Първият мач на Евро 2012 предложи всичко, oсвен победител (видео+снимки)

Представителните гарнитури на Полша и Гърция не се победиха и завършиха наравно 1:1 в първия мач от XIV Европейско първенство по футбол. NOVSPORT

Срещата се проведе на Националния стадион във Варшава и предложи изключителни емоции на приблизително 150-те милиона зрители, вперели поглед в зеления килим, тъй като бе изпъстрена с два червени картона, една отсъдена и една неотсъдена дузпа.

Донякъде изненадващо гърците бяха тези, които започнаха по-добре срещата, ала още от самото начало домакините изглеждаха като по-опасният отбор.

В третата минута звездата на поляците, които са най-ниско поставения тим в ранглистата на ФИФА в целия форум, Роберт Левандовски пропусна първата добра ситуация, открила се пред него след един тъч, а малко по-късно стражът на Гърция трябваше да се намесва решително.

Костас Халкиас, който със своите 38 години, е най-възрастният на Евро 2012, бе тестван от Рафал Муравски, чийто удар от границата на наказателното поле бе насочен точно под напречната греда, но стражът на комшиите се намеси отлично и изби в корнер.

Гърция отговори почти мигновено и в 11-ата минута Теофанис Гекас имаше шанс да играе с глава в наказателното поле на съперника, но ударът му излезе в аут.

Само две минути по-късно Пишчек напредна отдясно и бе на косъм от това да намери с прострелното си центриране Левандовски, но звездата на Боруся /Дортмунд/ се размина на сантиметри от топката и не успя да я прати в опразнената врата.

Той обаче бе безпогрешен в 17-ата минута, в която след ново центриране отдясно бе намерен от своя капитан Якуб Блашчиковски и с глава заби топката в земята, а след това – в мрежата на съперника.

Така Левандовски реализира 15-ото и навярно най-важното си попадение с националната фланелка, откривайки головата сметка на Евро 2012.

Малко по-късно Сократис Папастатополус (’35) получи и първия жълт картон на форума, който бе леко пресилен и му бе показан за нарушение срещу Левандовски.

След последвалия наказателен удар се стигна до разбъркване в наказателното поле на гърците, които току-що бяха извършили принудителна смяна в защита.

Топката обаче попадна у бранителя Дамиен Перкю, който не улучи вратата от десетина метра и така пропиля страхотната възможност да удвои аванса на домакините.

Минута преди края на редовното време за първата част се стигна и до най-спорното положение в двубоя, тъй като Папастатопулос получи втори жълт картон и бе изгонен доста пресилено от испанския рефер Карлос Карбало, тъй като почти не докосна Рафал Муравски.

Секунди след ситуацията полският бранител Дамиен Перкю игра с ръка в собственото си наказателно поле, но реферът не посочи бялата точка, а вдигна жълт картон на Холебас за оспорване на съдийско решение.

Така почивката дойде при минимален аванс на домакините, а на полувремето португалският селекционер на гърците Фернандо Сантош направи втората си смяна в двубоя, заменяйки Сотирис Нинис с Димитрис Салпингидис. Резервата се отблагодари за гласуваното доверие по най-добрия възможен начин и в 51-ата минута изравни резултата, макар и с доза късмет.

30-годишният нападател на ПАОК се разписа след центриране от дясно и истински карамбол в наказателното поле на Полша, след който топката остана на място, почти фронтално срещу опразнената от Шчесни врата, а за стрелецът остана най-лесното.

Той без да се замисли възстанови статуквото, а десетина минути по-късно бе на път да се превърне в истински герой за своите, тъй като изработи дузпа и червен картон за вратаря на домакините Войшчек Шчесни.

Мястото на стража на лондонския Арсенал под рамките на полската врата зае игралият под наем в ПСВ Пржемислав Титон, който спаси удара на гръцкия капитан Карагунис и така запази ремито.

След това сякаш нервите взеха връх и в срещата започнаха да преобладават твърдите единоборства, а играта доста се накъса, в резултат на което не се стигна до нови попадения, макар златната гръцка резерва Салпингидис да се разписа още веднъж, намирайки се обаче в положение на засада.

По този начин Полша и Гърция си поделиха точките на старта на 14-ото европейско първенство. Следващите съперници на двата тима са съставите на Русия и Чехия, които играят помежду си по-късно тази вечер.