Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

ПСЖ хвърля 75 млн. евро срещу Лудогорец

Най-силният отбор в групата на Лудогорец за Шампионската лига – ПСЖ, е пред голям удар на трансферния пазар, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. Френският гранд извади 75 милиона евро за младата звезда на Волфсбург и Бундестима Юлиан Дракслер. Според „Кикер” вече се водят преговори между двата клуба и трансферът може да бъде съобщен до часове. Дракслер изигра 5 мача за Германия на Евро 2016, в които вкара и 1 гол. Междувременно треньорът на ПСЖ Унай Емери похвали Лудогорец. „Арсенал е най-сериозният ни конкурент. След това идват Базел и Лудогорец, които също имат своите качества и заслужено са в групите”, казва специалистът

След ремито на „Лаута”, Дерменджиев уверен: Лудогорец ще е шампион

 

„Ще станем шампиони, разбирате ли”, заяви треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев след равенството 2:2 с Локо (Пд) на „Лаута”. „Мисля, че ги загубихме трите точки, макар че мачът тръгна не добре за нас. Очаквах, че ще бъде така. Емоцията беше много голяма покрай влизането в Шампионската лига.

За мен футболистите изиграха един много добър мач”, продължи той. „Видяхте, че отборът си има характер и не дадохме на играчите на Локо (Пд) много да играят с топката. Имахме ситуации, вкарахме голове, но във футбола е така. Корекциите, които направихме на почивката дадоха резултат. През първото полувреме направихме някои грешки, но след почивката, заиграхме по-силно”, продължи спецът от Пловдив. „При нас всички са титуляри, важното е в кой мач кой футболист ще трябва. Ние имаме много национали, така че отборът е в много добра форма и една такава пауза малко разконцентрира футболистите”, завърши Дерменджиев.

Въпреки търканията с Люпко Петрович Левски отряза Урал за Венци Христов

Левски е отрязал руския елитен Урал за нападателя Венци Христов, научи „Меридиан Мач”. „Сините” са влезли в контакт с представители на десетия в първенството на Русия в неделя. Шеф на Урал е звънял лично по телефона на спортния директор на Левски Станислав Ангелов, за да го пита при какви условия ще пусне Венци Христов. Явно руснаците са били информирани своевременно за напрежението между тарана и старши треньора Люпко Петрович и са решили да се възползват от това. Припомняме, че сръбският специалист извади от групата за мача с Верея (4:0) Венци Христов и „сините” дори бяха с човек по-малко в разширения състав за сблъсъка със заралии. Станислав Ангелов обаче категорично е отрязал човека на Урал за Христов. Пелето е обяснил, че Венци остава на „Герена” и Левски няма никакво намерение да се разделя с него. Роден мениджър разкри пред „Меридиан Мач”, че този разговор окончателно е отказал Урал от Венци Христов, а руснаците били готови да платят около 300 000 евро за правата му. Както е известно, нападателят наскоро преподписа автоматично договора си със „сините” заради специална клауза, която даваше това право на клуба. Новият контракт е до края на сезона, а Христов призна, че е готов да подпише за още три сезона, но иска по-голяма заплата.

 

Нов румънец за началник на “Армията”

Кумецът на треньора Йорданеску – Нарцис Радукан, е гласен за управата, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. ЦСКА-София ще вземе нов директор от Румъния в най-скоро време.

Анонсираните промени в управата освободиха едно място на ръководните постове, което трябва да бъде заето от Нарцис Радукан. Бившият спортен директор на Стяуа, Астра, Конкордия, Оцелул Галац, Търгу Муреш и Пандури е изключително близък с треньора на “червените” Едуард Йорданеску. Именно в последните два клуба Радукан и Йорданеску са работили в екип. В началото на лятото те бяха свързвани с Динамо Букурещ, но отказаха на клуба. Освен че са близки приятели, Едуард и Нарцис са кръстник и кумец. Самият Радукан е добре познат у нас, като преди години беше свързван и с ЦСКА при Димитър Борисов и Иванов. В същото време Матиас Курьор трябва да бъде обявен в близките дни за нов играч на “Армията”. Нападателят от Мартиника има заложена в договора си сериозна клауза, в случай че стане голмайстор на Първа лига. Шефовете са му обещали 30 хил. евро бонус.

Съдиите не трябва да им помагат

Треньорът на Локомотив Пловдив Илиан Илиев похвали футболистите си след равенството 2:2 срещу Лудогорец, но обвини рефера на мача Станислав Ставров, че е изнервил играта. Илиев дори сподели, че съдиите не трябва да помагат на Лудогорец, а на останалите тимове в шампионата. – Трудно е да се каже дали спечелихме, или загубихме точки. Имахме ситуации да победим, но можеше и да загубим. Искам да поздравя футболистите си за характера, който проявяват. Как да караш футболистите да влизат в единоборства, като всяко пипане е фаул? Предпочетохме да се приберем в собствената половина и да ги изчакваме – коментира Илиев. – Без да обвинявам някого, съдията изнерви целия мач. Ако Лудогорец иска да дърпа другите отбори напред, няма нужда да му се помага, напротив. Ако искаме израстване, трябва ние да имаме някакъв авантаж, защото, както и да погледнем, Лудогорец във всички отношения е по-добър от другите – каза още той.

Избират нов надзорен съвет на Левски

Промени в Левски! Това се очаква да се случи днес на общото събрание на акционерите на клуба. От 11,00 часа всички притежаващи акции на “сините” ще се съберат в зала 3 в НДК, където се очаква да се вземат важни за Левски решения. Както е известно, именно на общото събрание трябва да бъде обявен и новият собственик Спас Русев. По информация на “7 дни спорт” промени ще има в надзорния съвет на Левски. От там със сигурност ще излезе адвокат Александър Ангелов. При другите двама – Минко Герджиков и Бранимир Ботев, ситуацията е по-различна и се умува до последно. Промени бяха анонсирани и в управителния съвет. Такива бяха извършени преди време, когато един от главните акционери – Иво Тонев, се оттегли. След него пък заваляха и оставките от почти всички членове на УС. По наша непотвърдена официално информация се очаква бройката на управленското тяло да бъде намалена. В момента тя е от 9 квоти. Тримата главни акционери – Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Иванов, ще прехвърлят своя пакет от акции. Тонев дори се срещна с футболистите и треньорския щаб, за да им разкрие плановете си. Бизнесменът е обяснил, че излиза от клуба, но ще продължава да помага с премиите.

Смяната на треньора Люпко Петрович не е на дневен ред.

 

Левски вече е с нов собственик

Иво Тонев приключи петгодишния си престои на „Герена”, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Левски вече е с нов собственик. Над 50 процента от акциите не са в ръцете на двама от досегашните основни притежатели – Иво Тонев и Александър Ангелов. Днес официално това ще бъде съобщено на Общото събрание на акционерите, което стартира в 11 ч. в НДК. Очаква се третият съсобственик Николай Иванов да запази своя пакет, както и тръст “Синя България” да контролира 10 процента. Соченият за нов собственик на клуба Спас Русев ще присъства на висшия форум на ПФК Левски днес, а ако в последния момент му изникне неотложен ангажимент, ще се яви негов пълномощник. Бизнесменът ще обяви дали Наско Сираков ще заеме поста президент на клуба. Предстоят промени в Надзорния съвет на дружеството, а след това в УС и всички звена надолу по веригата. Така на практика Иво Тонев вече приключи 5-годишния си престой в Левски – първо като председател на УС, а след това и като собственик.

Петрович потвърди, че Тонев напуска

Треньорът на Левски Люпко Петрович потвърди, че Иво Тонев повече няма да бъде собственик на клуба. “Ще му посветя успеха над Верея. Той съобщи на играчите, че повече няма да I бъде в клуба и ще дойде нов човек. Това знам само, нищо повече”, разкри Петрович. “Чакаме на 30 август какво ще се случи. Не знам нищо, а и не ме интересува. Аз съм треньор тук, докато не ми кажат да си тръгвам”, отсече той. Треньорът похвали играчите за успеха над Верея. “В серия сме. Така е, няма спиране. Само говоря на футболистите да няма подценяване”. Сърбинът разкри и защо не е взел в групата Венцислав Христов. “Той е добър футболист и може би и добър човек. Но по време на цялата подготовка не работи добре. Давахме му шансове, давахме, давахме… Трябва да се промени. Да започне да работи на 100 процента и тогава ще може да играе за Левски. Христов е професионалист и трябва да се влага. Не е нормално да не тренира добре. Да го прави не заради мен, а заради себе си”. Петрович пусна във ваканция футболистите. Те подновяват тренировки на 1 септември, четвъртък, от 10:00 часа. Някои от чужденците избраха да се приберат за кратко по родните си места. В шестия кръг Левски гостува на Нефтохимик. Двата тима се срещат на 10 септември, събота, от 21:15 часа на стадион “Лазур” в Бургас.

ЦСКА пак напира за Пасиенсия

ЦСКА прави втори опит да привлече нападателя на Порто Гонсало Пасиенсия. Преди малко повече от месец армейците също напираха за португалеца, но тогава външна намеса на българин осуети сделката. Впоследствие Пасиенсия замина с националния отбор за Олимпийските игри в Рио и вкара 3 гола в груповата фаза. Сега 21-годишният нападател е повикан и в младежката селекция на Португалия за евроквалификациите с Израел на 2 септември и Гърция на б-и. ЦСКА трудно ще купи Пасиенсия, тъй като трябва да извади доста сериозна трансферна сума, като по-скоро ще направи опит да го вземе под наем. Той не попада в плановете на треньора на Порто Нуно Ешпирито Сан-то и затова му се търси друг отбор, в който да трупа игрова практика. Преди двайсетина дни португалски медии са го пращали в Удинезе или Рио Аве, но до такъв трансфер не се е стигнало. В момента Стойчо Стоилов е в Португалия, където търси играчи за червената селекция. До 19:00 вчера ЦСКА все още не бе финализирал преговорите с Матиас Курьор, като се очакваше той да парафира контракт. До часове би трябвало да има развитие и около нападателя Вилмар Джордан, който е в София и също чака да подпише с ЦСКА. Днес армейците ще следят ситуацията и около офанзивния халф Дан Нистор (28 г.), който през последната година и половина е работил с Еди Йорданеску в Пандури. Румънската федерация ще обяви днес дали освобождава играча от контракта му с клуба.