Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Разцепиха Раул заради Стоичков“, съобщава от първата си страница „Меридиан мач“
Легендата на Реал – Paул, бе разцепен от най-големия спортен вестник „Марка”, след като се ръкува със символа на Барселона Христо Стоичков на откриването на офиса на каталунците в Ню Йорк. Бившият нападател бе там като посланик на испанската лига в САЩ.
„Какво правиш там, Раул, какво правиш там, капитане? Какво правиш, прегръщайки и ръкувайки се с един тип, който в деня, след като Барселона спечели титлата, пусна туит със снимка на прасета, облечени в екипи на Реал (Мадрид)”, написа Xуанма Родригес. „Дори и на 80, на инвалидна количка и с бастун, покойният Дон Алфредо ди Стефано не си позволи да подаде ръка на някой, който обяви, че ще псува Фиго, ако го види по улиците на Барселона”, допълва авторът. „Ако твоят пост на посланик на футболната лига на Испания те задължава да поздравиш Стоичков, който в навечерието на финала в Шампионската лига се появи, стъпвайки върху бяла фланелка на вече 11-кратния шампион на Европа, подай си оставката и излез през парадния вход като тореадор, какъвто си… Или поне беше. Не може да се появиш на една снимка заедно със Стоичков, който представлява всичко, което ти не си. Дори и на 80, на инвалидна количка и бастун, покойният Дон Алфредо ди Стефано не си позволи да подаде ръка на простак без образование и поведение. Освен това ти, Раул, попадна в едно физическо пространство с вицепрезидента на Барса Жорди Кардонер, който обяви, че първите 6 КЕШ-а на Реал са Дело на Франсиско Франко”, заключава Родригес.
„Базел праща шпиони“, четем още в изданието.
Цели двама представители на Базел ще изгледат днешния мач между Черно море и Лудогорец в Каварна. Това ще е първата им визита в България, откакто бе изтеглен жребият за груповата фаза на Шампионската лига.
За швейцарците срещата с „орлите” във вторник е от изключителна важност. Те са се прицелили във второто място в групата и знаят, че ако не победят Лудогорец на „Санкт Якобс Парк”, няма никакъв шанс да постигнат голямата си цел.
Този сезон започна отлично за Базел, като „червено-сините” имат 6 победи в първите 6 кръга. Утре те приемат Грасхопър в дербито на швейцарския футбол. Очаква се треньорът Урс Фишер да заложи на някои от резервите си, за да са свежи те за двубоя с българския първенец.
„Верея с троен трансферен удар“, съобщава още „Меридиан мач“
Верея се активизира в работата си по селекцията, ден преди домакинството на Монтана. Новакът в елита подписа договор с разтрогналия по взаимно съгласие с Черно море Георги Андонов. Той парафира контракт за следващите две години. Андонов игра през миналия сезон в другия клуб от града под Аязмото – Берое. Миналият още през Ботев и Черноморец опитен футболист може да дебютира още в мача с Монтана.
Интересното е, че треньорът Александър Томаш и ръководството на Верея правят опити да подсилят състава с още двама футболисти. Става въпрос за освободените от ЦСКА-София Станислав Маламов и Самир Аясс. Първият бе искан от Нефтохимик и дубъла на Лудогорец, но до снощи се очакваше да се разбере с Верея. Той стана особено популярен в Стара Загора с асистенцията срещу Берое в първия полуфинал за Купата на България през пролетта, прокарвайки топката между краката на национала Атанас Зехиров и подавайки на Галчев. Самир Аясс от своя страна също вече беше в града, където игра за Берое под ръководството на Петър Хубчев, но не получи достатъчно шансове и предпочета да премине в родния си „червен” отбор за миналогодишния сезон във „В” група.

Оферта за Венци Христов 13 000 лв. заплата в Горна Оряховица“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Зашеметяваща оферта за Венци Христов извади Локомотив (Горна Оряховица). Нападателят, който се раздели с Левски по взаимно съгласие и е свободен агент, беше поканен да подсили горнооряховския тим срещу 6 500 евро месечно. Заплатата е рекордна за клуба. Това е 1 000 лв. повече от парите, които бившият национал получаваше на „Герена“.
С добра заплата в Горна Оряховица се уреди и Матиас Курьор. Бившият ас на Черно море беше представен официално вчера. Той подписа до края на сезона и ще получава по 5 000 евро месечно. Пачки се разхвърчаха и за изгонените от ЦСКА-София футболисти. Верея пребори Нефтохимик за Самир Аясс и Станислав Маламов. Нефтохимик пък надцака Дунав за халфа Йордан Йорданов. Юношата на “червените” отказа 2000 лв. в Русе за близо двойно повече в Бургас.
Бутрагеньо откри школа на Реал във Видин“, е друг от акцентите в броя на изданието.
Легендата на Реал (Мадрид) Емилио Бутрагеньо откри детска футболна школа на испанския клуб във Видин. Спортното училище за социална интеграция на Фондация “Реал Мадрид” е едно от 400-те на фондацията в 72 страни в целия свят, които имат за цел да интегрират деца в неравностойно положение. На церемонията на градския стадион “Георги Бенковски” присъстваха още министърът на туризма Николина Ангелкова, която е бивш председател на фондацията “Приятели на спорта – локален партньор на Фондация “Реал Мадрид” за България, и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.
Попето: Говорихме за лентата, запазвам си мнението“, пише още „7 дни спорт“
Звездата на националния отбор Ивелин Попов говори пред „Диема“ за ситуацията в тима. Попето разкри, че не му тежи, че не е капитан. “Горчилка вече нямам, ние сме спортисти, спортът е воля и характер. Аз съм показал, че вече не ми тежи. Специално за лентата съм имал много разговори с треньора, ще си запазя мнението за себе си. Раздавам се и играя в името на България”, сподели Попето. Той говори и за емоциите след мача с Люксембург. “Малко на емоции след мача говорихме, по-добре е, след като преспиш, тогава да говориш. Важното е, че взехме трите точки, а и друг изход срещу такъв съперник не трябва да има. На полувремето казах на момчетата, че като че ли играехме без емоция. Отдавам го на тежките загуби в Япония, казах им да излезем с вдигнати глави, защото играем за семействата си, за нас и нямахме друг изход освен победа. Луд мач, радостен съм, че хората бяха повече позитивни. Но ние сме артистите, на терена, затова трябва да се търси от нас повече. Дори и най-добрият пекар без тесто не може да направи хубав хляб”, сподели Попето и говори каква е ролята на БФС в целия случай”.

ЦСКА взе Бумал, идва и Бодуров“, традиционно е водещото заглавие на „Тема спорт“
ЦСКА привлече камерунския халф Петрус Бумал (23 г.). Той парафира контракт и проведе първа тренировка с отбора вчера следобед в комплекс “Царско село”. За последно Бумал бе част от Литекс, като записа близо 50 официални мача във всички турнири. През лятото Христо Янев не пожела да го вземе на “Армията”, а халфът с френски паспорт се възстановяваше дълго от контузия в коляното. Новият наставник Едуард Йорданеску е одобрил привличането на Бумал. В същото време централният защитник Николай Бодуров (30 г.) седна на преговори с Гриша Ганчев. Двамата се срещнаха вчера следобед. Той има вариант за чужбина, но вероятността да се осъществи е много малка. Така почти сигурно Бодуров ще играе за ЦСКА през есента. За последно той бе част от датския Мидтиланд, където бе преотстъпен от Фулъм. Благоевградчанинът разтрогна с английския клуб преди десетина дни, а днес или най-късно в понеделник се очаква да парафира с червените.
„Диого Виана под въпрос за Дунав“, пише още изданието.
Диого Виана почти сигурно няма да играе срещу Дунав (Русе) въпреки процедурите, които мина при сръбската лечителка Мариана. Португалското крило не тренира на пълни обороти и през тази седмица, като само върти обиколки. Той все още има болки в крака, след като получи разтежение срещу Локомотим  (Горна Оряховица) (2:0). Така треньорът Йорданеску едва ли ще избърза със завръщането на Виана на терена и португалецът почти сигурно няма да е титуляр. Липсата на Диого повдига въпроса кой ще заеме мястото му по десния фланг на атаката. Една от опциите е сред титулярите да се завърне Кирил Десподов. А друга е новото попълнение Станислав Манолев да направи дебют като дясно крило, какъвто играеше и в националния отбор. Бившият играч на ПСВ и Динамо Москва е много вероятно да бъде титуляр срещу Дунав тази неделя от 21:15 часа в Разград.
Ако Манолев стартира като крило, то десен бек ще е Александър Дюлгеров, а партньор на Чорбаджийски в центъра на защитата – Пламен Гълъбов. В противен случай Манолев ще е краен бранител, а Дюлгеров и Чорбаджийски ще действат в сърцето на ариергарда.
„Наско каза за Левски“, е друг от акцентите в броя на „Тема спорт“
Наско Сираков заяви, че никой не го е канил да се връща в Левски. “Никой не е разговарял с мен, така че е хипотетично да обсъждаме такъв вариант, мисля, не е уместно”, заяви Сираков в интервю за предаването “Комбина” no NOVA. “Няма да си счупя краката да тичам да се връщам – в никакъв случай. Ако някой човек ме покани в Левски, трябва да бъда убеден, че неговото мислене за развитието на клуба съвпада с моето. Ако е така, както беше последните 7-8 години, аз нямам работа на „Герена”, посочи Сираков.