Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Европа полудя с 4 млрд. евро за трансфери“, обявява от първата си страница „Меридиан мач“
Умопомрачителната сума от близо 4 милиарда евро за нови футболисти бе изхарчена през трансферното лято в Европа. Петте големи първенства на континента генерираха оборот от общо 3 367 371 500 евро. Като добавим и останалите водещи по отношение на сделките лиги – Португалия, Холандия, Русия, Турция, Гърция и Белгия, сумата набъбва до 3 708 813 660 евро. Половината от тези пари обаче са похарчени в Англия.
Входящите трансфери във Висшата лига са на стойност 1 416 344 000 евро. Това е 42% от разходите за нови футболисти в „Топ 5“ на Европа. На второ място е италианската Серия „А“ с покупки за 711 милиона евро и Бундеслигата на Германия с 444 милиона евро.
Палермо за малко не разкара Чочев“, пише още изданието.
Ръководството на Палермо изпадна в паника в последния ден от трансферния прозорец, тъй като тима има нужда от нападател. Сицилианците преговаряха с няколко клуба, като късния следобед пратиха оферта за над 600 000 евро за Андрей Гълъбинов на Новара, но до сделка не се стигна. Родният таран бе един от всичките четири-пет варианта за „розовите , които в последните часове се насочиха към черногорският голаджия на Виченца Филип Райчевич. След отказа на първата оферта от тима на Серия „Б“, шефовете на Палермо включиха в сделката и Ивайло Чочев, който в момента е на лагер с националния тим. Северняците отказаха и тази оферта, като не се знае и дали българският халф би се съгласил да смени Палермо с Виченца.
Така със сигурност обаче Чочев, който вкара един гол за Купата на Италия в този сезон остава в Сицилия и за новия сезон в Серия „А“.
Андрей Гълъбинов пък вече за трети път се разминава с трансфер в елитната дивизия. В последните години той вкарва доста в Серия „Б“, но така и не може да премине в отбор от най-високото ниво. Преди време сериозен интерес към Гълъбинов проявяваше Сампдория. Родният футболист започна сезона с два гола за Новара – един за Купата на Италия и един за първенството. Със сигурност, ако продължава така, зимата или лятото отново ще бъде в полезрението на клубовете от елита.
Тони Тасев смени нападател на Ботев при младежите“, четем в друг от акцентите в броя на „Меридиан мач“
Нападателят на Пирин Тони Тасев бе повикан по спешност в младежкия национален отбор. Той ще замени в състава на Антони Здравков нападателят на Ботев Наско Милев. Последните прегледи са показали, че той има увреждане на менискус и се препоръчва да му бъде направена артроскопия. Това автоматично го извади от групата за мача с Армения в Ереван във вторник. Преди него от състава заради контузии отпаднаха Мики Орачев, Георги Минчев, Антонио Вутов и Цветомир Чунчуков. Отборът ни, който продължава да се подготвя на стадиона до столичното летище, ще пътува в събота вечерта с полет през Виена. Треньорският щаб вече провежда само по едно занимание дневно.

“Ангел Палийски: Чакаме решението на Чандъров и Самуилов“, съобщава от първата си страница „7 дни спорт“
Президентът на Ботев (Пд) Ангел Палийски разкри пред “7 дни спорт”, че в момента в клуба не се случва нищо.
„Реално в последните 2 дни и ние не знаем какво се случва. Чакаме решението на собствениците Румен Чандъров и Георги Самуилов, за да знаем какво правим“, коментира шефът на пловдичани.
Той не подмина и темата с общинските пари, която беше повдигната от кмета Иван Тотев. Преди 2 дни градоначалникът обяви, че спира помощта на общината за Ботев и Локомотив: „Ние от години не сме получавали пари от общината, така че няма какво да ни спрат в момента. Дадоха ни, когато вървеше ремонтът на стадиона“,  добави Палийски.
„Колкото ЦСКА-та, толкова и скандали“, пише още изданието.
В ЦСКА никога не е скучно, било то ЦСКА-София, ЦСКА 1948 или някое друго. Става така, че колкото повече ЦСКА-та има, толкова повече са скандалите. В новия отбор ЦСКА 1948 са един вагон хора, но веднага се изпокараха – Адалберт Зафиров се нацупи, събра топките и потниците и си замина. За 2 000 лв. обаче размисли и върна всичко.
На “Армията” в ЦСКА-София пък всичко е постарому. Там са най-добри да гонят треньори, да назначават други и да представят нови футболисти. Вчера трима, а до края на седмицата може да има още.
„Собственикът на Левски Спас Русев обяви: Второто място не ми приляга“, четем още в „7 дни спорт“
“Левски трябва да стане шампион сега!”, отсече новият собственик Спас Русев. Бизнесменът се срещна с всички на „Герена“ и обяви целите пред клуба. Хората от администрацията му подариха екип на Левски с емблематичния №9.
„Предвид историята, с която Левски е съществувал, всичко различно от шампион се счита за провал. Не от утре, не от вдругиден, а от сега – заяви Русев. – Левски трябва да стане шампион сега! Всякакъв друг тип математика не работи – втори или трети. Нямам друг избор, освен да успея. Ако не успея тук, рискувам да уроня цялата си репутация, съхранявана през тези 62 години“, обясни собственикът.
Той разкри още, че до Нова година ще бъде изградена козирка на сектор “А” и ново електронно табло.

„Вечното дерби на 15 октомври от 16:30ч“, обявява от първата си страница „Тема спорт“
Вечното дерби в Първа професионална лига ще се играе на 15 октомври от 16:30 часа на Националния стадион “Васил Левски”. Това обяви Спортно-техническата комисия към БФС. В 10-ия кръг на Първа лига ЦСКА приема Левски. Двубоят ще бъде излъчван пряко по „Диема Спорт“.
Така след близо двегодишно прекъсване вечните съперници ще подновят битката си. Предишният сблъсък между двата тима бе на 25 октомври 2014-а, когато „армейците“ победиха с 3:0. Головете отбелязаха настоящият капитан Борис Галчев, Тони Силва и Серджиу Буш. В момента „червените“ се радват на серия от 6 поредни шампионатни успеха в Мач №1 на България.
Тенденцията показва, че те играят доста успешно в дербито, когато то се провежда в 10-ия месец от годината. В 17 шампионатни мача те имат 9 успеха, три загуби, а пет мача са завършили при равенство. Последната синя победа през октомври е от 1997 година. Интересното е, че двата отбора ще имат достатъчно време за подготовка, въпреки че ЦСКА ще разполага с ден повече от Левски.
„Армейците“ играят мача си от 9-ия кръг на 1 октомври – тогава те гостуват на Ботев (Пловдив). Ден по-късно сините приемат настоящия лидер в класирането Дунав (Русе) на “Герена”.
След това обаче предстои пауза в шампионата заради световните квалификации. На 7 октомври България гостува на Франция, а три дни по-късно е визитата на Швеция.
В момента Левски е на второ място в класирането с актив от 11 точки след 5 мача – 3 победи и 2 равенства. ЦСКА е трети с една по-малко. В следващия кръг „сините“ гостуват на Нефтохимик. Двубоят е на 10 септември, събота, от 21:15 часа. На следващия ден ЦСКА ще играе срещу лидера Дунав Русе в Разград.
Спас Русев захапа Лудогорец и червените“, пише още изданието.
Новият собственик на Левски Спас Русев посети стадион “Георги Аспарухов” и се запозна с администрацията на клуба, спортно-техническия щаб и футболистите. Той обяви, че целта е спечелването на титлата, а пред отбора захапа Лудогорец и ЦСКА.
“Аз ше дам всичко от себе си, за да ви осигуря това, което е необходимо. В последните няколко мача ви наблюдавах внимателно и съм изключително доволен. Вие имате потенциал и не трябва да допускате малък отбор от провинцията с няколкогодишна история или някакъв друг клуб, който е създаден с най-различни схеми, да взимат връх над легенда като Левски. Следващият път ще се видим в тази съблекалня, за да пием шампанско”, отсече Русев.
„Венци Христов засега остава на „Герена“, съобщава още „Тема спорт“
Венцислав Христов засега остава в Левски. Клубът не успя да осъществи сделка с Урал в последния ден на трансферния прозорец в Русия. Причината е, че отборите не се споразумяха за сумата за правата на футболиста. А освен това Христов не бе удовлетворен от условията, които му предлагат. Пред него имаше опция и за преминаване в турски тим, но този вариант също отпадна.
Венцислав Христов изпадна в немилост пред Люпко Петрович. Той започна сезона като титуляр, но след това бе изместен от нигериеца Бабатунде Аденижи. В последния двубой срещу Верея (4:0) Христов дори не бе взет в групата за срещата. След нея Петрович обяви, че централният нападател трябва драстично да промени отношението си към тренировъчния процес, в противен случай няма бъдеще при „сините“.
Все още не е изключено Левски да продаде Христов. Той има договор с клуба до края на първенството.
На вчерашната тренировка Венцислав Христов бе изненадан от свой почитател. 15-годишният Дани Попов, който е тренирал на „Герена“, зарадва тарана с нарисуван от него портрет. Христов пък подари на ученика в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография фланелка. Портрети от Дани получиха още Антонио Аниете и Боян Йоргачевич