Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Седми опит за историята, е водещият материал на “Меридиан мач”
Лудогорец единствен развява българското знаме из Европа вече години наред и след като счупи какви ли не рекорди, написа трилъри и създаде легенди, срещу Базел може пак да стане българският пионер. До момента „орлите” и Левски записаха шест гостувания в групите на Шампионска лига, но футболът ни още не е взел своята точка навън. И след като в кампанията преди две години първата наша победа бе именно срещу Базел на „Васил Левски”, защо сега и „Санкт Якоб” да не стане дом на ново БГ чудо. Мачът днес може да даде старт и на излизането от групата, а защо не дори и на второ място. Съперникът е силен, програмата коварна, но Лудогорец си знае работата. Отдавна настроението в самолета на „орлите” преди важен мач не е било толкова приповдигнато. Бразилците пеят, Владо Стоянов пуска лаф след лаф, а другите казват спокойно: „Работата си я свършихме – в групите сме. Каквото спечелим от тук нататък, ще е просто един плюс”. И наистина е така. Важните мачове на Лудогорец през този сезон бяха с Цървена звезда и най-вече с Виктория (Пилзен). При тези условия в България е цяло чудо, че имаме роден тим отново в групите на най-комерсиалния клубен турнир. Преди реванша с Виктория (Пилзен) въздухът около играчите се режеше с нож заради огромното напрежение. Сега е като за празник. Колкото до Базел и огромните закани от тяхна страна, може да стане така, че някои от играчите им да прегорят.
Люпко се чуди за договор на нов, разкрива още изданието
Голяма дилема има пред треньора на Левски Люпко Петрович. Сърбинът в момента се чуди дали да поиска от ръководството да предложи договор на трениращия с тима му Виктор Генев. Централният защитник се завърна на „Герена” преди няколко седмици, за да поддържа форма с отбора. Оттогава Генев показа добри изяви, които бяха затвърдени и в контролата с Локо (Сф). След срещата Люпко Петрович обяви, че харесва качествата на „синия” юноша, който бе безгрешен на стадиона в „Надежда”. Договор с тима получи Галин Иванов, който в интерес на истината направи много по-слаб мач от Генев. Въпреки това, централният защитник все още не е парафирал с клуба. Причината за това е, че в момента на тази позиция Петрович има доста опции. Титулярна двойка са Димитър Пиргов и Александър Александров, а първа резерва е Симон Сандберг. Близо до завръщане в първия тим е и контузеният Сърджан Лукин, а за зимната подготовка след няколко месеца се очаква след повече от година отсъствие към състава да се присъедини и Деян Иванов. Това ще направи цели 5 опции пред треньора и точно затова от „Герена” не са уверени дали Генев им трябва, макар качествата му да са добри. Люпко Петрович продължава доста повече да настоява за привличането на десен бек, като опция номер 1 е Иван Бандаловски. С този трансфер обаче се действа внимателно с оглед на „червеното” минало на бранителя и скандалите, които го съпътстваха в доста периоди от кариерата му.
Йорданеску крещи на играчите на ЦСКА-София, четем от страниците на “Меридиан мач”
Наглед спокойният и умерен Едуард Иорданеску е бил доведен до нервна криза от загубата и най-вече от слабата игра на ЦСКА-София в Разград. След последния съдийски сигнал на мача с Дунав младият румънец затвори футболистите си в съблекалнята за гости и им крещя непрекъснато в продължение на няколко минути, чу „Меридиан Мач”. Крясъците на Иорданеску огласяха утихналия стадион „Лудогорец Арена” и смутиха и служителите на клуба, които кротко чакаха заминаването на двата отбора. Според запознати, Еди Иорданеску напълно е загубил самоконтрол и едва е бил удържан от помощниците си. Румънецът е побеснял на играчите, че с бездушната си игра ще му съсипят репутацията, което ще се отрази много зле на стартиращата му кариера. Още след пристигането си в България Йорданеску-младши призна, че е поискал съвет легендарния си баща Ангел дали да приеме офертата на ЦСКА-София. Генерала му е казал, че предложението крие възможности и рискове, но синът му трябва да е наясно, че провал в България ще е сериозен удар по амбициите му.

Нов качи Берое в тройката, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Берое победи 1:0 Локомотив (ГО) в последния мач в 6-ия кръг на Първа лига. Гостите бяха по-добрият отбор, а успеха донесе Давид Манга. Новото попълнение на старозагорци реализира с техничен удар в началото на второто полувреме. През последния половин час на мача Локомотив натисна, но така и не успя да стигне до попадение. Червенков хвърли напред и звездата Матиас Курьор, ала и той не помогна. Домакините се опитваха с центрирания да пробият защитата на Берое, което не донесе успех. Берое се изкачи на трето място в класирането зад Дунав и Левски, а Локо (Горна Оряховица) e 13-и.
Играч на Шалке иска в Лудогорец, четем още във вестника
Жуниор Кайсара може да се върне в Лудогорец. Това призна футболистът на Шалке в разговор със “7 дни спорт”. Миналата година защитникът беше продаден на Шалке за 5 млн. евро и бързо се наложи в състава от Гелзенкирхен. Кайсара обаче не изключва възможността да се върне в Разград. “Ако Кирил Домусчиев ме иска, ще се върна със сигурност. Обичам Лудогорец, харесвам Разград и България, защо да не играя там пак някой ден”, сподели Кайсара по телефона от Германия. Защитникът на Шалке е убеден, че бившите му съотборници ще тръгнат с победа в Шампионската лига при гостуването на Базел днес. “Лудогорец бие, Базел не е толкова силен като преди.” Двубоят в Швейцария е довечера от 21:45 ч., а Лудогорец ще бъде подкрепян от 350 фенове.
ЦСКА изчезна на 9 септември, е друг от водещите материали на “7 дни спорт”
Краят на ЦСКА е настъпил и де юре на 9 септември! Точно 68 години след като легендата започна със спечелването на първата шампионска титла с успех във финала срещу Левски. Фалитът на 31-кратните шампиони беше обявен от съдия Мария Райкинска от СГС. Има 7-дневен срок за обжалване от кредиторите, на които се дължат 34 милиона лева. 14 от тях на държавата.
Синдикът на ЦСКА Дора Милева коментира пред вестник “7 дни спорт” решението. “След всичко, което се случи на и с ПФК ЦСКА АД, това решение сякаш е нормално. Все още съм синдик на клуба. Не знам кога ще има следващо заседание на съда и дали ще ме сменят. Сега законовата процедура изисква аз и/или евентуален нов синдик да избере оценител, който да определи масата на несъстоятелността плюс активите, като започне моменталното осребряване на имуществото”, разясни Милева. “Най-ценни и скъпи логично са марката и емблемата. Моето желание, както и това на НАП, е всички активи на ЦСКА, включително и марката и емблемата, да се пуснат заедно и да им се вземат повече пари. Има обаче и кредитори, които искат марката и емблемата да бъдат оценени и пуснати в отделни търгове, но това означава по-ниски оценки и съответно по-ниска начална стойност”, каза още Милева, като не назова кого визира сред кредиторите. Според наша информация за отделен търг за марката претендира Гриша Ганчев. “За съжаление независимо от величието на ЦСКА всичко отива в архивите, а можеше да има и друг развой на съдбата на клуба, но беше предрешено от решението за базите”, каза Милева.

Лудогорец се цели в осминафинал в ШЛ, е водещият материал на “Тема Спорт”
Лудогорец се прицели в класиране на осминафиналите в тазгодишното издание на Шампионска лига. Това бе обявено от вратаря Владислав Стоянов преди откриващия сблъсък с Базел в Швейцария тази вечер. Стражът дори бе още по-категоричен и заяви, че тимът може да се бори с френския първенец ПСЖ и английския Арсенал за първото място в група А. “Тежкото за нас мина, сега остава да се забавляваме. Няма за какво да се притесняваме от Базел. Целта ни е първо място в групата. Трябва да вземем нещо в Швейцария, за да я постигнем”, заяви Стоянов, а Светослав Дяков добави: “Искаме да играем в евротурнирите и след Нова година . Президентът на БФС Борислав Михайлов продължи в същия тон. “Лудогорец може да излезе от групите на Шампионска лига и да достигне доста напред във фазата на елиминациите. Трябва да вземат поне точка в гостуването на Базел”, каза Михайлов.
ПФК ЦСКА АД потъна в небитието, четем още във вестника
Старото дружество ПФК ЦСКА АД бе обявено окончателно в несъстоятелност. Логичното се случи, след като състоянието на проядения от дългове клуб бе неспасяемо. Решението за фалита е взето от Софийския градски съд на 9 септември. Така незабавно се прекратява всякаква дейност на ПФК ЦСКА АД. Оттук нататък следва назначаването на оценител, който ще изготви списък с активите на дружеството, а те ще бъдат осребрени. Сред активите попада и емблемата с трите звезди. Съобщението за фалита на ПФК ЦСКА АД бе оповестено в Търговския регистър.
Левски се отказа от Иван Бандаповски, разкрива “Тема Спорт”
Десният бек Иван Бандаловски е отпаднал от селекционните планове на Левски, разбра “Тема Спорт”. 29-годишният футболист бе цел на “сините” и в последните десетина дни ръководството водеше преговори за привличането му. Наскоро обаче разговорите са били преустановени и няма да бъдат подновени повече. На този етап е ясно, че мнението на феновете за играча, който в етап от кариерата си бе в ЦСКА и се изказваше доста остро срещу родния си клуб, не е повлияло сериозно върху решението на клуба да се откаже от услугите му. В момента Бандаловски е свободен агент, след като прекрати договора си с Партизан. “Тема Спорт” научи, че в началото на месеца от “Герена” му е била предложена заплата от 15 хиляди евро. Впоследствие обаче шефовете са оттеглили офертата си. По-всяка вероятност окончателното решение е било взето от най-висшето ръководство и не са искани становищата на спортния директор Станислав Ангелов и треньора Люпко Петрович. Така още едно от имената в списъка на носителя на КЕШ с Цървена звезда за нов десен защитник отпада. Преди да се откажат от опцията с Бандаловски, “сините” удариха на камък в привличането на Станислав Манолев. По-късно благоевградчанинът се съгласи да подпише с вечния съперник на ЦСКА. В момента Люпко Петрович разполага само с един типичен десен бек в лицето на Сашо Александров. Алвеша обаче не отговаря на изискванията му, а и според специалиста не разполага с нужната класа. В последния кръг от Първа лига на този пост действаше Роман Прохазка, но това бе заради отсъствието на Минев, което наложи Сашо да играе като ляв бек. В зоната отдясно на защитата Люпко пробва през сезона и новото попълнение Симон Сандберг, но шведът не задоволи с представянето си и показа, че не е добра опция.