Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Трябват ни победи, за да претендираме за повече публика, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Националният селекционер Ивайло Петев заяви на официалната си пресконференция преди днешния старт в световните квалификации срещу Люксембург, че няма да прави големи промени в състава си. Според него при положение, че 80 процента от играчите, които е повикал са същите като тези от турнето в Япония, той ще им даде шанс да изкупят греховете си, довели до срамното представяне и загубите с 2:7 от „самураите” и с 0:4 от Дания. „Не бих казал, че има напрежение преди първия мач, има по-голям заряд в отбора. Трябва да се представим на ниво и да изиграем един добър мач. Отнасяме се с нужното уважение и респект към отбора на Люксембург. Доста видео записи гледахме и мисля, че сме наясно какво точно ни предстои и какво трябва да направим, за да спечелим , обяви Петев на срещата си с медиите снощи. „Надявам се до голяма степен да сме максимално концентрирани, да играем това, което трябва и съм сигурен, че ще се поздравим с успех. Трябва да сме доста мобилизирани и в двете фази на играта. Нужните изводи ние сме ги направили. Чак по-различен отборът няма как да бъде, защото футболистите на 80% са едни и същи. За мен е важно да изглеждаме като отбор, да играем като в най-добрите ни мачове и да се поздравим с успех. Това е най-важното, което стои пред нас. Няма да си позволя да кажа силни и слаби страни на съперника. Надявам се силните им страни да ги неутрализираме и да имаме по-голям игрови превес в целия мач”, коментира още специалистът. „След като доста време ни няма на голям форум е нормално да има едно оттегляне на публиката. Единственото нещо, което може да ги върне на стадиона са победи, с които да си спечелим шанс за класиране. Винаги съм призовавал феновете да дойдат, призовавам ги и сега. Нека, който има желание да дойде и да ни подкрепи, все пак това е националният отбор на България”, завърши Петев.

Не сме пропускали световно в компанията на „Херцозите”

Групата, в която попадна нашият тим в световните квалификации беше почти единодушно обявена за невъзможна. Много малко хора си правят илюзии, че можем да изпреварим някой измежду франция, Швеция и Холандия. Все пак има един статистически факт, който ни дава поне малко надежди. А той е, че когато Люксембург е в нашата квалификационна група, винаги се класираме на световно първенство. До момента сме били в един поток с Великото Херцогство по пътя към Мондиалите в Мексико през 1970-а и 1986-а, както и за тези във франция през 1998-а. И в трите цикъла нашите се класираха безапелационно на първото място. А за първенствата в страната на ацтеките си осигурихме и на теория лидерството в крайното подреждане именно след двубоите с Люксембург. И в двата случая спечелихме като гости с 3:1. Точно на другия полюс са нещата, когато попаднем с това футболно джудже в квалификации за европейско първенство. В такива случаи никога не се класираме. Така се случи в пресявките за европейските първенства през 1988, 2000 и 2008 година. В крайна сметка това, че традициите са добри, а спомените хубави, когато Люксембург ни прави компания по пътя към Мондиалите този път едва ли ще ни помогне. Ще бъде по-трудно от всякога статистиките да преборят действителността и да компенсират разликата в класите между нашия отбор и трите големи фаворита в групата. Така много е вероятно традициите този път да се нарушат. Дано обаче поне срещу Херцозите запазим стопроцентовия си актив от успехи.

Легендата Де Бур: Поколението на Холандия е слабо

Треньорът на Интер и легенда на холандския футбол – Франк де Бур, намери причината за слабото представяне на „лалетата” в последните години. Според него, всичко се дължи на слабото поколение. „Селекционерът Дани Блинд знае че цялата страна чака резултати от отбора. Но в момента на Дани му е много трудно, защото просто няма кого да извика. Вече няма Де Бур, Бергкамп, Овер-марс… Поколението е слабо. Това са футболистите и им трябва време. Заради това не виждам смисъл Дани Блинд да бъде уволняван. Кажете ми кой ще е неговият наследник?”, коментира Де Бур пред „Де Телеграаф”. „Негативизмът към отбора е много голям и пътуването към Швеция няма да е с добро чувство. Жалко”, добави бившият защитник. „Играта на Винсент Янсен и Кевин Строот-ман в контролата срещу Гърция ми хареса. Това са двама футболисти, които ще се основна част от има за в бъдеще. Дейли Блинд е тиранин в защита. На мен ми харесва представянето му в Манчестър Юнайтед, но трябва да подобри още играта си”, завърши Де Бур.

 

Дръпнаха шалтера на Ботев Пд

Румен Чандъров и Георги Самуилов се оттеглиха, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Най-страшното се случи и Ботев остана без собственици и без пари! Румен Чандъров и Георги Самуилов обявиха оттеглянето си от клуба вчера, точно седмица след като феновете изгониха от “Коматево” треньора Николай Митов.

“Оттегляме се… Очевидно не отговаряме на вашите изисквания за собственици. Отстрани е лесно, но когато поемеш кораба, ти носиш отговорност за екипажа му! Колко от вас са били треньори, мениджъри, директори, за да видят и знаят как се случват нещата отвътре? Колко от вас са плащали някога заплати? Изберете си спортно-техническо ръководство, треньори и т.н. И дано вашият модел да се окаже по-успешен”, обявиха бизнесмените.

Бъдещето пред Ботев е несигурно – според едни отборът е осигурен до зимата, но песимистичните прогнози в “Коматево” са, че още утре шалтерът може да бъде дръпнат.

Галин Иванов почна с Левски

Нападателят Галин Иванов направи първа тренировка с Левски. 28-годиш-ният национал се появи на следобедното занимание и облече синия екип. За момента играчът само ще се подготвя с отбора и ако бъде одобрен от треньорския щаб, ще подпише договор. Галин ще се появи в игра за Левски в днешната контрола срещу Локомотив Сф. Както е известно, Люпко Петрович търси състезател, който да повиши нападателната мощ.

Галин Иванов е юноша на Левски, а за последно игра в турския Самсунспор. Срещу Локомотив Сф днес Галин Иванов ще играе за Левски. Днес националът ще облече синята фланелка срещу Локомотив Сф. Двата тима ще премерят сили в контрола на стадиона в кв. “Надежда”. Именно Галин Иванов ще поведе атаката на 26-кратни-те шампиони. Очаква се след това старшията Люпко Петрович да каже тежката си дума по адрес на играча.

Атакуващият футболист беше чакан на Терена в края на миналата седмица, но поради една или друга причина не пристигна. Бившият състезател на Славия и Литекс вчера акостира на Герена и дори направи първа тренировка под ръководството на Люпко Петрович. Иванов беше приет от всички футболисти в “синята” съблекалня и се шегуваше с тях на терена. По време на заниманието нападателят вкара няколко гола и получи похвали от треньорите.

Галин Иванов в момента е без отбор. За последно нападателят игра в турския Самсунспор. През май обаче договорът му изтече и той се завърна в България. По време на лятната пауза нападателят беше спряган за различни отбори, а интерес към него имаше от Дубай, Турция и Израел. Най-настоятелни бяха от бившия му клуб Самсунспор. Два пъти Галин Иванов пътува до Самсун, за да води преговори с ръководството на клуба. От там обаче се отнесоха несериозно към него и той си тръгна разочарован.

Иначе Галин Иванов е юноша на Левски. В България е играл за Литекс, Славия и Берое. Иванов направи дебют за националния отбор преди няколко месеца при загубата 2:7 от Япония.

Кешеру увисна за Базел

Нови проблеми се струпват на главата на Георги Дерменджиев точно седмица преди първия мач в Шампионската лига за сезона. Лудогорец гостува на Базел в Швейцария след 7 дни, но може да бъде без една от големите си звезди – Клаудиу Кешеру. Нападателят на шампионите получи ужасяваща контузия в мача на Румъния с Черна гора (1:1). Голаджията се появи като резерва в самия край и спечели дузпа за комшиите, която Станчу изпорти. При тежкия удар се оказа, че Кешеру е със счупена скула и орбитална кост.

“Има сериозна болка, определено не е приятно. Имал съм доста контузии, но не съм се справял с такава. Надявам се да мога да играя с маска, докторите ще кажат”, обясни Кешеру за травмата си.

Той трябва да се завърне в Разград днес, като ще носи предпазна маска в мачовете. Заради операцията на скулата му обаче все още не е ясно дали Кешеру ще може да участва в двубоя с Базел.

Времето за възстановяване е прекалено малко, като за футболиста също е опасно да играе след тежък удар в главата.

Това е втори сериозен проблем за Георги Дерменджиев в последните седмици. Както е известно, Абел Анисе е със счупени ребра и също не се знае дали ще може да играе срещу Базел. Ако Кешеру отпадне от сметките, то опциите пред треньора се свеждат само до Джонатан Кафу и Жуниньо Кишада.

 

ЦСКА взе Манолев

Бившият играч на ПСВ предпочете „Армията” пред Левски, пише на първа страница вестник “Тема спорт”.

ЦСКА привлече 1 Станислав Манолев от втория опит. Десният бек се разбра за договор с клуба вчера на среща в ранния следобед с кГриша Ганчев. Така 30-годишният бранител предпочете предложението на армейците пред това от Левски. Бившият     футболист на ПСВ, фулъм и Динамо Москва щеше да започне лятна подготовка с ЦСКА, но в последния момент се отметна.Той така и не получи изгодна оферта през изминалите оттогава близо 3 месеца и в крайна сметка ще играе за армейците.Неговото привличане стана наложително след контузията на Стойчо Атанасов. 19-годишният защитник скъса менискус в събота и е аут най-малко за месец. Армейците реагираха бързо и покриха дупката в отбраната, въпреки че първоначално нямаха намерение да взимат играч за ариергарда. Договорът на Манолев с ЦСКА ще бъде обявен най-късно до утре. Бранителят може да направи дебют още тази неделя срещу Дунав в Разград.

Петев с двама дебютанти в защита срещу Люксембург

Селекционерът на националния ни отбор Ивайло Петев се очаква да гласува доверие на двама дебютанти в отбрана за старта на световните квалификации срещу Люксембург днес. Той е решил да включи в титулярния състав защитниците на ЦСКА Божидар Чорбаджийски и Антон Недялков. Първият ще действа в сърцето на ариергарда заедно с Иван Иванов. Така трима от четиримата в отбрана ще са свързани с армейците. Последният от карето ще е Страхил Попов, който ще бъде отдясно.

Само четирима останаха от гръбнака преди 4 години

Едва четирима от титулярите на старта на световните квалификации за Мондиал 2014 в Бразилия са останали в състава в момента. Тогава започнахме силно цикъла и направихме равенство 2:2 с 4-кратния първенец на света Италия. В двубоя на 7 септември 2012 година на “Васил Левски” от първата минута за триколь-орите стартираха Иван Иванов (28 г.), Светослав Дяков (32 г.), Ивелин Попов (28 г.) и Георги Миланов (24 г.). Последният реализира второто попадение, с което стигнахме до точката. Преди това Станислав Манолев бе дал аванс на нашите, но адзурите обърнаха след голове на Освалдо. В групата с избраниците на тогавашния селекционер Любослав Пенев са били още четирима от настоящите играчи, повикани от Ивайло Петев – Александър Тонев, появил се като резерва, Илия Миланов, Димитър Рангелов и Владислав Стоянов, които останаха на пейката през всичките 90 минути.Най-старият в групата за онзи мач е бил вратарят Стоян Колев – на 36 години. В момента най-опитен е Димитър Рангелов, който е на 33 години. Най-младите в разширения състав за сблъсъка с Италия са били братята Георги и Илия Миланови – на 22 години, докато сега това е Божидар Чорбаджийски, който е на 21.