България на Олимпиада!!!

 

Националният волейболен отбор на България се класира за олимпийските игри в Лондон след като в последен мач от квалификационния турнир в зала „Арена Армеец” победи Египет с 3:1.novsport,com

По този начин за втора поредна година „трикольорите” се класират за Олимпиада, след като през 2008 година в Пекин завършиха на пето място.

 

По традиция двубоят бе изгледан от президента на България Росен Плевнелиев, заедно с министъра на спорта Свилен Нейков.

 

 

Окрилени от фантастичната победа, която постигнаха вчера и подкрепата от публиката, която отново изпълни до краен предел трибуните, волейболистите на България не показаха никакво подценяване към своя съперник. „Трикольорите” натрупаха солидна преднина още в самото начало като първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:2 в тяхна полза. Лъвовете не се отпуснаха след подновяването на играта и на моменти преднината им достигаше до невероятните 10 точки. Момчетата на Радостин Стойчев не изпуснаха инициативата нито за миг през първия гейм и закономерно го спечелиха след само 23 минути с 25:16.

 

 

Гостите успяха на два пъти да поведат в началото на втората част, но националите ни веднага изравниха 2:2. Впоследствие българите дръпнаха напред в резултата, но след  поредното спорно отсъждане на съдията Милан Лабаста, който скъса нервите на всички в зала „Арена Армеец” във вчерашния двубой с „петлите” се стигна до ново равенство 10:10. „Трикольорите” не оставиха повече шансове на египтяните и до края на гейма преднината им растеше лавинообразно. Така Лъвовете закономерно постигнаха краен успех и във втория гейм – 25:18.

 

След като успяха да си подпечатат визите за Олимпиадата със спечелването на втория гейм, в третия националите на България допуснаха отпускане и позволиха на съперника да натрупа сериозна преднина, достигнала до цели 8 точки. В началото на частта братята Братоеви влязоха в игра на местата на Андрей Жеков и Тодор Алексиев. „Фараоните” се оттеглиха с преднина и при двете технически прекъсвания 8:3 и 16:8. Българите обаче не се предадоха лесно и намалиха изоставането си. Въпреки това египтяните показаха по-добра съсредоточеност и не пропуснаха да се поздравят с успех в третата част – 25:20.

 

 

Българите бяха твърдо решени да приключат мача в четвъртия гейм и започнаха ударно с 3:0 и не изпуснаха нито веднъж водачеството. След първото техническо прекъсване преднината на момчетата на Радо Стойчев не падаше под 5 точки, а втората почивка дойде при резултат 16:8. „Трикольорите” не намалиха темпото след подновяването на играта успяха да поведат с цели 13 точки преди първия мачбол – 24:11. Лъвовете не успяха да се поздравят с успех при пърия опит, но след това триумфираха с 25:12 за огромна радост на над 10 000 по трибуните, които не спряха да скандират името на Радостин Стойчев.

 


Стартов състав на България: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Николай Николов, Виктор Йосифов – Теодор Салпаров-либеро