданието
Огромен скандал тресе Международния олимпийски комитет! В разгара на олимпийските игри президентът на Асоциацията на европейските олимпийски комитети и член на МОК Патрик Хики беше арестуван в Рио. Причината – Хики е замесен в нелегална продажба на билети. 71 -годишният ирландец, който е един от най-близките хора на Стефка Костадинова в структурите на МОК, е заподозрян, че е участвал в грандиозна схема за продажба на билети, пласирани от черноборсаджии. Хики се е държал като крадец в хотела си. Той се е опитал да избяга, когато е видял струпването на полицейски коли.
“Сините” фенове обявиха война на БФС“, съобщава още “7 дни спорт”.
Четири дни след победата над Лудогоред (1:0) феновете на Левски тръгнаха на война с БФС. Фитила им запали наказанието на най-добрия играч на тима Роман Прохазка, който отнесе два мача по доклад. Националният клуб на привържениците излезе с остра декларация. От нея става ясно, че запалянковците се намират в постоянен протест срещу безобразията на футболната централа. Те са категорични, че търпението им вече е изчерпано.
“Спорни отсъждания, подминати дузпи, измислени наказателни удари, спестени картони за противниците, безпрецедентни финансови наказания… Това са част от тенденциите, които публиката на Левски от години наблюдава в поведението на БФС в лицето на съдиите и Дисциплинарната комисия”, гласи декларацията.
Ръководителите на Футболния съюз пък са определени като вредни, некомпетентни и корумпирани до мозъка на костите.
“Формите на протест, които привържениците на Левски познават, са разнообразни. Средствата – също. Някои от тях бяха демонстрирани на последния мач. Предупреждаваме ви, че ако произволът продължи, протестът на сектор “Б” ще се засили. Всяко едно административно своеволие от ваша страна ще бъде последвано от оглушителен тътен. Всеки хванат съдия ще бъде изпращан с оглушителен тътен. Всяко изказване в стил “Лечков” ще бъде посрещано с оглушителен тътен. Тенденциозното наказание на един от основните ни футболисти – Роман Прохазка, ще доведе след себе си оглушителен тътен. Затварянето на очите пред своеволията на Моци ще има същия резултат. И ако това в някакъв момент доведе до инцидент с пострадали, затова ще сте отговорни единствено и само вие – ликвидаторите на футбола България“, гласи още текстът.

Бразилия на финал след разгром с 6:0“, съобщава от първата си страница „Тема спорт“
Бразилия е на крачка от единствената липсваща титла в колекцията си, след като се класира за финала на олимпийските игри в Рио. „Селесао“ разби Хондурас с 6:0, като предреши мача още до почивката с голове на звездата Неймар и купения наскоро от Манчестър Сити Габриел Жезус (2), а след паузата се разписаха Маркиньос, Луан и отново Неймар.
Звездата на Барса изработи и два от головете, а първият точен удар за хондурасците бе в 82-ата минута.
Дотук тимът на Рожерио Микале не е допуснал дори гол в надпреварата.
„Българин спря Янкова за титлата“, четем още в изданието.
Елица Янкова се размина с възможността да спечели златен медал от олимпиадата в Рио. Варненката бе спряна на полуфиналите на турнира по борба при 48-килограмовите. 21-годишната българка отстъпи с туш на Мария Стадник, водена от бившия селекционер на националния ни отбор в свободния стил и при жените Симеон Щерев.
„Георги Иванов – Гонзо: Левски няма пари за качествени играчи“, пише още „Тема спорт“
Бившият спортен директор на Левски и настоящ треньор на Черно море Георги Иванов заяви, че 7-те години без титла тежат сериозно на „сините“ и се отразяват негативно на атмосферата около отбора.
“В последните 3-4 месеца беше и малко насила, защото в крайна сметка много претенции имаше от най-различни медии, от фенове, от хора. В една обстановка, когато нямаш пари – трябва да работиш много. Ние наистина нямахме пари, защото имаше ситуации, в които по четири месеца не можехме да платим на футболистите и персонала. Истината е, че в момента Левски няма пари да се бори с Лудогорец и да взима качествени футболисти като тях. И затова винаги сме правили компромис на база на трансферите. Никога не сме взимали футболисти, които са ни се харесвали”, каза Иванов в предаването “Домът на футбола” по „Диема Спорт“.
“Левски е такъв клуб, че винаги изцежда всеки един служител. Аз не се притеснявам от това. Приемам работата за удоволствие и се опитвам винаги да правя най-доброто. Наистина имах нужда от промяна, защото негативите бяха големи към този отбор. Претенциите на много хора бяха насочени най-вече към мен. Човек трябва да е там, където е щастлив, и да прави това, което му харесва, а не да прави нещо насила. Аз никога не съм правил нещо насила и не ми е било самоцел да работя в Левски”, каза Гонзо.
Той говори и за новия си тим Черно море. “Надяваме се с времето да изчистим нещата и да започнем да играем по-бързо и по-точно. Много е рано да говорим за класиране. Докато не се извъртят мачовете през първия полусезон, не можем да правим генерални изводи. Много отбори ще губят точки. Смятам, че първенството ще е интересно и нито един мач няма да е лесен за прогнозиране”, коментира наставникът на Черно море.
На въпрос харесва ли му новият формат на първенството Георги Иванов заяви: “Доволен съм от разнообразието. Единствено не съм доволен, че не знаем къде играем. Ние домакинстваме в Каварна, Дунав играе в Разград, Ботев в Бургас. От това не съм доволен. В крайна сметка феновете искат да си видят отборите в собствените градове и да ги подкрепят. Никой няма нужда от такива мачове пред 50 човека на стадиона. Мотивацията я няма и става като тренировъчна атмосфера. Това при всички положения влияе на качеството на футбола”, завърши Иванов.