Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Виктория свали гащи за реванша“, четем от първата си страница „Меридиан мач“, който посвещава първите си пет страници на двубоя Виктория – Лудогорец.
Във Виктория (Пилзен) или го играят умрялата лисица, или наистина са осъзнали: Лудогорец е друга бира!
„Нека отбележа, че нито един от играчите на Лудогорец, които бяха на терена срещу нас, не се включи в последния мач на отбора. Те оставиха основните си футболисти да почиват. За съжаление ние нямаме толкова много добри играчи”, проплака треньорът на Виктория Роман Пиварник на пресконференцията преди реванша от Шампионската лига.
Вратарят на домакините Матуш Козачик също пригласяше: „Лудогорец има отлични футболисти, отлични индивидуалности и е много добре подготвен отбор. Много са силни”.
„Разградчани излизат със същите 11“, четем още в изданието.
Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев възнамерява да излезе със същите 11, които победиха Виктория (Пилзен) с 2:0 в София. Това изглежда напълно логично, имайки предвид факта, че „орлите” играха като добре смазана машина в първия двубой на „Васил Левски”. Това означава, че пред вратаря Владислав Стоянов, ще играе карето – Минев, Моци, Паломино и Натанаел. Дяков и Саша ще са вътрешни халфове, а зад фалшивата деветка Кафу ще се подвизват Мисиджан, Марселиньо и Вандерсон.
Планира се включване в игра на Джоди Лукоки. Крилото от ДР Конго започна отлично сезона, но след това Върджил Мисиджан влезе във форма и сега Лукоки не играе често. Той обаче изглежда перфектен за подобен мач, защото е изключително бърз и може да създаде много главоболия на защитниците на Виктория при играта на контра.
Медиите в Чеxия обръщат внимание, че тимът на Роман Пиварник изпитвай трудности срещу отбори, които умеят да; се затварят. Именно след две контрадействия Злин победи съперника на Лудогорец в мач от последния кръг на чешкото първенство. Иначе логично Пиварник ще направи някои смени в своя състав. Очаква се титуляри да бъдат чешките национали Хоржава и Коларж , които бяха оставени на пейката за първия мач.
„ЦСКА-София преговоря Йорданеску“, пише още „Меридиан мач“
Румънецът Йорданеску е на броени часове от представяне като нов треньор на ЦСКА-София. Не става въпрос обаче за легендата Ангел Йорданеску, който води Румъния на финалите на Евро 2016 това лято, а за сина му Еди, който пристигна в София за финални преговори. 38-годишният треньор води миналия сезон приятната изненада Пандури, който завърши трети. Преди това Еди Йорданеску е бил треньор на Търгу Муреш, както и помощник в Стяуа и Васлуй.

„Чехите питат Левски как се бие Лудогорец“, съобщава във водещия си материал „7 дни спорт“
Виктория (Пилзен) пробва да намери всякакви съюзници преди днешния мач реванш с Лудогорец в Шампионската лига. По информация на “7 дни спорт” чехите са се допитали дори до Левски, който е единственият отбор през този сезон, който спечели срещу разградчани. Преди 10 дни “сините” биха 1:0 на „Герена“ непосредствено преди първия двубой между Лудогорец и Виктория (Пилзен). От лагера на чехите са звънели на халфа Роман Прохазка. Словакът много добре познава Лудогорец и затова е търсен да помага с различни хитрости или съвети. Иначе медиите в Чехия определиха двубоя като най-важния от 5 години насам за Виктория. “Отборът е изправен до стената и няма какво да губи. Да се хвърли смело напред”, коментират в Пилзен.
„В капана на грешката, която ражда грешка“, четем още в изданието.
Когато се опитваш да бъдеш друг, а не можеш да се промениш, неизменно попадаш в капана на грешките. Така е с хората от Ловеч, които се настаниха на “Армията” и поискаха да са ЦСКА. Държаха Христо Янев насила, за да държат връзка с автентичния армейски клуб. Първа грешка. Уволниха го при втория равен. Нова грешка. В безизходица се обърнаха към първия свободен румънец. Поне да беше от Турну Мъгурели, че го знаем покрай нивото на река Дунав. А то Търгу Жиу. Трета грешка. Припозналите ги вече мрънкат. Те искат Ицо, Любо или Стойчо. Няма как. Но в капана на грешките е така. След първата следва втора, трета. До края!
„Вратарят на чехите: Трябва ни бърз гол“, пише още „7 дни спорт“
Вратарят на Виктория Матуш Козачик е наясно с тежката задача, която имат той и съотборниците му днес. Той е категоричен, че всички в състава са пределно мотивирани преди втория сблъсък с Лудогорец. “Надявам се да отбележим бърз гол и след това още един, за да можем поне да изравним резултата. Най-важното е да играем отговорно още от самото начало. В никакъв случай не трябва да позволяваме да ни отбележат гол. Имаме големи амбиции през този сезон, но сега най-важен е предстоящият мач. Не се представихме добре в първия двубой, но сега ще направим всичко възможно да променим това и да се класираме за груповата фаза”, заяви словашкият национал. “След мача в София не бяхме доволни и разговаряхме за това. Искаме пред собствена публика да покажем, че можем да играем добре. Преживял съм много хубави неща с Виктория. Ще бъде прекрасно да успеем и този път, но за да се случи това, трябва да се борим и да се трудим усърдно. Съперникът ни е доста силен, показа го още в първия мач, особено през второто полувреме, когато със своите контраатаки ни затрудни много и успя да отбележи. Имат много добри играчи. Ние сме наясно с това, но ще опитаме да им се противопоставим”, допълни още опитният страж.

“Виктория намалява  терена за Лудогорец“, съобщава от първата си страница „Тема спорт“
Треньорът на Виктория (Пилзен) Роман Пиварник е притеснен сериозно от класата на Лудогорец, защото взе решение размерите на терена на “Дусан Арена” да бъдат намалени. Тази вечер двата тима се изправят един срещу друг в плейоф реванш за влизане в груповата фаза на Шампионската лига, а разградчани имат аванс от 2:0 от първия двубой. Пиварник е прибегнал до тези мерки, за да има по-малко пространства за контраатаките на българския първенец.
“Лудогорец е отбор, който осъзнава силата си. Тим, който диктува темпото, комбинативен е и играе чудесно на контраатаки. Направихме сериозен анализ на случилото се в София. Ще се опитаме да обърнем резултата”, каза Пиварник.
„Домакините с два закъснели трансфера“, пише още изданието.
Виктория (Пилзен) взе мерки за излизане от кризата, но местните медии отбелязват, че това е станало прекалено късно. Съперникът на Лудогорец направи най-слабия си старт в първенството от шест години насам. А опитите му да се подсили сериозно преди битките с разградчани удариха на камък. Едва вчера клубът от Пилзен успя да финализира два трансфера – привлече нападателя Томаш Познар и крилото Мартин Земан. Те обаче нямат право да вземат участие в реванша срещу Лудогорец тази вечер.
Земан идва на “Дусан Арена” за 200 хиляди евро от швейцарския Сион. Познар пък е капитан на Злин – тима, който през уикенда удари с 2:0 Виктория за първенство.
Нападателят дори отбеляза един от головете. За неговото преминаване във Виктория се говори цяло лято, но едва сега се стигна до сделка между двата клуба. “Те са добри играчи, но взимането им трябваше да стане по-рано”, отбелязват медиите.
„Фенове на Левски пишат до вицепрезидента за Натанаел“, пише още „Тема спорт“
Фенфракцията на Левски „Източен фронт” публикува декларация, с която остро осъди практиката бразилските футболисти на Лудогорец да получават български паспорти за изключително кратки срокове. От организацията изпратиха писмо до вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, министъра на правосъдието, директора на Съвета за придобиване на българско гражданство, председателя на ДАНС и дo собственика на разградския клуб Кирил Домусчиев.
Писмото е окачествено като „благодарствено” и озаглавено ,Да сбъднем на Натанаел детската мечта или как за по-малко от два месеца се става българин”.
„Скъпи гореизброени български Високопоставени политици, чиновници, общественици, служители и бизнесмени, искаме да изкажем нашето възхищение от Вашия неуморен труд и висок професионализъм и себеотдаденост към милата ни родина. Тези благодарствени редове отправяме към вас и вашия морал и законосъобразността на вашите действия или бездействия по случая „Натанаел”.
Вие дадохте пример как може бързо, честно и с пълен набор от документи, без изпит по български език, с мигновена проверка на службите, за по-малко от два месеца, да сбъднете детската мечта на един бразилски футболист да заслужи, получи, придобие български паспорт. (Молбата е подадена през май 2016 и удовлетворена през юли 2016 година.)
Искаме да напомним не на Вас, а на милионите обикновени българи, че към момента залежават между 18-20 хиляди молби за българско гражданство, подадени по надлежния ред с напълно окомплектовани документи и с доказан български произход на хора, говорещи на майчиния ни език, живеещи в Република Македония, Западните покрайнини – република Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна и много гагаузи българи.
Голяма част от тези хора са внуци на комити, патриоти и войници, дали живота си за осъществяване на националния ни идеал. Те чакат по 2-3 години за паспорт, те са с имена Спас, Ванче, Димитър, Орце, няма между тях Натанаел, Кафу, Сисинъо. Те се редят в студ и пек пред Министерството на правосъдието, те получават грубо отношение и в много случаи им се искат пари за лелеяния български паспорт.
В контекста на всеобщата заплаха от тероризъм и с оглед на националната ни сигурност служителите на ДАНС проверяват всеки кандидат за бг-гражданство между 8-10 месеца. А Натанаел – колко?!
Господа властимащи, всеки един такъв акт на погазване на законите и процедурите, създаващ един нов българин като Натанаел, гони стотици млади хора от страната ни и ги кара да губят вяра в институциите.
Ние, феновете на ФК Левски, призоваваме за задълбочена проверка на скандално придобитите български паспорти от бразилските футболисти на ФК Лудогорец и незабавно прекратяване на тази порочна практика. Уверяваме ви, че със законови средства ние, най-голямата общност в страната, ще стигнем докрай!”, се казва в писмото.