Илиана Раева за бронза в Рио: Най-трудно беше да върнем усмивките на момичетата

4781

Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева коментира успеха на ансамбъла ни в Рио снощи. Нашите момичета взеха бронзов медал от Олимпиадата и с това слагат край на 8-годишната си кариера.блиц.спорт

“Много сме изтощени, но приятно уморени. Целта ни беше момичетата да играят силно и да спечелят олимпийски медал. Този отбор приключва достойно кариерата си и единствения медал, който им липсваше. Те са единственият български ансамбъл в художествената гимнастика, който се състезава 8 години”, заяви Раева за емоциите след състезанието.

“Нашите момичета направиха една много малка грешка на финала на ленти, която може би е останала невидима за всички, защото те я отиграха много добре. Но разбрах, че и рускини, и италианки са допускали грешки. Не съм гледала записите, за да кажа дали е било нечестно. Но само мога да кажа, че руският отбор има много силни съчетания и трябва да са допуснали груба грешка да не са първи. За нас този медал е с цвят на злато. Има цяла съдийска маса, цяло ръководство. В крайна сметка, това е решение на съдиите и не мога да го коментирам”, сподели още Раева.

Тя призна, че най-трудното в битката за отличията е било не самото състезание, а това отборът да върне настроението си за игра след опитът за самоубийство на съотборничката им Цветелина Стоянова.

“Много ни беше трудно да върнем емоцията у момичетата. Това е спорт, който изисква емоция, чувства. Когато душата ти е наранена е трудно да се вдигне отборът. Страховете ми бяха свързани с това, че съперниците ще използват това, за да ни извадят от тройката. Трудно беше да върнем усмивките им, за да играят със същата страст. Явно успяхме, защото видях, че им се играе. Чувстваха голяма тежест от големите очаквания. Хората ги обичат и искаха да вземат медал, но това им тежеше. Не можете да си представите колко са щастливи сега”, коментира Раева и потвърди, че състоянието на Цвети Стоянова се подобрява с всеки изминал ден.

“След случилото се с Цвети съперничките го използваха по най-добрия начин. Моите страхове бяха свързани именно  стова – че ще използват случващото се в България, за да ни извадят от тройката. Много труден период минахме, но беше много трудно да върнем усмивките и душичките на тези момичета и да заиграят със страст и желание.”

“Явно успяхме, защото те наистина бяха усмихнати, смели, казваха, че им се играе и искат да завършат с медал. Имаше и една голяма тежест от очакванията на хората, те много ги обичат, но това тежи. Щастливи сме, че показаха, че те заслужават и получиха този медал. Те са много щастливи сега. Получават хиляди поздрави. Цвети се възстановява, водих няколко разговора по телефона, ще бъде едно дълго възстановяване, състоянието ѝ е много тежко, но то върви единствено и само в посока подобряване”, завърши Раева.