Тимът на Стоичков се върна в Примера дивисион

Селта Виго, снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Отборът на Селта Виго, който бе ръководен от българската легенда Христо Стоичков преди пет години, се върна в испанската Примера дивисион.

Това стана след равенството 0:0 срещу Кордоба в последния 42-и кръг на Сегунда дивисион, а този резултат им гарантира 2-ото място в крайното класиране,SPORNI.BG

Така първи финишира Депортиво Ла Коруня с 91 точки, пред Селта с 85. Валядолид, който можеше да се намеси в битката за директна промоция, отстъпи с 1:3 на Гуадалахара у дома.

Депортиво пък би с 1:0 изпадащия Виляреал Б и отпразнува 1-ото място с домакинска победа.

Завръщането на Селта в елита на испанския футбол е добра новина от гледна точка на финансите.

Макар и спечелил промоция, клубът не се радва на цветущо състояние и сега ръководството се надява да прибави пари от телевизионни права в елита.

Според икономическия институт на Университета на Барселона, дълговете на Селта в момента са 51 милиона евро, а преди две години са били 52,4 милиона- т.е има подобрение, но много слабо.

Отборите на Валядолид, мадридският Алкоркон, Еркулес Аликанте и Кордоба ще спорят за третата квота за Примера дивисион чрез плейофи.

Както Селта, така и Кордоба се нуждаеше от една точка, за да си гарантира място в баражите. От Примера изпаднаха Сантандер, Спортинг Хихон и Виляреал.