Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Палийски обеща селекция

Клубът взима трима нови със заплати до 3 000 евро, пише на първа стрланица вестник “Меридиан мач“.

Ботев (Пд) ще направи селекция, въпреки че клубът е в криза, след като собствениците Георги Самуилов и Румен Чандъров се оттеглиха. „Меридиан Мач” научи, че президентът на „канарчетата” Ангел Па-лийски е обещал на спортно-техническото ръководство в клуба да бъдат привлечени 2-3 нови попълнения. Той е уточнил в разговор със старши треньора Николай Киров-Бе-лия, че клубът може да привлече единствено футболисти, които искат най-много 3 000 евро заплата. Само свободни агенти, разбира се.

На Белия дори са били предложени няколко имена, но той не ги е одобрил. „Меридиан Мач” научи, че приоритет №1 е централен бранител, като се търси още нападател и полузащитник.

Отделно от това в офиса на Кома-тево пък постоянно мениджъри се свързват с ръководството, предлагайки десетки чужденци, но треньорският щаб няма да бърза с решенията си.

Иначе „канарчетата” продължават подготовката си за предстоящото гостуване на Пирин (Бл) през уикенда.

Сломихме Армения с гол на резерва

България запази шансовете си за класиране на европейското първенство за младежи. Това стана, след като момчетата на Антони Здравков се наложиха над връстниците си от Армения, които са големият аутсайдер в нашата гру па. На шите победи ха трудно с 1:0 в Ереван, а в герой се превърна крилото на Дунав Юлиян Ненов, който се разписа в 79-ата мин.

Първата част премина равностойно без сериозни голови положения. Домакините имаха първи шанс да вкарат, но Си-монян не успя да отиграе добре и Китанов спаси без проблем. За нашите добра възможност се откри пред Кирил Десподов, който стреля от въздуха в 24 минута, но слабо.

Вратарят на арменците Айвазов изпусна топката, но в близост до него нямаше наш играч и след секунда я улови спокойно. Александър Георгиев и Алексан-Дър Василев пък пробваха да вкарат от преки свободни удари, но шутовете и на двамата преминаха над вратата. Айвазян от арменците отправи втория точен удар в нашата врата, а Китанов отново се справи.

В 40-ата минута след фаул отдясно, изпълнен от Александър Георгиев, настъпи кратко разбъркване, а Божидар Краев от непосредствена близост не успя да уцели вратата. В 76-ата минута Антон и Здравков вкара последния си коз – Юлиян Ненов, като изкара Александър Василев. Само три минути по-късно крилото на Дунав се отблагодари на Сухия за доверието. Тогава Тони Тасев изпълни корнер, Юлиян Ненов се ориентира най-бързо и правилно в наказателното поле и нашите поведоха. Веднага след това арменците опитаха натиск, но хаотичен и не успяха да стигнат до сериозни положения пред вратата на Георги Китанов. Десподов дори можеше да увеличи в 82-та минута, но Айвазов спаси. Така нашите събраха 14 точки и се изкачиха трети в класирането в групата преди снощните мачове Дания-Румъния и Уелс -Люксембург.

Левски удари Локо (СФ) с гол на Нар

Левски победи с 2:1 в контрола второди-визионния Локомотив (Сф). Мачът се игра на стадиона в „Надежда” пред около 1500 зрители.

Старши треньорът на Левски Люпко Петрович беше избрал да стартира мача с експериментална единайсеторка. В нея бяха Галин Иванов и Виктор Генев, които минават през проби на „Герена”. Интересното е, че самият сърбин предпочете да не сяда на пейката за резерви. Люпко си избра място високо на трибуните, за да вижда по-добре играта на отбора си и движението на футболистите.

„Сините” стартираха по-активно срещата и набързо откриха. Течеше 5-ата минута, когато Алекс Бори-миров центрира от кор-нер, а Симон Сандберг засече с глава топката в мрежата на Локо – 1:0 за Левски. След това попадение домакините натиснаха. В 13-ата мин. Хадзили-адис центрира добре, но Димитър Георгиев не успя да стреля точно с глава и топката излезе в аут. Малко след това пред вратата на Левски стана голямо меле, но никой от Локо не успя да се ориентира добре, за да вкара във вратата. В 27-ата мин. все пак домакините изравниха, а за това помогна и левашка грешка на Иван Чворович. Вратарят на „сините” реагира неадекватно на слаб изстрел от страна на Димитър Георгиев, при добавката нападателят на „чер-вено-черните” не сгреши и опъна мрежата за 1:1. Преди това Чворович също сгреши комично при подобна ситуация, но се размина с гол във вратата му.

До края на първата част играта беше равностойна, а двата отбора не успяха да застрашат вратата си.

Второто полувреме започна както първото – с лек натиск на Левски. „Сините” обаче трудно стигаха в близост до вратата на Локомотив и не успяваха да създадат реални голови положения.

В 72-та мин. юношата на „сините” Владислав Мисяк беше близо до гол във вратата на Левски, но диагоналният му удар мина покрай нея.

В 75-ата мин. централният защитник Александър Александров получи директен червен картон, след като се появи в игра около 60 секунди по-рано. Той посече нападател на Локо (Сф), който се беше откъснал сам срещу Чворович и логично беше изгонен. Левски обаче не остана с човек по-малко, а на терена се завърна Сашо Александров – Алвеша, които малко преди това беше заменен.

В 83-ата мин. Левски вкара за победата с 1:2. Резервата в този мач Франсис Нар майсторски заби топката във вратата на Локомотив. Четири минути по-късно Нар можеше да вкара и още един гол, но не успя добре да засече топката и я прати в аут.

 

Рокери и сълзи за 90 години Локо ПД

Славният клуб навърши 90 години, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Здрави фенове с мотори огласиха Лаута преди мача със словашкия Спартак Миява, спечелен 1:0 от домакините. Стадионът не сдържа сълзите си при награждаването на легендите. Аян Садъков, който страда от множествена склероза, беше изправен с помощта на сина си, за да получи плакет. Бившият национал се разплака, с него и десетки по трибуните. Всички аплодираха Аян. Празникът завърши с концерт, бира и кебапчета. Емоции на двата полюса предложи вчерашният празник на Лаута, който отбеляза 90-ата годишнина на Локомотив. Тимът победи с 1:0 Спартак Миява в приятелски мач. Успеха срещу бронзовия меда-лист от миналогодишния шампионат на Словакия донесе Мартин Камбуров. Голаджията отбеляза с красив прехвърлящ удар. В празничния двубой дали по сценарии, или не, но в 89-ата минута на терена нахлу привърженик. Той застана зад резервния вратар на гостите Либор Поничек. По-малко от минута след като той нахлу, при него отидоха двама от охранителите и го изведоха. Всички обаче приеха с усмивки случката. Преди първия съдийски сигнал на рефера Владимир Вълков привърженици на пловдивчани влязоха на стадиона с мотори. 10-те машини направиха обиколка по пистата. Първия точен удар по посока на една от двете врати отправиха гостите. На почивката на мача със словаците ръководството на Локомотив награди със специални плакети заслужени легенди на клуба. Сред излезлите на пистата личаха първият треньор на Георги Иванов-Гонзо Недялко Стамболиев, Ганчо Пеев, Христо Бонев, Георги Димитров-Каубоя, Христо Колев-Бащата, Николай Курбанов, Васил Камбуров, Красимир Костов, Петър Пашев. Най-трогателният момент за всички на стадиона обаче настъпи при отдаването на заслуженото на Аян Садъков. Собственикът на клуба Христо Крушарски се качи в ложата, за да връчи такета на невероятния халф на Локомотив Пд и националния ни отбор. Садъков се бори с тежко заболяване – множествена склероза. Аян беше изправен с помощта на сина му Ерол и още един приятел. При поднасянето на плакета от страна на Христо Крушарски целият стадион ръкопляскаше и отдаде заслуженото на Садъков. Бившият халф се разплака. Доста мъже в ложата не издържаха и сълзите им потекоха. Иначе празникът на Локомотив започна още от 10,30ч. сутринта. Проведе се детски турнир, а след това и състезание на феновете. Доста привърженици на Локомотив Пд и пловдивчани се изсипаха на Лаута заедно със семействата си, за да празнуват. Разливаше се бира на корем, а за мезе празнуващите нагъваха кебапчета, кюфтета и на-денички. На Лаута бяха опънати няколко шатри. След края на приятелския мач привърженицитесе струпаха пред изграде- ната сцена за концерта, с който приключи честването. За “черно-белите” забиха БТР и Ъпсурт“.

Крушарски събира всички адаши в турнир

Идея за турнир, в който да се съберат всички отбори с името Локомотив, издаде босът Христо Крушарски пред “Диема”. Най-известният чуждестранен адаш е московският. Бизнесменът разкри още, че ще помага на втородивизионния словашки клуб Дукла Банска Бистрица, но “черно-белите” остават номер едно за него в плановете му. “Дано този мач със Спартак Миява да даде тон за отношения между отборите занапред, имаме покана от Локомотив Москва. Нашето желание е да направим един турнир. Догодина терените на Говедарци ще са готови и ще можем да домакинстваме”, сподели Крушарски. “Утре пътувам за Словакия, имам бизнес и с него може да се развие частта за спонсориране на отбор във Втора дивизия там, става въпрос за Дукла Банска Бистрица. Трябва да има едно стъпало, където да играят и останалите футболисти, а не да стоят на резервната скамейка. Локомотив винаги ще е на челна позиция за мен”, добави той, след което говори повече за организацията на празненствата за 90-годишнината на клуба. “Само в България го правим в последния момент, а и аз с моята неопитност “допуснах фаул в наказателното поле”, но поправихме грешката. Пивческо-певческата атмосфера ще е достатъчно добра, за да се получи празник, поканили сме “Ъпсурт” и БТР”, сподели Крушарски. Накрая говори за селекцията на отбора. “Само треньорът решава кой да дойде, а щом той не ми е казал нищо за Иван Бандаловски, значи няма нищо. За Даксон интерес прояви Локомотив Горна Оряховица, потърсиха ни координатите му и ги дадохме. По частта със селекцията трудно мога да отговарям, на мен каквото ми предложат, това осъществявам. Каквото са поискали, това са получили. Последният нов беше Осама Рашид, друг не са поискали. Иначе ще го получат”, заяви босът на пловдивското Локо.

След операция в Букурещ, Кешеру сам напира да играе

Клаудиу Кешеру беше опериран вчера в Букурещ. Нападателят на Лудогорец легна под ножа във Военна болница в столицата на Румъния, след като преди няколко дни се контузи в мач на родината си. Както е известно, Кешеру е със счупена скула и орбитална кост, затова се наложи да претърпи хирургическа интервенция. Интересното е, че операцията на нападателя е наблюдавана през цялото време от доктора на Лудогорец Раду Палигора. Той беше назначен съвсем наскоро в Разград, но вече на няколко пъти му се наложи да се справя със сложни ситуации за решаване. Иначе според медиите в Румъния Кешеру ще се възстановява една седмица от операцията. По информация на “7 дни спорт” нападателят вече е говорил с треньора на Лудогорец Георги Дерменджиев и шефовете на отбора. Той е изразил желание да играе в мача на разградчани срещу Базел. Тимът гостува в първи сблъсък от Шампионската лига следващия вторник, но все още не се знае дали румънският национал ще може да вземе участие. Чака се разрешение именно от Раду Палигора, който трябва да прецени дали има риск за играча. Иначе със сигурност в следващия месец Кешеру ще носи предпазна маска на лицето. Добри новини има обаче около другия контузен футболист в Разград – Абел Анисе. Халфът от Мадагаскар започва пълноценни тренировки и има голям шанс да се завърне на терена. Най-вероятно Анисе ще играе малко срещу Черно море в петък.

 

Левски се разбра с Мъри Стоилов

Бившият треньор ще бъде първо генерален мениджър, а след това ще седне и на скамейката, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Станимир Стоилов се е разбрал с новото ръководство на Левски за връщане на Терена”. Принципното съгласие е постигнато. Съвсем скоро сините ще обявят Мъри като следващ треньор, без да се уточнява  от  коя дата ще стане официалното назначение. Стоилов има договор за още година в Астана. Новите щефове на сините са постигнали съгласие с казахстанските си колеги, а и самият Мъри се е разбрал с тях, че може да бъде обявен като генерален мениджър на Левски или някаква друга длъжност по съвместяване от разстояние. В следващите месеци ще се търси как най-безболезнено за трите страни – ЛевскиАстана – Стоилов, да стане преминаването на специалиста в Левски    и    като треньор. Специалистът ще получи сериозна неустойка при уволнение, но трябва той или следващият му клуб да платят на Астана, ако сам иска да напусне.Докато ситуацията претърпи развитие, началниците от „Герена” ще трябва да се пренастройват към дългия списък с условия, които Мъри е поставил.

“Тема Спорт” вече информира, че новият собственик насините Спас Русев няма да връща в клуба Наско Сираков. Голмайстор №1 бе гласен да заеме президентски пост, но след това босът е бил разубеден и е оставил настрана този вариант. Това означава, че Стоилов ще притежава цялата спортно-техническа власт. Станислав Ангелов бе един от любимците на Мъри, въпреки че по негово време напусна по посока Енерги Котбус. Пелето ще остане на “Герена” вероятно в школата. Най-голям радетел за връщането на Наско и Мъри на стадион Георги Аспарухов” бе бившият председател на Управителния съвет на Левски Георги Марков. Той няколко пъти подчерта, че е предложил този вариант на Спас Русев и му е казал, че по-добри от тях няма да намери.

Очаква се през тази седмица новият собственик на клуба да определи състава на Управителния съвет, както и кой да бъде изпълнителен директор. В момента този пост заема финансистът Константин Баждеков.

Нефтохимик взе Мариян Огнянов

Нефтохимик привлече Мариян Огнянов. Вчера бургазлии се договориха с бившия капитан на Ботев Пловдив и той сложи подпис под договор с шейховете до края на шампионата. От клуба определиха взимането на полузащитника като “сериозен трансферен удар”. “Той е футболистът, който отбеляза първия гол за български отбор в групите на Шампионската лига. Това се случи през сезон 2006/07, когато Левски загуби от Челси с 1:3 в груповата фаза на надпреварата. С привличането на Мариян Огнянов конкуренцията в халфовата линия на Нефтохимик ще стане още по-сериозна”, похвалиха се шейховете.

В последните 4 години Огнянов бе част от Ботев Пловдив. Той се превърна в основен играч на канарчетата и си заслужи капитанската лента. През април Огнянов изненадващо бе освободен от вече бившия треньор на жълто-черните   Николай   Костов.

Причината бе, че той не пожела да удължи договора си. Веднага след това Костов прецени, че повече няма да залага на играча и контрактът му бе прекратен.Вчера Огнянов направи първа тренировка с новите си съотборници. Той обаче едва ли ще попадне сред избраниците на Димчо Ненов за двубоя с бившия си отбор Левски. Причината е, че има да наваксва с подготовката. Двубоят срещу сините е в събота, 10 септември, от 21:15 часа на стадион “Лазур” и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт. В Нефтохимик много разчитат Огнянов да помогне на отбора да се утвърди в Първа професионална лига. В момента бургазлии са на 11-о място в класирането с актив от четири точки от 5 двубоя.

Манолев направи първа тренировка

Последното ново попълнение на ЦСКА Станислав Манолев проведе първа тренировка с отбора вчера следобед. Той се включи в заниманието в “Царско село”. Бранителят все още не е подписал официално договор, тъй като през изминалия ден се уточняваха дребни финални подробности. Днес обаче контрактът би трябвало да стане факт и 30-годишният Манолев ще бъде обявен като попълнение на ЦСКА на официалния сайт.Много е възможно бранителят да направи дебюта си за армейците още тази неделя в Разград при гостуването на Ду-нав. В такъв случай той ще играе отдясно в ариергарда, в центъра ще са Чорбаджийски и Дюлгеров, а отляво – Недялков.

Вчерашната тренировка бе първа за отбора след лагера в Тетевен, който приключи в неделя. Тимът обаче все още не е в пълен състав, тъй като близо дузина футболисти са част от мъжкия и младежкия национален отбор.

Станислав Манолев се завърна в България след 7-годишен престой  в  ПСВ Айндхобен, фулъм, Динамо Москва и за последно – в Кубан Краснодар. Манолев бе привлечен на пожар след контузията на Стойчо Атанасов. Бившият национал (43 участия и 4 гола) щеше да започне лятна подготовка с ЦСКА, но в последния момент се отметна. Близо 3 месеца по-късно Манолев все пак стана част от отбора. Армейците надцакаха Левски, макар на Терена” да смятаха за сигурно свое попълнение бранителя.Той ще работи за втори път с Гриша Ганчев, след като бе част от Литекс в периода 2005-09 г. Именно ловчанлии го трансферираха в ПСВ Айндхобен за 7-цифрена сума в евро. Манолев се разбра с Ганчев за ЦСКА в понеделник, когато двамата проведоха близо двучасова среща в София.