10 велики мига от еврофиналите

Тази вечер започва 18-то европейско първенство по футбол. България, за съжаление, няма много поводи за спомени от подобни турнири. Може би в паметта на родния фен като миг №1 остава фамозната странична ножица на Христо Стоичков, с която вкара гол на своя приятел и съотборник от Барселона Андони Субисарета. Кристално попадение, но отменено заради засада и недоглеждане на страничния съдия.SPORTNI.BG

В същия мач от финалите през 1996 г. Камата все пак заби срещу Субисарета – от дузпа. Направи го инфарктно – топката се отби в страничната греда и влетя в мрежата. На тренировки в Барса Камата бе стрелял стотици пъти от бялата точка към великолепния вратар, който знаеше къде ще отиде топката, но се оказа безпомощен.

Но – помним мигове, не големи триумфи. Помним и разочарованието от погрома от омразната ни във футбола Швеция с 0:5 на Евро 2004… Но такива са спомените на България.  Ден преди турнира в Полша и Украйна бе направена класация за десетте най-велики мига от историята на еврофиналите.

10. Френската гръцка трагедия
След като победи домакина Португалия в мача на откриването на Евро 2004, Гърция стигна до елиминациите заради един гол повече от Испания. На четвъртфинала пред Ото Рехагел и компания беше действащият първенец Франция. Гледайки мача, всички очакваха гола на “петлите”. Но дойде 64-тата минута. Тео Загоракис финтира виртуозно Бишенте Лизаразу, подаде на останалия сам Ангелос Харистеас, който разстреля с глава Фабиен Бартез. Останалото е една сензационна история, в която Гърция стана най-изненадващият шампион в аналите на великата игра, като победи Португалия за втори път и във финала.

9. Аморос загуби главата си
Има много безсмислени червени картони, но един от най-марковите е на Мануел Аморос на Евро ’84. В първия си мач Франция водеше с 1:0 срещу Дания. С гениален финт крилото Йеспер Олсен премина Аморос, който го спря с шпагат. Реакцията на защитника ще остане в историята. Първо французинът опита да хвърли топката по главата на Олсен. Не улучи. След това със своята глава удари съперника в челото – точно пред очите на съдията. Беше наказан и се върна едва като резерва във финала срещу Испания, който Франция все пак спечели.

8. Златният гол на Бирхоф
Този гол далеч не е сред най-красивите, но ще се помни винаги. Оливер Бирхоф вкара в 95-ата минута за Германия срещу Чехия на финала на Евро ’96 – първия златен гол в историята на еврофиналите. Преди това Бирхоф се погрижи двубоят да стигне до продължения, след като изравни резултата – 1:1.

7. Триумф и трагедия
Историята на Дания от Евро ’92 е триумф и трагедия. Отборът на Рихард Мьолер-Нилсен влезе в турнира в “Единадесетия час”, след като заради войната в Югославия “плавите” бяха дисквалифицирани от УЕФА. А датският халф Ким Вилфорт отиде на европейското, знаейки, че 7-годишната му дъщеря няма да спечели битката с левкемията. Два пъти футболистът на Брьондби стягаше куфарите за дома и два пъти семейството му го убеди да продължи да играе. Вилфорт пропусна третия мач от групата срещу Франция, за да бъде до леглото на дъщеря си. Върна се за полуфинала с Холандия и финала срещу Германия. Може би победният гол срещу бундестима ще остане най-противоречивият миг в паметта на първенствата. Дания стана шампион и ликува, но малко след мача срещу Германия детето на героя почина…

6. Късметът на италианците
Стигне ли се до дузпи, не винаги по-добрият печели. Но историята помни много и по-несправедливи начини да загубиш. Например “победата” на Италия над СССР на Евро ’68. В Неапол двата отбора не успяха да си вкарат гол за 120 минути. А тогава дузпи още нямаше. Реферът Курт Ченчер извади монетата за жребий. Съветският вратар Алберт Шестерньов не заложи на печелившата страна и Италия отиде щастливо на финал, спечелен срещу Югославия.

5. Пристрастен към алкохола
Около Пол Гаскойн никога не е било спокойно. Един от най-великите моменти на английския ексцентрик е от Евро ’96. Когато отборът водеше с 1:0 срещу Шотландия, Газа вкара фамозен гол. Взе топката, прехвърли Колин Хендри, стигна до вратаря Анди Горъм и опъна мрежата му. След това Гаскойн полетя по терена и накрая легна по гръб на земята, разперил ръце и… отворил уста. Явно знаейки какво се очаква, съотборниците му взеха бутилка и започнаха да наливат. Но грешка! Направиха го с минерална вода, а за пристрастения към алкохола Газа това си беше черен хумор в действие.

4. Холандският шок
Петер Шмайхел беше подписал с Манчестър Юнайтед по-малко от година преди Евро ’92. В едно от най-запомнящите се изпълнения на дузпи големият датчанин се превърна в институция далеч преди да стане легенда и на “Олд Трафорд”. Изненедващият полуфиналист Дания водеше до 86-ата минута с 1:0 срещу фаворита Холандия, когато Франк Рийкард изравни. Властващите шампиони от Ниската земя бяха фаворит и при дузпите – заради имената и опита си. При изпълнението пропусна само един и по неписана традиция това бе най-големият. В случая – Марко ван Бастен . Парира го сторъкият Шмайхел и така Дания отиде на финал.

3. Турнирът на Платини
Най-великият мач в историята на европейски първенства е между Франция и Португалия през 1984 г. Дълго време феновете виждаха как голът на Жан-Франсоа Домерг през първото полувреме ще бъде достатъчен на “петлите” да стигнат до финала. Но 12 минути преди края Жордао изравни и прати двубоя в продължения. Започна допълнителното време и имащия ден Жордао отново се разписа. След него в обратен ред Домерг изравни 6 минути преди края – сякаш съдбата намигаше на феновете. Идваха дузпите. Но Жан Тигана мислеше по друг начин. Халфът отмъкна топката, излъга двама португалци и подаде на Платини, който вкара драматичния победен гол. Именно този турнир превърна днешния президент на УЕФА в един от най-великите за всички времена.

2. Стоманените нерви
Антонин Паненка, синът на вятъра от Чехословакия, трябваше да изпълни решителната дузпа срещу шампиона ФРГ във финала на Евро ’76. Преди него Ули Хьонес не успя да вкара за немците. Паненка знаеше – точен удар е равен на титла. А това беше най-важният удар в историята на една нация. И какво направи? Паненка се засили непривично отдалеч, накрая забави спринта и… леко би в средата на вратата. Славният Сеп Майер беше избрал левия ъгъл. Безспорно една от най-хладнокръвно изпълнените дузпи!

1. Кой би стрелял така?
Кой е най-красивият гол на европейските първенства? Безспорно честта се пада на Марко ван Бастен. Централният нападател започна Евро ’88 като резерва при загубата на Холандия с 0:1 от Русия в първия двубой. Съдбата срещна съперниците и във финала. Ван Бастен вече беше вкарал 4 гола, включително паметни 3 срещу Англия и победно попадение срещу Германия в полуфинала. Но беше запазил десерта за края. Холандия поведе с гол на Рууд Гулит с глава. Тогава дойде мигът на Марко. Центриране отляво, топката стигна почти до аутлинията, откъдето Ван Бастен стреля от въздуха. Параболично и в далечния ъгъл над големия вратар Ринат Дасаев. Шедьовър!