Битката в “групата на смъртта” започва с Холандия – Дания

Холандия започва участието си на финалите на Евро 2012 в Полша и Украйна с двубой срещу тима на Дания на стадион “Металист” в Харков тази вечер.SPORTNI.BG

Финалистът от последното световно първенство е един от фаворитите за спечелването на трофея, но ще трябва да ирае в “групата на смъртта” с отборите на Португалия, Германия и Дания.

За Холандия защитникът Йорис Матайсен е малко вероятно да се възстанови от контузията си в подколянното сухожилие навреме за съботния мач от група “В” срещу Дания.

Футболистът на ПСВ Айндховен Вилфред Бума, който изигра последния си мач за “лалетата” на предишното европейско първенство през 2008 г. може да заеме мястото си в центъра на отбраната.

Той може да бъде предпочетен пред Рон Влаар от Фейенорд, тъй като има много по-голям опит на такива международни турнири.

Очаква се Робин ван Перси да започне като титуляр вместо Клаас Ян Хунтелаар като острие в схемата на Берт ван Марвайк 4-2-3-1.

Обстановката в лагера на Дания е доста по-добра, като в състава на “червения динамит” няма контузени футболисти.

Селекционерът на европейския шампион от 1992 г. Мортен Пер Олсен може да заложи на същия състав, който победи тима на Австралия с 2:0 в контрола преди старта на Евро 2012.

Най-вероятно Никлас Бендтнер ще започне като централен нападател, като ще бъде подкрепян от младата звезда на Аякс Кристиан Ериксен.

Любопитна подробност е, че последната среща между Холандия и Дания бе на Мондиал 2010, когато двете единайсеторки изиграха първия си мач на световното първенство помежду си, а холандците спечелиха с 2:0.