Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Бултрасите към собствениците: Довършете започнатото и ще ви носим на ръце!, е водещият материал на “Меридиан мач”
Още един представител на фамилията Чандърови си тръгна от Ботев. След като бащата Румен обяви оттеглянето си като собственик на „канарчетата”, сега и синът му Асен напуска отбора. Младият нападател се връща в Септември (София), съобщи „Трибуна Пловдив”. В последните месеци Чандъров-младши се готвеше с „жълто-черните” и дори изигра няколко мача за първия отбор. Според информацията, той вече е картотекиран за двубоите на столичани във втория ешелон. Той не участва в съботната двустранна игра на Ботев, което е още един сигнал, че ще си тръгне от Коматево. Очаква се в началото на седмицата Румен Чандъров да даде повече яснота за случващото се с Ботев и окончателно да обяви намеренията си. Той се е срещал с партньора си Георги Самуилов, но все още двамата не са дали категоричен отговор за бъдещите си футболни планове. Причината за колебанията им е огромният скандал, който феновете на „канарчетата” сътвориха, след като изгониха новоназначения за треньор Николай Митов малко след старта на първата му тренировка. Обединени фракции „Бултрас” направиха обръщение към собствениците на клуба Георги Самуилов и Румен Чандъров. Феновете призоваха те да довършат започнатото и се разграничиха от инцидентите от 30-и август, с които от Коматево бе прогонен треньорът Николай Митов.
Левски загуби Минев за три седмици, разкрива още изданието
Треньорът на Левски Люпко Петрович понесе сериозен удар. Капитанът на „сините” Веселин Минев ще бъде извън игра в следващите близо 3 седмици. Той получи сериозна контузия на сутрешната тренировка в събота. Защитникът обърна глезена си, строполи се на земята и напусна със силни болки. След направените му изследвания за щастие се оказа, че няма скъсване на връзките на глезена. Те обаче са силно разтегнати, като има увреждане и на капсулата. Това ще наложи Веселин Минев да почива поне три седмици. Така той със сигурност ще пропусне мачовете с Нефтохимик и Пирин, а след това отново ще се проверява състоянието му. Както е известно, Минев имаше проблеми и в началото на сезона. Той пропусна два мача от старта на Първа лига и по ирония на съдбата това бяха точно двете срещи, в които Левски загуби точки – равенствата с Монтана и Локо (Пд). Това точно показва колко важен е Минев за играта на „сините”. В негово отсъствие с капитанската лента ще излезе Роман Прохазка, който вече изтърпя наказанието си и ще бъде в състава за мача с Нефтохимик на стадион Лазур”.
Лудогорец №1 в ШЛ по бразилци, четем от страниците на “Меридиан мач”
Лудогорец е номер 1 в групите на Шампионската лига по броя на бразилците. Това изчисли изданието ESPN. Техните сметки показват, че в същинската част на най-комерсиалния клубен турнир има цели 67 „кариоки”, 8 от които са част от състава на Георги Дерменджиев. Става дума за Марселиньо, Жуниор Кишада, Джонатан Кафу, Кампаняро, Лукас Саша, Сисиньо, Вандерсон и Натанаел. Веднага след „орлите” се нарежда Спортинг (Лисабон). „Лъвовете” имат 6 бразилци – Джеферсон, Дъглас, Бруно Сезар, Елиаш, Паулища и Андре. Следва Бенфика с 5 – Едерсон, Жулио Сезар, Луизао, Жардел и Жонас.
Седем отбора от всички 32 пък нямат нито един „кариока” в състава си. Става дума за Базел, Селтик, Копенхаген, Борусия (Дортмунд), Лестър, ПСВ Айндховен, Ростов и Тотнъм. Критерият на ESPN за преброяването на бразилците обаче е странен. Те вече не броят халфа на ПСЖ Тиаго Мота за „кариока”, тъй като е играл на големи първенства за Италия. Родният национал Марселиньо и асът на Наполи – Жоржиньо, който играе за „скуадрата”, обаче са бразилци. Причината – те нямат официален мач за съответните национални тимове, а се играли само в контроли.

Чандъров и Самуилов напускат Ботев Пд, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Собствениците на Ботев (Пловдив) Румен Чандъров и Георги Самуилов взеха окончателно решение да напуснат клуба, научи “7 дни спорт”. Двамата ще обявят официално решението си днес, но след среща на морето през уикенда са преценили да не продължават с инвестициите си в Пловдив. В събота феновете на “жълто-черните” пуснаха декларации, с които опитват да накарат бизнесмените да преосмислят решението си. “Нека не позволяваме на един проблем да попречи на нашата заветна цел. Довършете това, което обещахте, а именно нашия дом – Колежа. Тогава ви уверяваме, че цял Пловдив ще ви носи на ръце”, обърнаха се феновете към двамата собственици. Решението им не се е променило след срещата на морето през уикенда. Чандъров и Самуилов ще платят заплатите на всички служители за август и септември, за да бъдат максимално коректни, след което ще обявят излизането си от клуба.
Мъри се стресна от Григор Димитров, четем още във вестника
Григор Димитров ще играе срещу Анди Мъри тази вечер в осминафинален мач от US Open, а британецът далеч не е спокоен преди двубоя. Той вече има 3 загуби от българина, като за последно падна на турнира в Маями по-рано тази година. “Димитров е много класен тенисист. Той прави хубави неща на корта. Има усещане за играта, движи се добре. Очевидно не игра най-добрия си тенис в последните 18 месеца, но в последните седмици започна отново да се представя на ниво”, заяви Мъри. Григор достигна до тази фаза след победа с 6:4, 6:1, 3:6, 6:2 над Жоао Соуса (Пор).
Петев отсече: Дяков остава капитан засега, е друг материал на “7 дни спорт”
Националният селекционер Ивайло Петев няма да насрочва избори за капитан на отбора преди мача с Люксембург. Нашите се изправят утре срещу пълния аутсайдер в групата ни за световното първенство през 2018 г. в Русия на стадион “Васил Левски”. Както е известно, в тима се зароди идеята, че е редно футболистите сами да изберат кой измежду тях да носи капитанската лента. След идването на Ивайло Петев тази отговорност беше дадена на Светослав Дяков от Лудогорец, който замени Ивелин Попов. По информация на “7 дни спорт” обаче Ивайло Петев няма намерение да сменя капитана на този етап. Дяков ще продължи да носи лентата и срещу Люксембург. Все пак селекционерът дипломатично си е оставил вратичка, като за следващия мач ще се преценява. Все още обаче не се знае дали в състава има напрежение за капитанската лента и дали някои от по-опитните играчи са настроени срещу халфа на Лудогорец. Както “7 дни спорт” вече написа, фаворит за капитан на по-голяма част от съблекалнята е Владислав Стоянов. Вратарят се ползва с голям авторитет, а и освен това демонстрира много силни мачове за националния. Другите фаворити са Иван Иванов и Ивелин Попов.

Спас Русев няма да връща Наско Сираков, е водещият материал на “Тема Спорт”
Наско Сираков със сигурност окончателно е извън плановете на новата власт в Левски. Собственикът Спас Русев по един или друг начин е разубеждаван да не връща легендарния голмайстор и бивш спортен директор на “сините”.
Няма да има президент на клуба, ще се запази структурата на управление с Надзорен съвет и Управителен съвет. Сираков няма да попадне в нито едно от звената. А Станислав Ангелов остава спортен директор.
Предстои Спас Русев да се срещне с представители на двете фенски организации в сегашния УС. Тръст “Синя България” и НКП  ще научат лично от  новия собственик дали ще попаднат и в следващия орган.
И Петър Занев скочи на Петев, разкрива още изданието
Още един от бившите национали поде атака срещу селекционера Ивайло Петев. След като преди време Валери Божинов и Андрей Гълъбинов обявиха война на специалиста, сега това направи и левият бек Петър Занев. Защитникът на Амкар бе категоричен, че лъвовете нямат добро бъдеще с Петев начело.
“Смятам, че с този треньор трудно ще направим нещо сериозно”, атакува Занев в интервю пред ТВ+. С думите си защитникът влиза в групата на зачеркнатите от Петев, сред които е и нападателят на Левски Венцислав Христов.
Лудогорец ще се учи от ПСЖ и Арсенал, е друг материал от страниците на “Тема Спорт”
Лудогорец ще се учи от ПСЖ и Арсенал в развитието на детско-юношеската си школа в Разград, разбра “Тема Спорт”. Ръководството на шампионите ще използва визитите си на богаташите от Париж и артилеристите, за да се запознае отблизо с методиката на работа с подрастващите в двата клуба. Шефът на ДЮШ на “орлите” Яков Папарков ще има възможност да обмени информация с колегите си във Франция и Англия. Той ще бъде част от делегацията на Лудогорец за пътуванията, тъй като ще е пряко ангажиран с формацията до 19 години, която ще играе в групите на младежката Шампионска лига.
Академията на Арсенал е сред най-добрите на Острова и притежава една от най-силно развитите скаутски мрежи в световен мащаб. Именно “артилеристите” първи откриха таланти като Сеск Фабрегас, Ектор Бейерин и други, а дори в полезрението на Арсен Венгер в юношеските си години е бил и Гарет Бейл. Очаква се представителите на Лудогорец, сред които да има и треньори от школата, да проведат среща с мениджъра на академията Андрис Джонкър, който има огромен опит в работата с млади играчи. Той е работил в две от топшколите в света – тази на Барселона и на Байерн (Мюнхен). Преди да се присъедини към Арсенал през 2014-а, специалистът е бил част от Волфсбург.