Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Рен прати оферта за Владо Стоянов“, съобщава от първата си страница „Меридиан мач“
Френският Рен иска вратаря на Лудогорец Владислав Стоянов, съобщава сайтът getfootballnews-france. Преди два дни тимът продаде своя страж Беноа Костил на Фиорентина и в момента ръководството търси спешно нов човек под рамката. Първи вариант е именно Стоянов, а от Рен вече са изпратили първата си оферта за вратаря на Лудогорец.
От друга страна, еврограндът. който изкушава шефовете на „орлите” с оферта от 6,5 млн. евро за звездата Джонатан Кафу, пак имаше свои скаути да гледат бразилеца. Те присъстваха на снощния реванш от плейофите за Шампионската лига с чешкия първенец Виктория в Пилзен.
Чешките закони оставиха Лудогорец без спонсор“, пише още изданието.
Лудогорец игра с уникален екип в реванша с Виктория (Пилзен) снощи. Фланелките и гащетата на „орлите” бяха бели, а най-интересното е, че те бяха без спонсорския надпис отпред. Причината е ясна – законите в Чехия не позволяват да се рекламират каквито и да било букмейкърски къщи и хазартни компании. Както е известно, в края на миналия сезон разградчани подписаха договор за спонсорство с bet365, един от най-големите букмейкъри в света. Подобни са законите и в Германия, заради което през годините дори Реал (Мадрид) е трябвало да гостува в бундесрепубликата с чисто бяла фланелка.
Иначе „орлите” излязоха срещу Виктория с третия си екип. Титулярният е зеленият, а първият резервен – черен. Домакините от Виктория (Пилзен) обаче имат малко черно в своя червено-син екип и заради това Лудогорец излезе на терена в бели одежди.
Деса и Орачев отпаднаха и за сблъсъка с Верея“, четем още в „Меридиан мач“
Хеан Деса и Мики Орачев отпаднаха и за домакинската среща на Левски с Верея. Двубоят е в неделя от 19:00 часа, а към днешна дата няма шанс двамата да се възстановят. Те вече доста време лекуват травми, но по предварителни данни трябваше да са готови за битката с новака в елита на стадион „Георги Аспарухов”.
Перуанецът Деса, който очевидно има добри качества, все още изглежда далеч от завръщане и дори няма да започне тренировки на 100 процента до неделя.
Мики Орачев пък влезе като смяна на Веселин Минев срещу Славия, но усети болки в бедрото. Той няма да е готов за неделя, а на този етап не е ясно какво е състоянието и на капитана, който напусна с травма.
След разгрома над Славия Люпко Петрович обяви, че очаква всички контузени футболисти да са готови за игра най-късно за мачовете след паузата, която е около срещата на националния отбор с Люксембург на 6 септември.

ПСВ дойде за Мисиджан в Чехия“, съобщава от първата си страница „7 дни спорт“
Европейски шампион следи звездата на Лудогорец Върджил Мисиджан. Според сигурни източници на “7 дни спорт” холандският първенец е имал свой емисар снощи на стадион “Доосан Арена” в Пилзен, за да гледа изявите на крилото в мача между Виктория и Лудогорец. Хора на ПСВ Айндховен вече са провели предварителни разговори с приближени на крилото на разградчани. Мисиджан е много добре известен в родината си, след като игра за Вилем II и през 2013 г. премина в Лудогорец. Именно с екипа на разградчани той наказа ПСВ в Лига Европа същата есен, разписвайки се в Айндховен. В момента холандецът се намира в страхотна форма, независимо че 7 месеца лекуваше контузия и беше извън терена. Запитвания към Лудогорец има и за нападателя Джонатан Кафу, който прави фурор в европейските мачове на отбора.
Клубовете чакат пари от шампионите“, пише още изданиието.
Професионалните клубове в Първа и Втора лига чакат пари от Лудогорец. Всички у нас имат интерес разградчани да участват в Шампионската лига, а причината е, че част от заработените средства ще бъдат разпределени именно сред всички клубове в България.
Така се случи и при предишното участие на българския шампион в лигата. След приключване на мачовете и разпределение на финансовите бонуси в БФС бе преведена значителна сума, която с решение на футболната централа бе разпределена за всички останали професионални клубове. Тогава всеки участник в “А” група взе по 50 000 евро, а участниците в “Б” група си разделиха по 20 000 евро.
Костов и Марков подадоха оставки”, съобщава още „7 дни спорт“
Треньорът на Ботев Николай Костов и спортният директор Георги Марков подадоха оставки. Това се случи след повече от тричасов разговор с президента Ангел Палийски. Срещата протече на висок тон, а след това двамата написаха оставките си. Причината е слабото представяне на Ботев. В отминалия кръг пловдивчани загубиха с 0:1 от Верея. Очаква се днес ръководството на “жълто-черните” да приеме оставките на треньора и директора. Фаворит за мястото на Костов е треньорът на Септември Николай Митов.

„Стоичков настоява за Йорданеску в ЦСКА“, съобщава в един от водещите си материали „Тема спорт“
Христо Стоичков е предложил румънеца Едуард Йорданеску за нов наставник на ЦСКА, разбра “Тема Спорт”. В търсене на решение за треньорския въпрос Камата е разговарял с близкия си приятел Георге Хаджи. Именно легендата на северните ни съседи е дал препоръка армейците да се насочат към 38-годишния специалист, който е смятан за доста перспективен. И акционерът в ЦСКА Стоичков е настоял съветът на Хаджи да бъде последван.
Медиите в Румъния съобщиха, че Йорданеску е пристигнал в София за преговори в понеделник следобед. Малко след 15:00 часа вчера един от най-авторитетните вестници – “Проспорт”, информира чрез електронното си издание, че младият специалист ще подпише договор с червените днес.
„Левски набеляза втори от Славия“, пише още изданието.
Левият бек на Славия Омар Абуд е в полезрението на Левски. Той е вторият играч от състава на белите, когото сините ще следят през есенния полусезон. Другия е руският нападател Сердер Сердеров. 23-годишният Омар се е понравил на треньорския щаб на тима от „Герена”.
Кенийският ляв бек пристигна в “Овча купел” през зимата. Оттогава е изиграл 13 шампионатни двубоя за белите. Сините ще продължат да наблюдават Омар и Сердеров до зимата, когато ще се взима решение дали те да бъдат привличани. Треньорът на Левски Люпко Петрович е набелязал и двама сръбски играчи – защитник и нападател. Заради непривличането на първия треньорът демонстрира “особено” отношение към шведа Сандберг, за когото бе платена солидна за стандартите на Левски сума.
На левия фланг на отбраната Петрович разчита на Веселин Минев, който играе последния си сезон в Левски. Близнакът е капитан на отбора, но едва ли ще има сили на играе на топниво още една година и постепенно трябва да бъде наложен по-млад играч, а опитите това да е Мики Орачев удрят на камък.
Към момента обаче клубът не иска да взима футболисти извън Европейския съюз. Причината е, че вече е запълнил бройката от трима, които могат да са едновременно на терена (клубът може да картотекира петима извън ЕС). Това са нигериецът Бабатунде Аденижи, перуанецът Хеан Деса и ганаецът Франсис Нар. Естествено, селекционната политика на Левски може да се промени още в края на месеца. Тогава се очаква смяна на собствеността. Тя трябва да се осъществи на 30 август, за когато е насрочено Общо събрание на акционерите. Ако промяната се случи в обема, в който се очаква, това ще означава, че клубът ще разполага със свежи средства за привличане на нови играчи през зимата. И е нормално сините да се преориентират към следенето на по-високопла-тени футболисти от чуждестранния пазар.
„Дунав реди контрола с Динамо (Букурещ)“, пише още „Тема спорт“
Дунав (Русе) планира да изиграе престижна контрола по време на паузата в шампионата заради националните отбори. На 1 септември играчите от Русе ще премерят сили с Динамо (Букурещ), като мачът ще е в румънската столица. За тогава на проби се очаква да дойдат двама чуждестранни футболисти, свободни агенти. От клуба обаче не пожелаха да разкрият повече подробности за тях.В събота от 17:00 часа Дунав посреща лидера Черно море в Разград. Първоначално имаше надежда мачът да е в Русе, тъй като няма да е на осветление, но заради недоброто състояние и на терена остава на “Лудогорец Арена”.
“Всички говорят, че досега сме играли само със слаби отбори и затова нямаме загуба, но аз не съм на това мнение. Черно море е много силен съперник и неслучайно е на първо място. Хубаво беше мачът да е в Русе. При този ентусиазъм на двубоя щяха да дойдат над 10 хиляди души”, сподели пред “Тема Спорт” старши треньорът на небесносините Веселин Великов.
“Черно море са много агресивни. Резултатите им го доказват. Гледах им няколко мача, а утре (б.а. – днес) ще направим разбор с момчетата. От този мач може да извлечем само позитиви. Ние излизаме за победа, пък каквото стане”, добави младият наставник.От началото на кампанията Дунав може да се похвали 3 сухи мрежи. “Дали играем с Верея, с Нефтохимик или Локомотив (Горна Оряховица), ние не правим разлика. Видяхте, че Черно море направи 2:2 с Локомотив (Горна Оряхжовица), като губеше с 0:2, а ние ги победихме. В нашето първенство, като изключим Лудогорец, всеки отбор може да победи и загуби от всеки”, добави Великов. В същото време стана ясно, че новото попълнение на тима Нуриддин Давронов вече е картотекиран в БФС, след като жълтата карта на национала на Таджикистан е пристигнала