Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Ботев – ни жив ни умрял“, четем в „Меридиан мач“
Ден след драмата с феновете, която изгони Ники Митов от Пловдив, Ботев е ни жив, ни умрял. Клубът е пред разпад, но в същото време може да се окаже, че всичко е било много шум за нищо. Двамата собственици Румен Чандъров и Георги Самуилов ще кажат дали остават в понеделник, а дотогава шефове, треньори и футболисти са в шах. Вчера на Коматево от ръководителите беше единствено Ангел Палийски, който се опитва всячески да потуши напрежението. Той назначи за старши треньор на „жълто-черните” Николай Киров-Белия, а Иван Кочев ще му е помощник.
В близките дни към щаба ще се присъедини и кондиционен специалист.
Един от мажоритарните собственици Румен Чандъров на този етап 90 процента напуска, но за сметка на това другият бос Георги Самуилов 90 процента остава и ще продължи да инвестира в Ботев. След скандалите с Ники Митов на тренировката във вторник футболистите искаха да се разбягат. В списъка бяха бразилците Жоал Пауло, Фелипе Бризола и Рафаел Де Соуза. Последният е с трайна контузия и е обявил пред шефовете, че каквото и да се случва, няма да продължи кариерата си на Коматево.
Близките до Румен Чандъров – Яя Меледже, Асен Чандъров и Даниел Кутев, напускат със сигурност „канарчетата”, ако бизнесменът хвърли кърпата. „Вариант за нови собственици няма. Първо, Ботев все още си има собственик, така че на дневен ред изобщо не е идвало да мисля втори вариант. Ако има някакви новини, ще разберете всичко”, обяви вчера президентът на „канарчетата” Ангел Палийски.
В същото време бултрасите омекнаха в желанието си да контролират случващото се в клуба. Разбира се, основната болка на „жълто-черните” привърженици е подновяването на строежа на стадион „Христо Ботев”. Това е и една от причините за напрежението в клуба, което пък доведе до атаката към Ники Митов. Източници на първия футболен всекидневник разкриха, че засега няма да се бърза със селекцията. Голяма е вероятността да се заложи на доста от юношите в школата, тъй като назначенията за треньор Николай Киров досега беше шеф на ДЮШ.
„Резерва на Лудогорец с трансфер в Шампионска лига“, пише още изданието.
Последният ден на летния трансферен прозорец очаквано се оказа доста тежък за шампиона Лудгорец. След дълги преговори „орлите” успяха да трансферират в руския Ростов своята резерва Андрей Препелица. Сделката бе потвърдена от два източника, като единият е авторитетното издание „Спорт Експрес”.
Официална сума не се споменава, но със сигурност тя е отлична за „орлите”. Ростов бе хитът в миналото първенство на Русия, като за малко не стана шампион в конкуренцията на ЦСКА (Москва). Силните изяви на тима обаче продължиха и през тази кампания, като клубът от едноименния град на река Дон се класира ударно в групите на Шампионската лига, след като смля с 4:1 холандския гранд Аякс в реванша. Отборът е в група с Байерн, Атлетико Мадрид и ПСВ Айндховен.
Препелица, който е бивш капитан на Стяуа, премина в Лудогорец преди година. Той обаче така и не успя да се пребори за титулярно място в състава на Георги Дерменджиев. През миналия сезон записа 25 мача и I гол за „орлите”, а през този едва 14 минути – в реванша с Младост в Подгорица.
Румънските медии пък цял ден вчера пишеха за българския шампион. Според тях Клаудиу Кешерю бе много близо до трансфер в елитния испански Алавес. Там до преди месец игра бившият играч на „орлите” Дани Абало.
DiGi Sport съобщи, че треньорът Маурисио Пелегрино е искал на всяка цена Кешерю в своя състав, като е бил готов да плати цели 4 млн. евро за правата на нападателя. В крайна сметка обаче подобна сделка не се състоя и след затварянето на трансферния прозорец Кешерю остана собственост на Лудогорец.
За негов трансфер, както и на някои от останалите звезди в състава на Георги Дерменджиев, ще се говори най-рано през зимата. За момента всички те остават в Разград. Любопитно е да се отбележи, че колегите отвъд Дунава пратиха в Лудогорец една от най-големите звезди на Стяуа – Ади Попа. Високият едва 169 см. десен халф е бил предложен на шефовете на шампионите ни. Неговата цена е 2 млн. евро. Поне към момента това предложение е било отхвърлено от разградския клуб.
„Берое прибра вкарвал на Барса и Реал, и трениран от Петев“, пише още „Меридиан мач“
Берое е на път да се подсили с ганайския халф Карлос Охене и испанския халф Маркос Гарсия Барено – Маркитос. Вчера двамата футболисти преминаха медицински прегледи в София. Все още не е ясно дали те ще карат проби в отбора или директно ще подпишат. 23-годишният Охене за последно е играл в АЕЛ Лимасол, където през сезон 2013/14 треньор му беше Ивайло Петев. Ганайският халф има 64 мача и 2 гола. Преди това той е бил в Алки Ларнака, където има 38 мача и 2 гола.
Атакуващият халф Маркитос за последно е играл в полския Гурник Лечна. Той е юноша на Виляреал, за който има 29 мача и е вкарал 3 гола. През сезон 2006/07 бележи за „жълтата подводница” при победите над Барселона (2:0) и Реал Мадрид (1:0). През сезон 2007/08 играе под наем в Рекреативо Уелва. След това е част от Реал Сосиедад, за който има 38 мача и 4 гола. От 2009 до 2012 година играе за Валядолид, за който има 43 мача и 3 гола. След това рита за Херес, Понферадина и Сабадел.

Задава се нова драма в Пловдив: Кметът спря парите за Ботев“, обявява във водещия си материал „7 дни спорт“
Община Пловдив няма да помага финансово на двата големи клуба в града Ботев и Локомотив, обяви кметът Иван Тотев.
Градоначалникът разкри, че през последните 5 години администрацията е осигурила достатъчно средства и инвестиции в инфраструктура. Ботев искаше помощ за завършването на стадион “Христо Ботев”. Повече от 2 години реконструкцията е замразена заради липса на средства. Старият собственик Цветан Василев разруши “Христо Ботев” и не изпълни грандиозните си планове за нов стадион. Според кмета довършването на стадиона е непосилно за бюджета на Пловдив. Иван Тотев припомни, че е дал 1 млн. лв. и на другия клуб Локомотив за изграждане на осветление и паркинг.
„Ансамбълът си иска купите, Раева не дава“, четем още в изданието.
Момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика са поискали да си вземат купите, които са спечелили през годините, но президентът на федерацията Илиана Раева е отказала да им ги даде. Това разкри гимнастичката Ренета Камберова в интервю за издавания в Пазарджик в. “Знаме”. “Не сме решили, както се писа, да оставим спечелените купи в залата на стадион “Раковски”- заяви Камберова. – Ние ги поискахме, но Илиана Раева каза, че те са на федерацията. Аз обаче смятам, че ние сме в правото си, и може би ще имаме втори разговор с нея.”
„В последния ден от трансферния прозорец Венци Христов се размина с Урал“, пише още „7 дни спорт“
Нападателят на Левски Венцислав Христов се размина с трансфер в руския Урал. Тимът от Екатеринбург се намира на десето място в класирането на руската Премиер лига. В последните дни усилено се тръби, че Христов е близо до смяна на клуба в посока Русия.
Сайтът на телевизията matchtv, която държи правата на местното първенство, съобщи че до края на вчерашния ден се очаква Христов да финализира трансфера си.
“Документите все още не са подписани, но това най-вероятно ще се случи до затварянето на трансферния прозорец”, публикува изданието. До приключването на броя трансфер на Венцислав Христов нямаше. Руската медия напомня, че Левски вече е отхвърлил една оферта за нападателя и е готов да му предложи нов 3-годишен договор, като настоящият контракт между двете страни изтича следващото лято. Оказа се, че причината за неосъществяването на сделката е именно нападателят на Левски. От ръководството на “сините” разкриха пред “7 дни спорт”, че проблемът не е в клубовете. “Проблемът не е в Левски или Урал”, открехна вратата един от шефовете на „Герена“.
Очевидно Христов е поискал по-високи финансови условия, което е отказало Урал от мераците.
Венцислав Христов пристигна в Левски през зимата на 2015 г. През миналия сезон нападателят вкара 8 гола. Тази кампания обаче му тръгна зле и още няма попадение.

„ЦСКА взе играч с хеттрик в Шампионска лига“, акцентира в броя си „Тема спорт“
ЦСКА привлече футболист с хеттрик в груповата фаза на Шампионската лига. „Армейците“ обявиха вчера за свой играч 28-годишния офанзивен халф Руй Педро. За последно той е бил част от Академика в португалския елит, а с екипа на ЧФР Клуж бележи 3 пъти за едно полувреме при успеха с 3:1 над Брага в Шампионска лига.
„Червените“ обявиха официално още две нови попълнения. Португалският опорен халф Рубен Пинто (24 г.) идва под наем от Беленензес. А колумбийският нападател Вилмар Джордан (25 г.) най-после подписа с ЦСКА.
Тримата нови ще бъдат представени на пресконференция на “Българска армия” днес в 9:00 часа сутринта.
След това отборът пътува за лагер в Тетевен, където ще остане до понеделник. Педро, Пинто и Джордан вече проведоха занимание с „червените“ – в късния следобед вчера в комплекс “Царско село”.
В същото време треньорът на ЦСКА Едуард Йорданеску отказа да привлече нападателя Матиас Курьор, въпреки че той се бе разбрал за личните си условия с клуба.
„В ЦСКА чакат и Бодуров“, пише още изданието.
ЦСКА ще се опита да привлече централния защитник Николай Бодуров (30 г.), който преди дни разтрогна с Фулъм. „Армейците“ искат да се подсилят с опитен бранител, като той е един от вариантите за ариергарда. Бодуров бе желан и през лятото, но тогава не се договори за личните си условия с ръководството. След като остана без отбор обаче, защитникът може да размисли. Развитие около него би трябвало да има до петък. Той е играл за Пирин (Благоевград) (2004-2009), Литекс (2009-2014), Фулъм (2014-2016) и в датския Мидтиланд под наем през пролетта ма тази година.
„Армейците“ следят ситуацията и около друг бранител – Станислав Манолев. За него първо бе обявено, че ще стартира лятна подготовка с ЦСКА, но това не се случи. После подписа с Том (Томск), но броени дни по-късно разтрогна и пак е свободен агент. Интерес към него проявява и Левски. Заговори се още, че „червените“ може да привлекат бившето крило на Лудогорец Дани Абало (28 г.), но това не бе потвърдено от Борисовата градина.
„На „Герена” следят ситуацията с Манолев“, съобщава още „Тема спорт“
Спортно-техническият щаб на Левски следи ситуацията около Станислав Манолев. Бившият национал в момента е без отбор и от няколко седмици поддържа форма с Пирин. Желанието на десния бек, който може да действа и като дясно крило, е да продължи кариерата си в чужбина.
От „Герена” вече са осъществили контакт с него, но не са получили конкретен отговор. „Сините“ са в течение и на случващото се с бившия нападател на Черно море Матиас Курьор, който все още е свободен агент, след като напусна Динамо (Тбилиси). Левски в момента не може да привлече играч, докато не бъде назначено ново оперативно ръководство. Едва след това могат да бъдат взимани футболисти, за които настоява треньорът Люпко Петрович. Той със сигурност остава на поста си.