От цървул трандафор не става!

5264

Преди 15 години във връзка с тежка загуба на националния отбор Христо Стоичков употреби старата мъдрост: От цървул трандафор не става! Днес Камата е един от акционерите в ЦСКА. Сега думите му са напълно валидни за ситуацията на „Българска армия“, но не във връзка с това дали този отбор е наистина ЦСКА или нещо друго.блиц.спорт

„Червените“ започнаха участието си в Първа лига с желанието бързо да станат фактор в елита. Това обаче не се получи толкова лесно, колкото на „Армията“ се надяваха. Христо Янев беше уволнен след няколко незадоволителни резултата.

Дойде Едуард Йорданеску, но и при него тимът не се представя убедително или поне не записва исканите резултати, за капак отпадна от турнира за Купата на България. Румънецът постоянно говори за работа и време, но на всички е ясно, че постът му се клати по-силно от лодка, плаваща по Дунав от България за Румъния.

Синът на легендарния Ангел Йорданеску още преди официалното си представяне на среща с феновете призна, че знае какво значи да работиш в клуб с големи изисквания и постоянно напрежение в ежедневната работа. Все пак е израснал и дори работил в Стяуа.

Изглежда обаче някои от играчите му нямат представа какво значи да играеш за клуб, който е гранд и постоянен претендент за трофеи. Голяма част от настоящите футболисти на ЦСКА дойдоха през лятото от Литекс. Явно освен багажа си тези момчето донесоха от Ловеч и манталитета си.

Край река Осъм те не познаваха напрежението на постоянно преследване на високи цели. Бяха свикнал на ритъм, в който редуването на победи и загуби не представляваше голям проблем. Слабите резултати със сигурност са приемали тежко и в Ловеч, но на „Българска армия“ се считат за недопустими.

В тази връзка точно на място прозвуча и изказването на Станислав Манолев след загубата с 0:1 от Локомотив (Пловдив) в събота. Националът обяви, че някои от играчите още не са събудили. Нуждаят се от пробуждане, но не от сън, а от душевно и психическо, за да осъзнаят, че Борисовата градина не е само за разходки и кросчета по време на тренировки. Там „червените“ трябва да газят с армейска мощ и да поставят съперниците си под натиска на токовете на парадните военни ботуши.

За да се превърне ЦСКА в желания от клубната управа претендент за титлата и националната купа, трябва да се промени и психиката на играчите, а това няма да стане със смяна на един треньор с друг. Трябва работа на друг вид специалист. Без такава намеса цървулът няма да се превърне в параден ботуш или поне в трандафор.
Васил НАЙДЕНОВ, БЛИЦ СПОРТ