Време е за дерби! Левски срещу ЦСКА в големия мач на България

6083

Левски и ЦСКА се изправят един срещу друг в голямото дерби на България. Срещата между двата тима от 23-ия кръг на Първа лига е днес от 14:30 часа на Националния стадион “Васил Левски”.БЛИЦ.СПОРТ

“Сините” заемат второ място във временното класиране с актив от 45 точки, докато “червените” са трети с 42. От началото на пролетния дял на първенството 26-кратните шампиони на България не познават вкуса на победата. В последните си три мача те допуснаха 1 загуба, последвана от две равенства. Ситуацията при “армейците” е по-различна. Тимът на Стамен Белчев записа късни победи срещу Черно море и Берое, но в последния кръг се издъни като домакин на Ботев (Пловдив).

Напрежението преди дербито със сигурност е по-голямо в редиците на Левски. Тимът е с нов треньор, след като Елин Топузаков сдаде поста през седмицата. Начело на  “сините” застана Николай Митов, който вече е побеждавал ЦСКА. Това се случва през април 2013, когато Левски бие с 2:1 най-големия си съперник с гол на Жоао Силва в 90-ата минута.

Наставникът на отбора от “Герена” има куп проблеми пред себе си. Аут за сблъсъка за Йоргачевич, Пиргов, Александър Александров, Огнянов и Сандберг. Капитанът Веселин Минев попадна в групата за мача, но също не е ясно дали ще е напълно готов. Очаква се Божидар Митрев да направи повторен дебют със синия екип. Пред него в защита да играят Сашо Александров, Лукин, Яблонски и Минев. В центъра на терена Митов най-вероятно ще заложи на Де Ноойер, Костадинов, Бурабия и Аниете. Прохазка и Нар ще атакуват по фланговете, а нападението ще води Адениджи.

Треньорът на ЦСКА Стамен Белчев ще може да разчита на Станислав Манолев, който ще играе като десен бек. Другите в защитата пред вратаря Китанов ще са Чорбаджийски, Бодуров и Недялков. Буман и Пинто ще са в ролята на опорни халфове, а пред тях ще играе Руй Педро. Арсенио и Меркадо ще оперират по крилата, докато напред ще се разчита на Каранга.
ЛЕВСКИЦСКА
днес от 14:30 часа по Диема Спорт HD
София, “Васил Левски”
Съдия: Никола Попов

Вероятни състави:

Левски: Митрев, Александров, Лукин, Яблонски, Минев, Де Ноойер, Костадинов, Прохазка, Бурабия, Нар, Адениджи.
Контузени: Йоргачевич, Пиргов, Ал. Александров, Сандберг; Наказан: Огнянов
Треньор: Николай Митов

ЦСКА: Китанов, Недялков, Чорбаджийски, Бодуров, Манолев, Бумал, Пинто, Педро, Кулма, Меркадо, Каранга
Контузени: Дюлгеров, Десподов; Наказани: няма
Треньор: Стамен Белчев

Баланс между двата тима в елита: 138 мача, 52 победи за Левски, 37 равенства, 49 победи за ЦСКА – г.р.: 191:191

Любопитни факти
*Левски е в серия от 3 поредни шампионатни мача без победа
*ЦСКА е с най-добрата защита в първенството – 10 допуснати гола или средно по 0,45 мач
*Левски допусна гол само в два от домакинските си мачове от началото на сезона
*ЦСКА е в серия от 7 поредни шампионатни мача без допуснат гол
*Левски е в серия от 10 поредни домакински мача с вкаран гол
*ЦСКА е отборът с най-малко допуснати голове като гост от началото на сезона – 6 или средно по 0,54