Откриването на Евро 2012 преплете култура и спорт в бляскав спектакъл (снимки )

Церемонията по откриването на Евро 2012 на Националния стадион във Варшава преплете култура и спорт в 12-минутно представление, комбиниращо същевременно исторически наследства и иновации.NOVSPORT

 

Спектакълът стартира около 20 минути преди началото на откриващия мач между домакините от Полша и тима на Гърция.

От фирмата, организирала церемонията  Филммастер се постараха да наблегнат на културата на страните домакини Полша и Украйна, като в същото време демонстрираха ценностите на Европейското първенство: единство, спортсменство и страст.

 

Гвоздеят бе изпълнението на “Етюд в А Минор” на полския композитор Фредерик Шопен от световноизвестния унгарски пианист Адам Гьорги, който е запален футболен фен и бивш национал по футзал на Унгария. След като стана от пианото, Гьорги започна да изпълнява футболни трикове, демонстрирайки, че няма граници между изкуството и спорта. В музикалното оформление се включи и италианският Ди Джей Карматроник, който смеси класическата музика с по-модерното звучене.

Над 800 доброволци от 63 страни се включиха в масови хореографии на Националния стадион във Варшава пред близо 60 000 зрители, които от своя страна също се включиха в събитието, изобразявайки по трибуните гербовете на 16-е страни финалисти.

 

Сценарист на спектакъла бе Марко Балич, който бе отговорен и за откриването и закриването на Олимпийските игри в Торино от 2006 година. На него са поверени и церомониите от Олимпиадата и Параолимпиадата в Бразилия през 2016.