Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

“Биг Брадър” за съдията на ЦСКА-София – Левски“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Реферът на нажежения до червено сблъсък между ЦСКА-София и Левски – Ивайло Стоянов, ще бъде наблюдаван на живо от съдийския отговорник Марк Бата. Французинът пристигна вчера в България по изрично желание на шефовете от БФС, които му осигуриха и самолетни билети в последния момент. Визитата се наложила заради слухове, че Стоянов е бил подложен на огромен натиск да удари едно рамо на опитващия се да докаже идентичност клуб от „Българска армия”. От няколко месеца Бата е отговорник за българските съдии и е гледал всички мачове от шампионата на записи, пратени му от БФС.
“Червен” допинг тормози Левски“, пише в друг от акцентите в броя си изданието.
Съмнения са обхванали ръководството на Левски преди днешния мач с ЦСКА-София. На „Герена” имат притеснения относно това дали съперникът няма да използва някакви допълнителни стимуланти, за да се подготви за срещата. Както писахме преди време, „сините” официално поискаха допинг контрол за три срещи от първенството. Последната е именно с ЦСКА-София. Такъв тест обаче едва ли ще има, тъй като по правилник няма как един клуб сам да поиска. Единственият вариант е, ако от Антидопинговата централа сами решат да вземат проби.
В Левски притеснението е породено от факта, че този двубой е изключително важен и за двата клуба, но особено за ЦСКА-София, от където всячески се опитват да изкарат двубоя Вечно дерби.
Отделно на „Герена” имат горчив опит и от битките с автентичния ЦСКА. Припомняме, че с допинг преди време бяха хванати Костадин Стоянов, Румен Трифонов и Тодор Янчев, като първият бе наказан точно за дерби със „сините”, спечелено с 1:0 от ЦСКА сгол на Зику.
По-късно отново Костадин Стоянов игра доста съмнително при успеха с 3:1 на „Герена”, когато буквално прегази недостижимия по това време Гарра Дембеле. Притеснения в Левски има и от друг характер и той е съдийският.
За рефер на срещата бе назначен Ивайло Стоянов. Явно обаче съмненията от „Герена” са споделени и от БФС, тъй като извънредно за мача бе привикан лично съдийският наблюдател Марк Бата.  Французинът ще следи под лупа работата на Ивайло Стоянов, а БФС са платили по спешност билетите  и престоя на французина.
„Галчев пак изпадна от групата“, пише още „Меридиан мач“
Капитанът на ЦСКА-София Борис Галчев изпадна от групата на отбора за сблъсъка с Левски днес. Припомняме, че най-разпознаваемото име на „Армията” влезе в конфликт със собственика на клуба Гриша Ганчев и оттогава не е помирисвал терен, въпреки че се говореше доста за амнистия.
Халфът най-вероятно ще си тръгне от „червените” по време на зимната пауза.

„Не пускат Левски на стадиона“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Левски бе отрязан за право, което му се полага според наредбите на БФС преди гостуване. “Сините” пожелаха да направят последното си занимание преди мача с ЦСКА-София на “Васил Левски”, но бяха отрязани. Трябвало да се пази тревата на националния стадион заради предстоящите мачове на Лудогорец в Шампионската лига, националния отбор и Славия, която домакинства там.
От Борисовата градина пък решиха допълнително да се направят на интересни и поканиха съперниците си да тренират на “Българска армия” в часа на мача -16:30 часа. А там щеше да ги чака ад, след като около 200 души се изсипаха, за да гледат приготовленията на ЦСКА-София за срещата. Така Левски си остана на “Георги Аспарухов”, където се готви при закрити врата.
„Лацио удря рамо на Левски“, пише още изданието.
Около 100 фенове на Лацио ще ударят днес рамо на приятелите си от агитката на Левски за мача с ЦСКА-София. Италианците от вчера са в София и ще станат част от шоуто, което стяга сектор “Б” за двубоя.
Както е известно, ултрасите на двата клуба са в отлични отношения. Тифози на „Орлите“ дори дойдоха да подкрепят столичани срещу Марибор в Словения. “Не искат да изпуснат това, което сме приготвили, и отсега искат един ден да го повторят с Рома”, обявиха от агитката на Левски.
Националният клуб на привържениците на тима призова всички, които ще подкрепят днес “сините”, да дойдат с черни фланелки на стадион “Васил Левски”. Освен това феновете трябва да носят и два карамфила в ръка, за да се почете кончината на оригиналното ЦСКА.
С такава насока ще бъде и хореографията в сектор “Б”. Подреждането й ще започне още в 9:00 часа, докато всички останали ще се съберат пред кафето на бул. “Тодор Александров” и оттам в 13:30 часа ще се тръгне организирано към националния.
„Гриша Ганчев: Не ви мразя, просто сте ми безразлични“, пише в друг от материалите си „7 дни спорт“
Отговор на декларациите от “синия” лагер даде Гриша Ганчев. Той избра едно от ведомствените си сайтчета, за да поясни, че ЦСКА-София не е Литекс или ГМО, както твърдят от „Герена“.
“Очевидно някои хора компенсират с писане пропуските си в четенето. Оставям настрана факта, че декларациите в голяма степен са неграмотни. Притеснителното е, че от тях лъха единствено на… стадно мислене, на вандализъм! Първо ни обявиха война, след това ни убиха, после ни погребаха, говорят само и единствено с насилие, с омраза, с изкривени физиономии”, каза Ганчев и изреди леко странни примери за левскари.
“Всъщност физиономии няма, тези с декларациите се крият зад “Ние сме Левски”! Кои сте вие? Аз за Левски знам, че са Иван Вуцов, Люпко Петрович, Петър Курдов, Емил Кременлиев, Андрей Желязков, Михаил Вълчев… И тези хора се стягат за вечно дерби, радват се, че този мач се е върнал във футболното ежедневие на България. Същото казват и огромна част от играчите на Левски.” Ганчев продължи: “Нека тия с декларациите разберат, че спортът носи радост, а не омраза. И най-важното. Искам да кажа нещо на деклараторите: не ви мразя, просто сте ми безразлични. ЦСКА не търсеше война с този мач, дори напротив. Никога досега на гостуващ отбор в дербито не е даван половината стадион, с толкова евтини билети”, каза Ганчев, който нареди билети от по 5 и 12 лева. Накрая благодетелят на ЦСКА-София предупреди: “И повярвайте, бумерангът като се върне, боли много. Мечето Телкийски преди мача с юношите на ЦСКА не знаеше с кой ще играе. Като го ошамариха -разбра! И го хвана срам. Хората са го казали -бий, за да те уважават. Надявам се ЦСКА да победи в събота, пък как ще отразят мача в сайта на Левски, малко ме интересува. За мен е важно този мач да се отрази завинаги в сърцата на феновете на ЦСКА.”

„Вечното дерби отново е тук“, обявява от първата си страница „Тема спорт“, който е посветил първите си осем страници на двубоя ЦСКА-София – Левски
Чакането свърши, време е за дерби! Вечно дерби! След 721 дни пауза ЦСКА и Левски отново ще се сблъскат челно. Грандовете излизат днес от 16:30 часа на стадион „Васил Левски” в първа битка помежду си от 25 октомври 2014 г. „Сините“ ще търсят затвърждаване на шампионските си амбиции, а „армейците“ ще опитат да съкратят изоставането си от върха със седма поредна победа в дербито.
За ЦСКА извън групата остана халфът Борис Галчев, който отново не бе помилван от ръководството. На стадиона днес ще бъдат двамата основни собственици на клуба – Гриша Ганчев и Юлиян Инджов. Не е изключено в стартовия състав на ЦСКА да има изненада чрез включването на Александър Георгиев или Кирил Десподов. „Червените“ тренираха на „Армията” вчера пред бурните скандирания на 300 свои привърженици.
В Левски пък вдигнаха капитана Веселин Минев за дербито, като той ще излезе на инжекции . „Надявам се да спечелим малко спортно щастие”, каза Минев.
„Седма поредна за ЦСКА или Левски със скок към титлата“, пише още изданието
Вечното дерби се завръща, а с него и големите емоции, фенският фолклор ще бъде попълнен, а на терена ЦСКА и Левски ще се опитат да лъснат имиджа си с престижен успех. Такъв, за който ще се говори дълго време.
„Армейците“ влизат в Мач №1 на България в серия от 6 победи в него.
При нова не само ще запишат рекорд, но и ще “вземат” част от митологията на съперника, за който “7 е добро число”.
След години на катаклизми на „Герена” нещата най-накрая изглеждат спокойни. Тимът е на гребена на вълната, а и на върха в класирането след поредица от 7 шампионатни успеха (8 с този за Купата над Царско село).
И при нов не само че ще се откъснат на 9 точки пред „червените“, но ще започнат да си трасират все по-сериозно пътя към титла.
Новината в лагера на ЦСКА е, че извън групата за четвърти пореден шампионатен мач остана Борис Галчев. Въпреки че тренира с отбора и игра в контролата с Пелистер, халфът не е помилван за двубоя, както се очакваше да стане. Галчев е единственият футболист на ЦСКА, който е участвал във Вечното дерби. Стартовите 11 на „армейците“ са напълно ясни.
Под рамката ще е Китанов, а отбраната ще е в познатата формация – Манолев отдясно, Чорбаджийски и Перес двойка в центъра и Недялков отляво. На бековете ще се разчита да се включват активно в предни позиции. Като вътрешни халфове ще оперират Бумал, който замества наказания Симао, и Пинто. По дясното крило ще напада Виана, а по лявото Арсенио. Задачата пред двамата португалци ще бъде по-често да навлизат към наказателното поле и да са в близост до сънародника си Руй Педро. Централен нападател ще е Кулма. В групата се завръща таранът Преслав Йорданов, който може да получи минути след почивката. Много е вероятно през второто полувреме шанс да бъде даден на 19-годишния щурмовак Александър Георгиев, който на три пъти се включи силно като резерва.
При Левски едно е сигурно – какъвто и състав да избере Люпко Петрович и на каквато и да е игрова постройка да се спре, отборът ще действа дефанзивно. Сърбинът ще се придържа към максимата си “Без ефекти, а ефективно”. През седмицата на ‘Герена” разиграха доста варианти. В последните срещи „сините“ залагат твърдо на 4-1-4-1, но те правеха същото и преди двубоите от Лига Европа с Марибор, а в крайна сметка го промениха за словенците на 4-2-3-1.
Капитанът Веселин Минев е с травма в бедрото, но е уверил треньорския щаб, че ще може да играе на инжекции. Ако се появи на терена, защитното каре най-вероятно ще допълват Сашо Александров, Александър Александров и Димитър Пиргов. Пред тях ще са Де Ноойер, Костадинов и Прохазка, по крилата Нар и Аниете, а Аденижи ще е на върха на атаката. Възможно е обаче испанецът да мине зад нападателя при 4-2-3-1, а Прохазка да е вдясно.
Почти сигурно Бурабия и Краев ще са на пейката, ако словакът не бъде върнат в ролята на бек вместо Сашо Александров.
„Сините“ ще играят стегнато, без да оставят пространства в половината си. Ще гледат да успокояват играта и да я накъсват, ако трябва. Ще се опитат и с дълбока преса да внесат смут в отбраната на „червените“, защото Чорбаджийски и Перес имат проблем с изнасянето на топката и често правят елементарни грешки, когато са притискани. Основна роля ще играе Аниете, който хем може да подава, хем да вкарва. Испанецът често е поставян на левия фланг, но това не му пречи да влиза навътре и да отваря празни пространства. Със сигурност треньорите са замислили изненади и ще държат по жокер в ръкава си. А за зрителите остава да се насладят на тръпката от Вечното дерби, което ще е и най-посетеното в последните години. Близо 20 000 зрители се очакват на трибуните, а времето ще е прекрасно за футбол с температура от 18 градуса.
„Стойчо Стоилов предупреди отбора за провокации“, пише още „Тема спорт“
Стойчо Стоилов и Данаил Ганчев водеха усилени разговори с играчите на ЦСКА през цялата седмица. Двамата бяха натоварени със задачата да надъхат футболистите, но и да ги удържат от глупости на терена.
След всяка тренировка Стоилов и Ганчев-младши са водили персонални разговори, като основна тема в тях е била да не се поддават на провокации. Част от играчите на ЦСКА показаха, че лесно изпускат нервите си. Това се видя в Коматево, когато Давид Симао бе изгонен с директен червен картон. А Рафа Перес също получи червен картон, но в мача с Локомотив (Сф).
Колумбиецът е сред най-емоционалните играчи и с него е говорено допълнително. Сънародникът му Густаво Кулма също е бил предупреден да се пази от провокации, тъй като е с доста гореща кръв. „Армейците“ тренираха два дни на стадион “Васил Левски” -в сряда и четвъртък.