Време е Германия да се завърне на европейския връх

Димитър Бошнаков

16 години след последния си триумф на голям футболен форум отборът на Германия изглежда повече от подготвен за печелене на четвърта европейска титла.

 

Именно след шампионата в Англия, когато Бундестимът спечели срещу Чехия на финала тима претърпя толкова много разочарования през годините, което ме кара да мисля, че е крайно време Германия отново да вдигне купа.

euro2012.bnt.bg.

 

Отпадане от Хърватия на четвъртфиналите на световното първенство през 1998-а, придружено от две срамни отстранявания още в групите на Еврофиналите през 2000-а и 2004-а години. Единственото хубаво беше достигането до финала на Мондиала през 2002-та, загубен от Бразилия с 0-2. Европейското в Португалия преди 8 години като че ли беше пикът на немощ на тогавашната селекция, след като Маншафтът не само отпадна в груповата фаза, а и спечели една единствена точка, и то срещу Латвия.

След това разочарование футболният съюз реши да направи нови, строги реформи за развитието на подрастващите футболисти по клубовете в страната. И това даде резултат още на световното първенство през 2006-а, когато Германия бе и домакин. Човекът, който промени изцяло футболната философия на Германия се казва Юрген Клинсман. На Мондиала Германия показа съвсем друго лице, от това което сме свикнали да виждаме. Но малко не достигна и отборът бе елиминиран злощастно от бъдещия шамион Италия на полуфиналите. Клинсман напусна, а на негово място застана дотогвашния му помощник Йоаким Льов, който продължи започнатото.

Германия все повече впечатляваше с атрактивния и бърз футбол, и на предишното европейско първенство достигна до финала, където отново претърпя разочарование – 0-1 от Испания.

Преди две години в Южна Африка вече станахме свидетели на плодовете, посяни преди няколко години. Льов доведе втория най-млад отбор от 32-ата на Мондиала. Освен това всичките 23-а футболисти в разширения състав се състезаваха в Бундеслигата. Едва ли някой тогава очакваше Германия същевременно да мачка съперниците си и да играе привлекатален футбол. Само резултатите 4-1 срещу Англия на осминафиналите и 4-0 с Аржентина в следващата фаза говорят много. Отново Испания обаче сложи прът в колелата на набралия скорост Бундестим и го елиминира на полуфиналите пак след 1-0.

Сега две години по-късно, отново с един от най-младите, но и същевременно придобил достатъчно опит отборът на Гер