Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Лудогорец разби Ботев (Bpаца), но даде жертва“, съобщава от първата си страница „Меридиан мач“
Шампионът Лудогорец мина с лекота през Ботев (Bpаца) в мач от 1/16-финали-те за Купата на България. „Орлите” разбиха с 4:0 врачани, но дадоха жертва -португалецът Витиня. Той напусна терена още през първото полувреме, след като получи травма в коляното, а съмненията са за тежка контузия. Домакините бяха водени от помощник-треньора Иван Пасков, тъй като старшията Бойко Величков бе наказан. В състава на домакините личеше името на Иван Пенев, който изхвърли разградчани от Купата на България преди година, само че с екипа на Локомотив (Горна Оряховица), когато вкара победния гол за 1:0.
„Пирин ликува след драма в Плевен“, пише още изданието
Пирин (Благтоевград) победи Спартак в Плевен с 3:2 и продължава на 1/8-финалите за Купата на България. Двата отбора направиха доста интересен двубой, началото на който бе за домакините. Най-новото попълнение на Спартак Крис Гади пропусна две положения в 4-ата и 6-ата минута. След първия четвърт час играта стана равностойна, но след 30-ата минута Спартак отново натисна и малко след това пропусна най-доброто си положение, след като Гади навърза защитата на гостите, изведе Долапчиев сам срещу вратаря, но той се забави и Костов хвана топката. Едва в последните секунди Пирин отправи първия си удар по посока на вратата на домакините, но не я уцели. За сметка на това обаче в 49-ата минута поведе в резултата. Защитата на Спартак сбърка, Младенов открадна топката, Финтира Пантев, центрира към Муйеци, който с глава я насочи в опразнената врата. Отговорът на домакините дойде след няколко минути, когато Долапчиев със странична ножица нацели гредата. В 60-ата минута Златинов центрира от фаул, Пантев не изби добре, Бенгюзов овладя и покачи на 2:0. Само след 3 минути Долапчиев подаде на Гади, той финтира трима бранители на Пирин и търкулна топката в мрежата за 1:2. След 14 минути защитник на гостите фаулира Каптиев в наказателното поле и Иво Иванов реализира отсъдената дузпа за 2:2. Седем минути по-късно спорът бе решен. След центриране настана разбъркване в наказателното поле на Спартак и Младенов реализира победното попадение за Пирин.
„Верея не даде шанс на слабак“, пише още „Меридиан мач“
Верея без проблеми продължи напред, след като надви с 2:0 Левски (Карлово). Двата отбора играха на „Трейс Арена” по взаимна договорка, въпреки, че домакин трябваше да е аутсайдерът във Втора лига. Старозагорци доминираха като още в 16-ата минута молдовецът Пашченко добре намери Гуйдала, но ударът му с глава беше париран от вратаря Кузманов. В 24-ата минута след хубаво центриране на Диков, последва удар с глава, но играчът на Левски Мичев изби буквално на метър пред голлинията и предотврати сигурен гол във вратата на карловци. След пропуск и на Методи Костов в самия край на полувремето Георги Андонов беше фаулиран в наказателното поле, Вихрен Манев отсъди дузпа и потърпевшият реализира със силен удар под гредата. През втората част Верея продължи да доминира, като още в 47-ата минута удар на Гуйдала мина на сантиметри в аут. В 52-рата минута Андонов опита технично с глава да насочи топката към горния десен ъгъл, но тя излезе в аут. Влизането в игра на Илиян Йорданов определено оказа влияние и след негова флангова атака в 63-ата минута отляво, последва остро центриране и от близко разстояние нападателят Методи Костов се разписа за 0:2. Най-чистото положение за Левски (Карлово) пропусна Цветан Павлов, който в 74-ата минута влезе на скорост отдясно в наказателното поле, но ударът му от близка дистанция бе неточен.

“Нов в Левски се счупи“, е водещото заглавие в броя на „7 дни спорт“
Неприятна новина за треньора Люпко Петрович след вчерашната тренировка. Един от нападателите му – Илиан Мицански, е контузен, разбра “7 дни спорт”. Бившият голаджия на Кайзерслаутерн е с болки в адуктора на десния крак. По време на учебната игра в края на заниманието Мицански се разпъна и изпита сериозна болка между краката. Очаква се днес нападателят да премине обстойни прегледи, за да се прецени сложността на травмата и колко време той ще отсъства от терените. Сигурно е, че Люпко Петрович няма да разчита на него в мача за купата с Царско село утре.
Нафтата прескочи Етър след дузпи”, четем в друг от материалите на изданието.
Нефтохимик се класира за 1/8-финалите за Купата на България. “Зелените” отстраниха лидера във Втора лига Етър след изпълнение на дузпи. В редовното време срещата завърши 1:1. Двубоят беше дебют за новия треньор на Нефтохимик Христо Янев.
Гуидо Абаян изведе “виолетовите” напред в резултата в 29-ата минута след отлично взаимодействие с Галин Ташев. Аржентинецът имаше още няколко сериозни възможности да даде аванс на Етър, но не съумя да реализира. Стражът на домакините Цветомир Цанков пък на няколко пъти спаси тима си и отрази изстрели на Георги Чакъров и Румен Руменов.
След почивката картината на стадион “Ивайло” във Велико Търново не се промени. Отборите се скъсаха да шутират към двете врати, но ударите бяха неточни. Така се стигна до 70-ата минута, когато бившият играч на ЦСКА Костадин Хазуров възстанови равенството от дузпа. Чакъров падна в наказателното поле, при което футболистите на Етър се нахвърлиха върху съдията Станислав Тодоров. Последва и реакция от трибуните, като феновете също не спестиха виковете си по адрес на рефера. Феновете подивяха в края на мача, когато Николай Цветков беше фаулиран, но Тодоров не реагира.
Така победителят се реши чрез изпълнение на дузпи. Там гостите от Нефтохимик се оказаха по-прецизни и се поздравиха с продължаване в следващата фаза. Точни за бургазлии бяха Венци Христов, Вълчанов, Руменов и Хаджиев, а пропусна Хазуров. За Етър сгрешиха Тодоров и Цветков.
Монтана обърна Ботев от 0:2“, пише още „7 дни спорт“
Елитният Монтана продължава напред за купата след драматичен обрат срещу Ботев (Гълъбово). Гостите победиха с 3:2, въпреки че преди почивката губеха в резултата. През първото полувреме домакините от Гълъбово играха по-добре от противника си. В 38-ата минута играчите на Ботев имаха претенции за дузпа заради нарушение срещу Георги Кирилов, но реферът не отсъди нищо. Все пак Гълъбово откри резултата в 41-вата минута с попадение на Халил, който се възползва от разбъркване и прати топката в мрежата за 1:0. В 50-ата минута стадионът в Гълъбово избухна за втори път, след като Халил покачи на 2:0. Резултатът обаче не обезкуражи монтанци и те намалиха на 2:1, след като бившият футболист на Ботев Иванов се възползва от грешка на отбраната. В 69-ата минута футболистите на Стевица Кузмановски изравниха чрез попадение на Атанасов, а обратът довърши Стивън Петков, след като беше оставен сам пред голлинията.

Локомотив (Пловдив) без проблем на 1/8-финал“, съобщава „Тема спорт“
Локомотив (Пловдив) се класира за 1/8-финалите за Купата на България. „Черно-белите“ разгромиха с 5:2 като гост Черноморец Балчик (Североизточна Трета лига). Наставникът на „смърфовете“ Илиан Илиев бе заложил на голяма част от резервите. Двубоят започна с натиск на „черно-белите“. При една от първите атаки в мача възпитаниците на Илиев откриха резултата. Точен бе Веселин Марчев в 11-ата минута. В 38-ата минута Черноморец изравни резултата чрез Попов. До края на полувремето Локомотив вкара два бързи гола, които сложиха край на интригата в мача. В 42-ата минута Парвизджон Умарбаев изведе Димитър Велковски на добра позиция и той отбеляза за 1:2. Две минути по-късно след атака отляво на вратата на Черноморец Веселин Марчев отбеляза втория си гол в двубоя за 1:3. И през второто полувреме пловдивчани продължиха да са по-дейният тим. В 70-ата минута Мартин Райнов реализира за 1:4, а в 89-ата минута Осама Рашид отбеляза първия си гол за Локомотив за 1:5. В последната минута на срещата Черноморец върна един гол чрез Стайков за крайното 2:5.
“До 40-ата минута стояхме добре. Трябваше да затворим първото полувреме при 1:1, но не успяхме. Нелепи грешки допуснахме в края на първата част. Локомотив е сериозен отбор, който веднага се възползва от тях. Добър урок за нас. Доволен съм, макар че сме още далеч от нивото на съперника. С такива мачове ще израстваме”, коментира старши треньорът на Черноморец Георги Иванов-Геша.
“Труден мач. Теренът на стадиона в Балчик предразполагаше повече за битка, отколкото за футбол. Домакините се опитаха да ни затруднят максимално. Старши треньорът Илиан Илиев ни говори през цялата подготовка за мача да не подценяваме нито за минута противника. Радостни сме, че продължаваме в следващия кръг на турнира за Купата на България. Щастлив съм, че успях да се разпиша. Сега мислим за мача с Нефтохимик. Очаква ни тежко гостуване срещу корав съперник. Надяваме се да успеем да победим в събота”, коментира халфът на Локомотив Димитър Велковски.
Минев и Краев пропускат мача за купата с Царско село“, пише още изданието
Божидар Краев и Веселин Минев ще пропуснат двубоя на Левски срещу Царско село от турнира за Купата на България. 1/16-финалният сблъсък е утре от 16:00 часа на стадион “Локомотив” в столичния квартал “Надежда”. Младокът изпитва болки в коляното, а капитанът все още се възстановява от контузия на глезена. Със сигурност Люпко Петрович ще направи промени в състава. Най-вероятно на вратата ще застане Иван Чворович, който все още няма официален мач за „сините“. Не е изключено първи минути за сезона да запише и Сърджан Лукин. Румънецът се възстановяваше от контузия, но вече тренира на пълни обороти.
Моуриньо вдигна мерника на Рууни“, пише още „Тема спорт“
Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо ще извади капитана на отбора Уейн Рууни от състава за следващите мачове, твърди “Сън”. Португалският спец е недоволен от игровата форма на Рууни, който от миналия сезон бе преквалифициран от нападател в полузащитник. Моуриньо пристигна на “Олд Трафорд” през лятото, но само шест седмици след старта на кампанията той вече е поставен под сериозно напрежение. Юнайтед загуби последните си три мача – два за първенство и един в Лига Европа, а недоволството от представянето на отбора сред феновете расте заради незадоволителната игра въпреки сериозната и скъпа лятна селекция. Манчестърци приемат шампиона Лестър в шестия кръг на Висшата лига в събота. Халфът Маруан Фелайни призна, че в момента Юнайтед е в лека криза. „Червените дяволи“ натрупаха 3 поредни загуби на сметката си и това леко разклати амбициите им. Белгиецът все пак вярва, че отборът бързо ще се съвземе от тази неприятна ситуация: “Нормално е настроението да не е много добро в момента, но ние можем да излезем от тази ситуация. Това е лека криза, защото клуб като Манчестър Юнайтед не е свикнал да губи 3 поредни мача. Загубите винаги са неприятни, но е важно бързо да се отърсим и да гледаме към следващия мач. Трябва да се съсредоточим. В момента сме с наведени глави, но е важно да останем сплотени и да продължим да се борим”, заяви Фелайни