Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport.net

Лудогорец започна с трима нови, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Шампионът Лудогорец започна подготовка за новия сезон. Разградчани се събраха вчера следобед в София, където ще са през следващите няколко дни. Подготовка с тях започнаха новите играчи Митчел Бургзорг, Жуниор Кайсара и Франк Буела, който е на проби. В началото на тренировката помощник-треньорът Георги Дерменджиев изчетка за късмет крака на Миро Иванов, който донесе титлата при победата над ЦСКА с 1:0.
Явно в Лудогорец са възприели думите на легендарния чешки лекоатлет Емил Закопек: “Който ме бие на тренировка, ще ме бие и на състезание”. Затова разградчани започват първи подготовка, тъй като нямат намерение да губят.
Лиценз има, пари има, сега играйте!, продължава на първа страница вестникът. Цяла година всички в “А” група реваха за едно: как никой на никого не плаща, как няма пари. как всички фалират, как Бойко Борисов и държавата трябва да помагат. А какво се получи накрая? Всички си имат пари, имат си всичко, изпълняват условията за получаване на лиценз без изключение! Което е много хубаво. Сега остава отборите да покрият и някакви изисквания за приличен футбол. Ама ние няма да им придиряме чак толкова, колкото БфС за лиценза.
Диверсия срещу националите на Украйна заподозря селекционерът Олег Блохин броени дни преди началото на европейското. Точно 10 от играчите му окапаха с адско стомашно разстройство преди контролата срещу Турция, загубена 0:2 в Инголщад (Германия). „Някой може да ни е натровил с храна”, каза Блохин, който подробно обясни пораженията, нанесени от разстройството. Халфът на Байерн Анатолий Тимошчук бил толкова зле, че се наложило да бъде поставен на системи.
Стойчо търси нов треньор В ЦСКА мислят варианти за нов кондиционен треньор, след като италианецът Роко Перота отказва да работи на Армията. Причината естествено е финансовата мизерия в клуба – треньорите и голяма част от играчите не си получават заплатите. По тази причина си тръгна и предишният кондиционен треньор – Иван Йовановски. Стойчо Младенов ще настоява пред ръководството за бързо решение на проблема, за да не започне отборът лятна подготовка без кондиционен специалист. Първата тренировка на червените е в събота.

Човек на Дрогба в Лудогорец, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев може и да няма намерение да вземе Дидие Дрогба, както сам обяви, но за сметка на това привлече негов съотборник. Това е 25-годишното ляво крило Франк Гуела. Играчът идва от Арминия (Билефелд) и ще остане на 10-дневен пробен период. Върхът в кариерата му са трите мача за националния отбор на Кот дИвоар. в които има и гол. На първата тренировка на шампионите за лятната подготовка бяха обявени още три нови попълнения. Това са бразилецът Кейшара. холандецът Бургзорг и националът Иван Чворович. Освен това разградчани очакват още две или три попълнения, с които да атакуват заветното място в групите на Шампионска лига.
Платини заплаши: Доживотни наказания за черно тото Ден преди старта на Евро 2012 президентът на УЕфА Мишел Платини заплаши с доживотни наказания всички замесени в уговорени мачове и черно тото.Това стана по време на вчерашната пресконференция на френската легенда във Варшава, където утре ще бъде открито европейското първенство с мача между домакина Полша и Гърция. Изказването на Платини дойде като отговор на скандала с черно тото, който отново разтърси италианския футбол. Платини, чийто бивш тим Ювентус бе изваден от Серия „А” след подобен скандал през 2006 г., бе категоричен, че УЕФА няма да толерира участието на играчи в уговорки. „Шокираща е възможността професионални играчи да уреждат мачове. Такива футболисти няма да играят повече футбол”, закани се Платини. Трикратният носител на „Златната топка” не пропусна да похвали Полша и Украйна за организацията на Евро 2012 въпреки трудностите, които домакините имаха в последните месеци. В същото време Платини призна, че отговорността за прекъсване на мач заради расистки обиди ще бъде изцяло в ръцете на реферите, които ще решават на място в подобни случаи. Лесно е да посочим с пръст Украйна и Полша заради расизъм, но всички страни се сблъскват с този проблем. Направихме много неща в тази насока. Това обаче не е футболен, а социален проблем”, заключи Платини.
Бекали води ас на Динамо на „Армията” Таранът на Динамо (Букурещ) Мариус Николае е румънският футболист, който е най-близо до трансфер в ЦСКА, съобщи вестник „Газета Спортурилор”. Той е първият вариант на Джовани Бекали за ново попълнение на „армейците”. Известно е, че преди няколко дни румънският мениджър разкри пред „Меридиан Мач , че се очаква нов шумен трансфер на звезда от северната ни съседка в ЦСКА. Братовчедът на собственика на Стяуа бе с най-голяма заслуга за довеждането в Борисовата градина на Янис Зику и Жуниор Мораеш, което се дължи на отличните му отношения със собствениците на българския гранд.
Единственият проблем е, че Мариус Николае има освободителна клауза от 500 000 евро в договора си с Динамо Букурещ. Очаква се обаче сумата да бъде намалена, като за сметка на това самият играч ще получи пари на ръка. Нападателят е на 31 години и е абсолютен любимец на феновете на „кучетата”. Той вкара 19 гола в отминалото първенство. За националния тим на Румъния Николае има 41 мача и 15 гола, като таранът е особено ефективен при играта с глава. В преговорите активно участие взема и любимецът на Сектор „Г” флорентин Петре. Бившият играч на „армейците”, който е в управата на Динамо и отговаря за дублиращия отбор, съдейства и при трансфера на Зику при „червените” преди година.

А група с 16 отбора и през новия сезон, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Новият сезон в А група ще стартира с 16 отбора. Всички клубове са получили лицензи и няма да има такива, които да не започнат сезона. Въпреки предварително обявеното намерение от страна на БфС, тимовете да бъдат намалени още през сезон 2012/2013, това няма да се случи. Решението за отборите в Б група ще бъде взето на 15 юни, като дотогава те получават срок да изчистят проблемите си.
Финансовите справки за отборите, постъпили в Лицензионната комисия, са с дата 31 декември 2011 г. На тази база от БфС се опасяват, че може да има клубове, които да не завършат предстоящия сезон. Затова на следващия Изпълком най-вероятно ще бъде взето решение за тимовете, които получават лиценз, стартират сезона, а не го завършват. Санкцията за тях ще предвижда пращане в четвърта дивизия. От финансовите справки става ясно, че има много голяма вътрешноклубна и клубна задлъжнялост. Затова ще бъде направен вътрешен мониторинг от БфС с цел отборите да могат да изчистят тези финансови проблеми, защото след две години в сила влиза правилото за финансов феърплей от страна на УЕфА.
Домусчиев отказал $1,6 млн. за Марселиньо от корейци, продължава вестникът. Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев е отказал 1,6 млн. долара от корейски клуб за Марселиньо. Според информация на “Тема Спорт” става въпрос за Поханг Стийлърс, където ЦСКА продаде през зимата Янис Зику. Бразилецът направи фурор през миналия сезон с фланелката на орлите. Той отбеляза девет гола за тима и се отличи с четири асистенции, като бе и с основен принос за спечелването на Купата на България, след като вкара две попадения на Локо Пд във финала. Представянето му не остана незабелязано и веднага в офисите на Лудогорец заваляха запитвания за цената му. Освен от Корея към звездата на разградчани интерес има и от турския Бешикташ. Домусчиев обаче категорично отхвърли слуховете за евентуален трансфер на Марселиньо и каза, че той ще остане в Разград и през новия сезон.
В Португалия: Божинов в Разград, Валери контрира: Оставам в Спортинг Най-авторитетният португалски спортен вестник “А Bola” обяви, че Валери Божинов е приел да играе за една година като преотстъпен от Спортинг в Лудогорец.
“Бъдещето на нападателя е на практика решено. Той е приел да играе за един сезон в Лудогорец”, пише изданието. Валери Божинов също коментира информациите за евентуален негов трансфер при разградчани. “Нямам представа откъде за взели тази информация медиите в Португалия. С никого от Лудогорец не съм говорил. От Спортинг също не са ми казвали за подобен вариант. Казват, че съм подписал, но няма такова нещо. Аз съм футболист на Спортинг и имам четиригодишен договор, който смятам да изпълня. Ако постъпи оферта за мен, в клуба ще седнем да я обсъдим. Оставам техен футболист”, сподели 26-годишният нападател. Половинката му Николета Лозанова пък написа във фейсбук, че е готова да заживее в Разград. Наставникът на шампионите Ивайло Петев също засегна темата. “Той е добър играч и е национал на България. Показахме, че се развиваме доста бързо и сме апетитна хапка за всеки футболист”, каза треньорът на разградчани.