Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Гришо изригна с 1/2-финал след Рио“, съобщава от първата си страница „Меридиан мач“
След като отпадна в първия кръг на Олимпиадата в Рио, Григор Димитров изригна с 1/2-финал и то не на какъв да е турнир. Най-добрият ни тенисист стигна до „Топ 4“ на „Мастърс“-а в Синсинати, след като пречупи американеца Стив Джонсън със 7:6 (8), 6:2 за 85 минути.
В опит да достигне до първи „Мастърс“ финал в кариерата си той ще се изправи срещу хърватина Марин Чилич.
„УЕФА удари рекордно Левски за расизъм“, пише още изданието.
УЕФА наложи рекордно тежко наказание на Левски за расизъм. Новината беше потвърдена и от официалния сайт на „сините”. Клубът ще трябва да плати глоба от 57 000 евро, а освен това следващата среща на отбора в евротурнирите ще се играе пред празни трибуни. Прегрешението е от реванша с Марибор в Лига Европа, а причината – три фенски знамена, които са били на трибуните и са имали расистко съдържание. Делегатът на УЕФА Тамир Гилат, който е от Израел, е описал детайлно в доклада си прегрешенията на „сините” фенове. От футболната централа са изпратили подробно дисекция на расистките действия, към което са прикрепени и конкретни снимки.
„Аниете призна, че му е трудно без Бедоя“, пише още „Меридиан мач“
Нападателят на Левски Антонио Аниете призна, че към днешна дата му е трудно на „Герена” заради отсъствието на сънародника му Мигел Бедоя. Припомняме, че двамата бяха страхотна двойка преди два сезона.
„С Бедоя се разбирахме със затворени очи, но сега е друго. Отваряме нова страница. Имам достатъчно добри съотборници, с които да изградя същата връзка”, сподели Антонио пред „Диема“.
„Преди всичко Люпко Петрович е много добър човек, като баща ни е. Близък е с всички нас. Знае кога да се пошегува и кога да е сериозен”, добави той.
„Ние сме Левски. Единствената мисъл е да се печелят победи,” коментира той за предстоящия мач със Славия. „Винаги трябва да се побеждава, другото няма значение. Така ще е и срещу Славия. Съперникът е в лоша форма, но това не означава нищо.”

При класиране в Шампионската лига по 300 000 лв. на калпак в Лудогорец“, съобщава от първата си страница „7 дни спорт“
Добри пари ще заработят футболистите на Лудогорец, в случай че отборът отстрани Виктория (Пилзен) и влезе в групите на Шампионската лига. Собственикът Кирил Домусчиев е обещал по 300 хил. лв. на калпак. При първото участие в групите всеки играч на Лудогорец получи по 200 хил. лева, сега обещаните пари са повече. Голяма част от премията Лудогорец си осигури с успеха над Цървена звезда в предишния кръг от квалификациите за Шампионската лига. Още след успеха срещу сърбите Домусчиев обеща на играчите си по 200 хил. евро. За плейофа с Виктория (Пилзен) премията е 100 хил. лева. Българският шампион е с единия крак в групите след 2:0 в първия мач в София. Днес Лудогорец излиза срещу Монтана в мач от третия кръг на шампионата. Треньорът Георги Дерменджиев ще запази всичките си звезди за решителния мач с Виктория във вторник.
„Дерменджиев стяга промени само Саша и Кешеру остават“, пише още изданието
Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев стяга сериозни промени в титулярния състав за днешния мач с Монтана. Подобно и на първия кръг за сезона, специалистът ще подмени изцяло единайсеторката си с цел да запази свежестта на футболистите. Така той подходи и преди реванша с Цървена звезда в Шампионската лига. Както е известно, във вторник Лудогорец се изправя срещу Виктория (Пилзен) в реванш от плейофите на турнира. Очаква се днес на терена от футболистите, които почнаха срещу чехите в сряда, да остане само Лукас Саша. В тази зона на терена шампионите нямат голяма ширина в състава, затова той или Дяков ще трябва да играе. Клаудиу Кешеру, който влезе резерва с Виктория, ще води атаката днес.
„В Португалия: ФИФА спира бразилец за ЦСКА-София“, четем още в „7 дни спорт“
Проблемите на ЦСКА-София с ФИФА осуетяват трансфера на бразилеца Диего Соуса от Маритимо, съобщиха португалски мениджъри пред “7 дни спорт”. Футболистът отдавна влиза в плановете на спортния директор Стойчо Стоилов. Тези дни голаджията пак бил поискан спешно от клуба на Гриша Ганчев, тъй като трансферният пазар затваря на 30 август. Диего бил съгласен на предложените му в София условия. Той обаче отрязал българския клуб, за да не го застигнат проблемите на Давид Шимао. Както е известно, ФИФА отказва да впише португалския халф в ТМС-системата за клуб ЦСКА-София.
Такъв не съществува в регистъра на централата. Там продължават да фигурират автентичният ЦСКА и Литекс.
Проблемите на отбора, играещ на “Българска армия”, явно стават известни по цяла Европа. Диего и мениджърите му са се извинили, че не искат да рискуват, докато проблемът не бъде оправен. От ЦСКА-София гарантираха, че това ще стане още във втория кръг. Вижда се, започна четвъртият, а португалецът Шимао още тича за здраве. Иначе 26-годишният Диего Соуса е противоречива личност. Идва от Бразилия млад в Португалия. Обикаля няколко тима, преди да се закотви във втория тим на Маритимо. Там впечатлява и е извикан в първата селекция. За последните два сезона има общо 33 мача в шампионата с 13 гола. Висок е 190 сантиметра, има прилична техника. В момента обаче срещу него тече разследване за обида на съдия. Затова и централният нападател пропусна първия кръг на португалското първенство. Иначе от Маритимо искат 500 000 евро за бразилската си перла. Уговорката е първо той да бъде пуснат в ЦСКА-София под наем. Когато се решат проблемите с ФИФА, които обаче май тепърва започват.

УЕФА наказа Левски с мач на празни трибуни“, обявява от първата си страница „Тема спорт“
Дисциплинарната комисия на УЕФА наложи сурово наказание на Левски. Заради изцепки на част от феновете в сектор „Б“ на реванша с Марибор от втория квалификационен  кръг на Лига Европа клубът бе глобен с 57 хиляди евро, което прави малко над 100 000 лева. „Сините“ също така са наказани да изиграят следващия си мач в евротурнирите при закрити врати. Това е сериозен имиджов и финансов удар за клуба. Санкцията е безпрецедентна за роден тим. Тя е следствие на тази от първия мач със словенците, когато Левски бе наказан със затваряне на част от сектор „Б“.
“Новото по-сериозно наказание дойде след предупреждение от страна на европейската централа, че ще разгледа подробно описаните знамена със забранени нацистки символи, издигнати в сектор Б”, съобщиха от Левски. Сред транспарантите имало такива с келтски кръст и с емблема на нацистката 1-ва СС ди-изия Лайбщандарт СС Адолф Хитлер (LSSAH) от Втората световна война. Клубът трябва да плати глобата до 90 дни.
„ЦСКА гони първа победа при гостуване в елита от 21 месеца“, пише още изданието.
ЦСКА ще гони първа победа в свое гостуване в Първа лига от близо 2 години насам в днешната си визита на Пирин. Двубоят в Благоевград е с начален час 19:00. „Армейците“ нямат успех като гости в елитното първенство от 9 ноември 2014 г., като надделяха над Хасково с 4:2. Оттогава насетне ЦСКА е в серия от 9 гостувания, в които не е взел 3-те точки, като в нея има 3 ремита и 6 загуби при 3:15 голова разлика! Поредица без прецедент в „червената“ история. Всичко започна с 0:0 срещу Марек в Дупница на 30 ноември 2014 г. Кошмарите продължиха със 7 гостувания през пролетта на 2015 г., когато ЦСКА претърпя пълно фиаско. А след година отсъствие от елита „армейците“ се издъниха и при първата си визита от новия шампионат – 0:1 от Верея в Стара Загора.
Днес срещу Пирин обаче „червените“ са амбицирани да сложат край на мъките си при гостуванията и най-после да разбият прокобата. В тяхна полза може да се окаже и фактът, че благоевградчани изпитват сериозни затруднения като домакини през календарната 2016 г. Едва във втория кръг на 5 август те успяха да запишат първия си успех на стадион “Христо Ботев” от началото на годината – 2:1 над Локомотив (Горна Оряховица).
Треньорът на ЦСКА Христо Янев остана само с една дилема по стартовия състав – кой да стартира на лявото крило. Наставникът клони към смяна на Станислав Маламов, който се представи слабо срещу Нефтохимик. Варианти за негов заместник са Кирил Десподов и Густаво Кулма. Почти сигурно титуляр ще е роденият в Кнежа нападател, който получава доста по-голямо доверие от колумбиеца. От началото на сезона Кулма записа само две участия, като се появяваше като резерва в последните десетина минути срещу Славия и Верея. В миналия кръг с Нефтохимик изобщо не попадна в групата.
В защита Янев не планира промени, въпреки че на негово разположение отново е Пламен Гълъбов, изтърпял наказание. Така в центъра на защитата go Чорбаджийски пак ще стартира Александър Дюлгеров. През изминалия сезон той бе основна фигура в Пирин и познава много добре повечето от играчите на днешния съперник.
Треньорът на Пирин Стефан Генов готви поне две промени в стартовия състав след поражението с 0:1 от Дунав в Разград миналия кръг. Като опорен халф се очаква титуляр да е опитният Антон Костадинов. Той ще замени в състава Стилиян Николов. Другата промяна ще е по десния фланг на атаката. Почти сигурно на пейката ще седне Димитър Благов, а вместо него ще започне бившият футболист на Левски Даниел Младенов.
Генов се колебае и какво да прави с вратарския пост. От началото на сезона неизменно под рамката е Георги Аргилашки (под наем от Лудогорец), който обаче се представя слабо и допусна някои доста леки голове, феновете на Пирин се надяват да  видят  отново  в  игра местния кадър Красимир Костов (21 г.), който бе налаган през миналия шампионат, но при Стефан Генов е държан резерва.
Последният официален мач, в който треньорът излезе срещу ЦСКА, завърши зле за него -поражение с 0:5 начело на Локомотив (Сф) на 30 ноември 2013 г.
Георги Божилов: Целта пред Берое е да играе по-опростено“, пише още „Тема спорт“
Нападателят Георги Божилов донесе двете победи на Берое на старта на шампионата – 2:1 над Славия и 1:0 в дербито с Верея.
„Ако не се стараем да побеждаваме във всеки мач, няма за какво да излизаме. Радва ме, че успяхме да тръгнем с два успеха, първите мачове в първенството са доста трудни. Правим много тактически тренировки. Наблягаме на атакуващия стил на игра. Целта е да свалим кълбото на земята, да играем по-бързо, по-опростено, да няма изритани топки”, сподели Божилов пред „Диема спорт“.
“Преди мача със Славия през седмицата тренирахме това заучено положение, от което падна голът. Радващо е, че по този начин победихме. Срещу Верея беше доста труден мач. С много момчета сме играли, но това не е от голямо значение. Най-добре се чувствам зад нападателя, но там, където съм най-полезен, там ще играя”, коментира футболистът, който е използван като таран и зад нападателя.
Утре Берое гостува на Нефтохимик. „Имам само хубави моменти в Бургас. Там изкарах 5 години, макар и с две тежки контузии. Сега се надявам да дам най-доброто от себе си”, сподели Божилов.