Трофеят

Купата на Европейското първенство в Полша и Украйна за втори път ще носи името на Анри Делоне. Бившият президент на френската футболна федерация се смята за основоположник на идеята за турнир между държави от Стария континент. Въпреки действията и активната политика по осъществяването на грандиозния проект, спортният функционер умира през 1955г. – пет години преди мечтата му да се превърне в реалност. Футболната общественост обаче не забравя приноса му и го увековечава в рамките на сребърното бижу, euro2012.bnt.bg.

Купата се дава на шампиона, който е длъжен да я върне преди следващия турнир от този ранг. След приключването на евроквалификациите, трофеят обикаля всички държави, които са се класирали за финалите.

През 2008г. УЕФА реши да направи леки корекции и поръча на лондонската бижутерска компания Asprey London изработването на нова награда. Настоящата купа до голяма степен наподобява предшественика си. Разликата е, че този път сребърното издание тежи 8 килограма за да е по-стабилно и е високо цели 60 см. На гърба му са гравирани имената на всички минали победители.

Автор: Иван Атанасов