Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„След молба от Лацио: Левски събира пари за жертвите в Италия“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Левски се включи в благотворителен търг в помощ на жертвите от земетресението в Италия. „Сините”, които са в близки отношения с Лацио, са първият клуб, който взима участие в инициативата. Вчера играчите разписаха резервната „небесно синя” фланелка на тима, на която стои надпис: „За приятелите ни от Сант Анджело”. Тя ще бъде продадена с цел набиране на средства. Левски откликна, след като привърженици от римския клуб се свързаха със своите приятели сред „сините” фенове. Именно лациалите са едни от най-засегнатите от природното бедствие, след като земетресението удари областта Сант Анджело, която е известна с многото привърженици на Лацио. При трусовете на Апенините загинаха близо 300 души.
„Хвърлят контузени и нови в боя на „Лазур”, съобщава още изданието
Пълна мобилизация цари в Левски преди мача с Нефтохимик днес. „Сините” тръгнаха снощи за Бургас с група от 20 футболисти, което трябва да е отлична новина за треньора Люпко Петрович. До момента сърбина често се налагаше да бъде с непълна група от 16 или 17 играчи за мачовете. Сега обаче той ще трябва дори да извади двама в последния момент. Интригуващото е, че в списъка са трима футболисти, които имат различни проблеми. Най-изненадващо е името на Сърджан Лукин, за който се знае, че вече е по-добре и близко до завръщане, но въпреки това се считаше, че възстановяването му ще отнеме още няколко седмици. Той вероятно ще остане извън 18-те, но самото му пътуване до Бургас е събитие. Друг футболист с проблеми в групата е Веселин Минев. Капитанът има контузия в глезена и се считаше, че няма да може да играе в поне 2 мача на тима. Има вариант Минев дори да стисне зъби и на инжекции да излезе като титуляр, тъй като контузен е и Мики Орачев и така няма друг ляв бек в групата. Ако се реши да не се рискува, то тогава отляво ще бъде преместен Сашо Александров, а десния бек ще окупира завръщащият се след наказание Роман Прохазка. В групата е и Симон Сандберг, който напусна контузен контролата с Локомотив (Сф) във вторник, но вече е на линия. Макар да не са съвсем подготвени за игра, с отбора за мача заминаха и пресните нови попълнения Галин Иванов и Илиян Мицански. Двамата със сигурност ще са на пейката, но при негативен развой може да запишат официалния си дебют за „сините”. В състава на Нефтохимик е по-вероятно новото попълнение Мариян Огнянов да остане на пейката.
„Илиан се вгледа в герой за България“, пише в друг от акцентите в броя си „Меридиан мач“
В Локомотив (Пд) продължават да работят по селекцията. Към днешна дата приоритет № 1 за старши треньора на „черно-белите” Илиан Илиев е младежкият национал Юлиян Ненов, научи „Меридиан Мач”. Младокът е собственост на Дунав (Русе), а наскоро вкара решителен гол за младежите на България за победата с 1:0 над Армения. Ненов впечатлява от началото на шампионата, като е обект на интерес и от Левски и ЦСКА-София. Илиан Илиев вече е сондирал възможността футболистът да акостира на „Лаута”. Иначе Локомотив няма кадрови проблеми за гостуването на Славия днес. Единствен Аймен Суда отпада от срещата. С контузии обаче на терена ще излязат две от звездите на пловдивчани – Мартин Камбуров и Дани Кики. Последната тренировка на Локомотив преди сблъсъка с Славия бе в комплекс „Царско село”.

„Кметът на Бургас нареди: Бийте Левски!“, е водещото заглавие в броя на „7 дни спорт“
Победа срещу Левски тази вечер поиска кметът на Бургас Димитър Николов. Нефтохимик излиза от 21:15 часа на “Лазур” срещу “сините” в опит да хвърли бомбата на кръга.
Димитър Николов се появи на тренировката на Нефтохимик заедно с други членове на управата. С тях беше и новият директор на Нефтохимик Павел Бошнаков. Клубът изгони стария Пламен Михов след трагичния старт и необяснима селекция, излязла прескъпо.
Кметът поговори с футболистите на официалния терен и им пожела успех срещу Левски. Димитър Николов и останалите от управата ще са в ложата на “Лазур” днес.
В Левски явно не подценяват мача срещу аутсайдера, защото уредиха спешно документите на новите попълнения Галин Иванов и Илиан Мицански. И двамата заминаха със “сините” за Бургас. По-вероятно е обаче Иванов и Мицански да се появят като резерви.
„Камбуров и Кики висят за гостуването на Славия“, съобщава още изданието.
Сериозен проблем изникна пред треньора на Локомотив Пд Илиан Илиев преди днешното гостуване на Славия. Двама от ключовите му играчи – Мартин Камбуров и Дани Кики, са с контузии. Специалистът ще решава в последния момент дали да ги пусне титуляри. Камбуров е с пукната костица на китката, а Кики се оплаква от болки в коляното. Очаква се все пак Мартин да започне срещу белите”, а Дани да остане резерва.
В групата на Локомотив се завръща възстановилият се от травма защитник Ясин Амрауи, както и Бирсент Карагерен. В сравнение с двубоя срещу Лудогорец от разширения състав отпадна защитникът Ивайло Марков.
“Черно-белите” са от вчера на лагер в столичния комплекс “Царско село”, където проведоха и последната си тренировка преди двубоя.
По-рано през деня треньорът в школата на Локомотив Христо Телкийски почерпи на „Лаута“. Съпругата му Радослава го дари с дъщеря. Родителите кръстиха момичето Хрисия. Това е второто дете в семейството след баткото Валери.
„Червените” с уникален шал и ново попълнение“, четем още в „7 дни спорт“
Уникални шалове изработи ЦСКА 1948 за първия мач. Те ще могат да бъдат закупени още на мача с Люлин в неделя от подвижен магазин на стадиона. На място ще се приемат и членове на армейския клуб. За “червените” запалянковци са предвидени и други изненади.
Междувременно ЦСКА 1948 се подсили с още един по-опитен футболист. Това е 23-годишният Кристиян Петров. Навремето Спас Джевизов определяше лявото крило като един от най-големите таланти, излизали от школата. Кристиян беше привлечен в първия отбор по времето на Стойчо Младенов. Той дори записа един официален мач за автентичния ЦСКА.
Доста спецове са категорични, че отборът на феновете ще се нуждае от още двама-трима опитни играчи срещу коравите мъжаги в групата, които не се церемонят. Публиката обаче държи и на ядрото от юноши, задето издържаха плювните и хулите на онази прословута първа тренировка на стадион “Българска армия”.

„Моуриньо и Пеп се помириха за дербито“, съобщава „Тема спорт“
Жозе Моуриньо и Хосеп Гуардиола се помириха преди Битката за Манчестър между Юнайтед и Сити днес от 14:30 часа на “Олд Трафорд”. Старите врагове си размениха комплименти в навечерието на големия сблъсък.
Специалния отбягваше въпросите за своя съперник, но все пак призна, че “Сити има много добър мениджър”.
Гуардиола също спази добрия тон: “Казвал съм го много пъти  – изпитвам огромно уважение към Моуриньо. Винаги съм се опитвал да се уча от колегите си, същото е и към него. Съперничеството ни е повече благодарение на медиите. Разбира се, приемам поканата за чаша вино след мача, стига да ми отправи такава”, категоричен е Пеп.
Същевременно Ливърпул откри новата си централна трибуна за днешния мач с шампиона Лестър. Капацитетът на “Анфилд” е вдигнат с 8 500 места и вече е 54 074. Стойността на новата трибуна е 115 милиона паунда, а строежът отне 643 дни.
„Проблеми за Минчев преди битката с Украйна“, пише още изданието.
Любомир Минчев ще трябва да се справя със сериозни кадрови проблеми преди битката с Украйна. Националите излизат днес от 18:00 часа в Ботевград в решителна квалификация за Евробаскет 2017. С контузии са Чавдар Костов и Станимир Маринов, които не се очаква да играят. От травма се оплаква и гардът Дий Бост, а селекционерът трябва да реши дали да рискува с него, или с включване на центъра Джейсън Уошбърн.
„Бодуров с оферта от Турция, решава в понеделник“, пише още „Тема спорт“
Николай Бодуров (30 г.) ще реши къде да продължи кариерата си в понеделник. Бранителят не даде вчера окончателен отговор на ЦСКА, въпреки че проведе разговори с благодетеля на клуба Гриша Ганчев в четвъртък. Бодуров има предложение и от Турция. Той обаче няма голямо желание да ходи в югоизточната ни съседка по две причини – напрегнатата обстановка в страната и личен въпрос, заради който предпочита да бъде в България. Така възможността Бодуров да избере офертата на ЦСКА е доста голяма. Окончателно яснота около бъдещето на бранителя ще има в понеделник. Той разтрогна контракта си с Фулъм на 26 август. Благоевградчанинът бе продаден на клуба от Острова от Литекс през лятото на 2014 г. В началото бе неизменен титуляр, но през изминалия сезон загуби мястото си. Беше пратен под наем в датския Мидтиланд (завършил 3-ти) през февруари 2016 г., за който записа 15 мача за първенство, както и участия срещу Манчестър Юнайтед в Лига Европа.