Феноменална България се доближи само на крачка от Олимпиадата в Лондон

Националният волейболен отбор на България постигна изключително важен успех, побеждавайки Франция с 3:1 в световна олимпийска квалификация, играна в препълнената зала „Арена Армеец”,novsport.com

При неистова подкрепа от феновете, които създадоха неповторима атмосфера и пред погледа на президента на България Росен Плевнелиев и министъра на спорта Свилен Нейков, „трикольорите” се доближиха само на крачка от участие на Олимпиадата в Лондон.

 

Въпреки очевидното подпиране на французите от страна на рефера от Чехия Милан Лабаста българите се добраха до ключовия успех след невероятно драматична и равностойна игра.

 

 

Първият гейм започна изключително равностойно и напрегнато. Французите поведоха, но след няколко последователни грешки от сервиса и в двата тима играта вървеше точка за точка. Българите успяха да излязат напред в резултата след като Теодор Тодоров изпълни лек сервис, но посрещачът на гостите Нгапет не прецени добре полета на топката и я остави в полето за 5:4. Първото техническо прекъсване дойде при преднина за „трикольорите” – 8:7. След подновяването на играта българите съумяха да дръпнат на „петлите” с три точки с малко помощ от мрежата при един сервис на Казийски, но впоследствие допуснаха обрат. Със сърцата игра и с помощта на невероятната публика момчетата на Радостин Стойчев преодоляха пасива и на свой ред поведоха с 22:18. Мощна бомба по диагонала на Тодор Алексиев доведе нещата до геймбол, а Цветан Соколов донесе успеха с 25:19 в първия гейм.

 

След равностойна игра в началните минути на втората част гостите успяха да натрупат преднина от три точки и така двата отбора се оттеглиха при първото техническо прекъсване при резултат 8:5 в полза на Франция. След почивката „петлите” дръпнаха с четири пункта, но Лъвовете не се предадоха и дебнеха всяка възможност за атака. След изключително продължително разиграване българите проявиха търпение и намалиха на 12:10 след чудесна игра на Андрей Жеков по диагонала. Бойкият тим на Франция обаче показа, че няма лесно да се раздели с олимпийската квота и отново увеличи преднината си на три точки. Волейболистите на Радостин Стойчев успяха да се доближат на точка до съперника при 22:21 след страхотна тройна  блокада. Грешка на французите при сервиса пък доведе до равенство 22:22. Гостите бяха на крачка от спечелване на втория гейм при 24:22, но „трикольорите” намалиха, а след изключителен сервис на Казийски се стигна до ново равенство. „Петлите” обаче показаха по-здрави нерви в края и затвориха гейма с 28:26.

 

Третият гейм не направи изключение от предните два и също протече при максимално напрежение, равностойна игра и множество обрати. Резултатът отново вървеше точка за точка като първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за Франция. След подновяването на играта „трикольорите” успяха да поведат при 13:12 след грешен сервис на гостите. Впоследствие обаче тимът, воден от Филип Блан успя да обърне и да натрупа преднина от 3 точки в средата на гейма – 17:14. Виждайки, че третата част им се изплъзва, домакините показаха пределна мобилизация и успяха да стопят изоставането. С блестяща блокада Ники Николов изравни – 18:18, а със страхотни тупалки по диагонала на Казийски и Алексиев Лъвовете поведоха в заключителните минути с 23:20. След стабилна игра на французите в защита обаче се стигна до поредното равенство, преди Теодор Тодоров да направи резултата 24:23 със страхотно отиграване. Тодор Алексиев взриви трибуните с неотразима контраатака и спечели гейма за България – 25:23.

 

Андрей Жеков изведе нациналите ни напред в резултата в началото на четвъртия гейм, изненадвайки, френската отбрана, която се подготвше за блокада. Подобно на предишните части играта вървеше точка за точка, но този път българите изглеждаха решени да доведат нещата докрай и нито за миг не изпуснаха инициативата. Първото прекъсване дойде при 8:7 за Франция, но веднага след това Цветан Соколов изравни със светкавична атака по диагонала. От този момент нататък волейболистите на Радостин Стойчев започнаха да трупат преднина и след нова точка на Соколов и подарък от Самика, България поведе с 12:9. Устремени към победата Лъвовете продължиха да диктуват темпото. Успешна атака на Казийски през центъра съхрани преднината от три точки при 19:16. Импулс в играта на гостите доведе до равенство 21:21, но “петлите” пратиха топката в аут от сервиса и отново изостанаха 22:21. Веднага след това безупречна двойна блокада на Тодор Алексиев и Теодор Тодоров ни доближи само на две точки от успеха 23:21. Французите обаче показаха характер и спасиха три мачбола в края изравнявайки резултата – 24:24. Българите стиснаха зъби в следващите минути и след като Теодор Тодоров блестящо затвори диагонала се добраха до бленувания успех с 27:25.

Последното препятствие пред националите ни е утрешния мач с Египет от 20:30 часа отново в зала “Арена Армеец”.

 

Стартов състав на България: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Николай Николов – Теодор Салпаров-либеро

Франция: Пиер Пужол, Антонен Рузие, Гийом Самика, Ървин Нгапет, Кевин Льо Ру, Жерал-Арди Десурс – Жан-Франсоя Ексига-либеро