Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Капитанът погна чужденците в ЦСКА“, обявява от първата си страница „Меридиан мач“
Капитанът на ЦСКА-София Борис Галчев скочи на многото чужденци в отбора, повечето от които определено не играят добре от началото на сезона. „Знаете моето мнение относно чужденците в България, неведнъж съм го споделял. Те трябва да бъдат поне с 2-3 класи над нас. На този етап смятам, че трябва да се изисква повече от това, което дават. Вижте в Лудогорец какви чужденци има – коментира пред bTV Борис Галчев. – Самият аз не съм доволен от своето представяне. Няма какво да крия – трябва да даваме не 100, а 200 процента, за да върви клубът напред и да постигаме целите си”.
„Лудогорец без двама титуляри до ПСЖ“, четем в друг от акцентите в броя на изданието.
Двама от основните футболисти на Лудогорец – капитанът Светослав Дяков и левият защитник Натанаел, може да не запишат и минута до домакинството на ПСЖ, което е на 28 септември. Те получиха контузии по време на срещата с Базел, като бяха заменени малко преди края на срещата. Дяков бе изритан през първата част и бе на косъм от това да излезе от терена, но стисна зъби и доигра силно двубоя с швейцарския гранд. Натанаел пък получи разтежение и бе заменен от Витиня в 80-ата минута. Докато той бе извън терена, швейцарците стигнаха до изравнително попадение. Със сигурност двамата пропускат срещата със Славия от Първа лига, както и двубоя с Ботев (Bp) за Купата на България.
Евентуално те могат да запишат минути при гостуването на Верея, за да влязат в ритъм за домакинството на ПСЖ.
За предстоящия двубой със Славия, треньорът Георги Дерменджиев ще заложи на микс от титуляри и резерви. Въпреки че повечето от асовете са доста изморени от тежкия мач с Базел, някои от тях ще играят срещу „белите”, защото в Разград не искат да изостават в класирането и ще гонят задължителни три точки срещу тима на Александър Тарханов.
„Локомотив (Пд) ще прави отбор само от българи“, пише още „Меридиан мач“
Собственикът на Локомотив (Пд) Христо Крушарски сериозно обмисля да побългари тима, научи „Меридиан Мач”. След незадоволителните игри на „черно-белите” бизнесменът е вдигнал мерника на чужденците, които до този момент не оправдават инвестираните в тях средства. В списъка за гонене са вратарят Ел Харуби, Ясин Амрауи, Рашид и Умарбаев. За зимната селекция Христо Крушарски смята да заложи на трансфери от родното първенство или на българи, които са склонни да се върнат от чужбина.
Треньорът на тима от парк „Лаута” Илиан Илиев отново ще направи промени в стартовата единайсеторка. Специалистът е от тези, които не обявяват титулярите на последната тренировка и до последно всички в състава очакват шанса си да започнат двубоя. Предвид многото голове, допуснати от „черно-белите”, защитата отново ще бъде в променен състав. Радостната новина за специалиста е връщането в редиците на централния защитник Кирил Котев. Аут със сигурност са Аймен Суда и Паоло Серджо. В атака обаче отново ще са Мартин Камбуров и Дани Кики, които си свършиха работата и срещу Славия, но това в крайна сметка се оказа недостатъчно.

„Григор изненада Никол с пръстен“, е един от акцентите в броя на „7 дни спорт“
Ще има ли годеж между Григор Димитров (25) и Никол Шерцингер (38)? Въпросът е на дневен ред, след като българският тенисист подари пръстен на известната си приятелка. Той я заведе на кратка романтична ваканция в италианския курорт на влюбените Портофино, а британският таблоид “Дейли Мейл” пусна 10 папарашки снимки, които показват колко щастливи са двамата. Увековечено е и посещението в бутика за бижута.
„Нефтохимик едва събраха група за Ловеч“, пише още изданието.
Пред сериозни кадрови проблеми е изправено треньорското ръководство на Нефтохимик преди днешното гостуване на Монтана. Срещата е от 19:00 часа и ще се играе на градския стадион в Ловеч. „Зелените” отпътуваха за Севлиево с група от 18 души. Нефтохимик направи една тренировка следобед.
Заради контузии мача пропускат капитанът Любомир Божинов, Яни Пехливанов, Емануил Манев, Костадин Хазуров, Живко Петков и Атанас Чипилов. Това ще отслаби сериозно ударната мощ на Нефтохимик, но треньорът Димчо Ненов е оптимист.
„Вярно е, че половината от основните ни играчи ще пропуснат мача заради контузии. Аз съм убеден, че момчетата, които излязат на терена, ще покажат качествен футбол и ще успеем да вземем трите точки, които за нас ще са изключително важни”, заяви Ненов при отпътуването на отбора.
След няколкомесечно отсъствие от игра защитникът на Нефтохимик Живко Хаджиев се завръща в групата за двубоя с Монтана.
„Петрович показа слабостите на Пирин“, обявява още „7 дни спорт“
Футболистите на Левски разбраха къде са силните и слабите страни на Пирин. Двата тима се изправят утре на стадион “Георги Аспарухов”. Люпко Петрович направи дълъг видеоразбор пред своите играчи.
Междувременно старшията на “сините” все още има дилеми около състава. Капитанът на Левски Веско Минев държи Петрович в шах. Бранителят все още има леки болки в глезена, но има шанс да се оправи за Пирин.
Ако това се случи, той ще излезе като титуляр. При положение че Минев не се чувства напълно готов, вляво на защитата отново ще оперира Сашо Александров.

„Берое като Левски и Лудогорец“, пише вестник „Тема спорт“
Ръководството на Берое инвестира сериозна сума в закупуването на модерна система, която е в помощ на треньорския щаб на тима. Така старозагорци се наредиха до Лудогорец и Левски, които също от доста време работят с подобни компютърни програми. Те са изключително полезни, защото могат да бъдат използвани както в тренировъчния процес, така и в официалните двубои. Те показват количествен и качествен анализ на всеки един състезател. Измервани са редица параметри на футболистите – като се започне от навъртените километри по време на мач, направените спринтове, зоните, които е покривал, и се стигне до точността на пасовете и скоростта на подаванията.
Системата влезе в употреба по време на последния мач на отбора – победата с 1:0 над Локомотив (Горна Оряховица). Тя явно помогна на треньора Александър Димитров и помощниците му.
“Благодарение на ръководството на Берое бе закупена една система за анализ на тренировъчния процес. С разрешението на УЕФА я използваме и по време на мачовете. Знам, че в Лудогорец и Левски работят с тези системи”, похвалиха се от ръководството на Берое.В последните години Берое прави сериозни инвестиции в подобряването на материалната база. Изградени бяха няколко нови игрища, които са ползвани от школата на клуба. Идеята е в близко бъдеще да започне работа към изграждането и на общежитие – това е приоритет пред клуба. За догодина се очаква чрез министерството на спорта да бъдат отпуснати средства и за вдигането на нова трибуна на стадион “Берое”.
„Люпко Петрович се чуди какво да прави с Веско Минев“, пише още изданието.
Веселин Минев държи в шах треньора Люпко Петрович за състава в предстоящия мач с Пирин (Благоевград). Двубоят с Пирин е утре от 19:00 часа на „Герена” и ще се предава пряко по „Диема спорт“.
Капитанът на Левски продължава да не тренира наравно със съотборниците му, което прави шансовете му да се появи като титуляр минимални.
Все още обаче Люпко Петрович не го е изключил окончателно от плановете си за срещата. Това най-вероятно ще се случи днес, ако Минев отново тренира на облекчен режим. Както е известно, бранителят е извън строя от около седмица и половина заради травма в глезена и затова не игра срещу Нефтохимик.
Ако левият защитник отпадне от състава, то Петрович може да заложи на същите единайсет, които пусна и на “Лазур”. При това положение Прохазка ще се върне на десния бек, а Сашо Александров ще бъде прехвърлен от другата страна. Опция за позицията обаче е и Мики Орачев, който наскоро се възстанови от травма. В случай, че юношата на „сините“ е сред единайсетте, то Прохазка ще мине по-напред. Това означава, че някой от халфовете – Костадинов, Краев или Де Ноойер, ще изпадне от единайсетте.
„Бризола твърдо остава в Ботев“, пише още „Тема спорт“
Полузащитникът на Ботев (Пд) Фелипе Бризола е изключително впечатлен от подкрепата, която оказват феновете на тима преди и по време на мачовете. На своя фейсбук профил бразилецът пусна кратко съобщение, в което изразява своето вдъхновение от бултрасите, които въпреки трудните дни за клуба не спират да подкрепят своите любимци.
“Когато пристигне в нов клуб, всеки спортист желае да даде най-доброто от себе си. Тук, в България, намерих една лудо влюбена в Ботев (Пловдив) общност и това ме мотивира още повече да дам най-доброто за отбора и следователно да донеса радост на тези чудесни фенове”.
Както е известно, Фелипе Бризола се присъедини към Ботев (Пловдив) през юни, по време на летния трансферен период. През новия сезон той е неизменен титуляр в тима на Ботев, като е започвал във всички 6 мача от първенството до този момент. Появиха се информации, че той ще напусне отбора, но с поста си във фейсбук бразилецът категорично ги опроверга.
Опитите на Ботев (Пловдив) да се подсили с нападателя Венцислав Христов удариха на камък – бившият голмайстор на Левски предпочете офертата на Нефтохимик. Възпитаниците на Николай Киров продължават да се готвят за домакинството на Локомотив (Горна Оряховица). Мачът е утре от 17:00 часа в Коматево и ще бъде предаван пряко по „Диема