Превю: Франция срещу Англия

Четвъртата вечер от Евро 2012 предоставя поредния мегасблъсък между футболни исполини. Англия и Франция излизат в люта битка за първите две места в група “D”, където са още скандинавците от Швеция и домакините – Украйна, euro2012.bnt.bg.

На пръв поглед везните клонят в полза на петлите. След срамното си отпадане на Световното първенство в ЮАР преди две години, Карим Бензема и компания показват все по-силни мачове и резултатите не закъсняват. Наставникът Лоран Блан пък доказа, че може да наложи волята си над всички, независимо от звездния им статус и самочувствието, което показват извън терена. А това е много важно. Очаква се довечера петлите да излязат във формация 4-2-3-1. На върха на атаката ще бъде поставен Карим Бензема, подпомаган от Самир Насри, Малуда и Франк Рибери. В центъра на терена пък ще действат Диара и познатият на цяла Англия сврака – Йоан Кабай. В защита очаквайте картон от централния защитник Филип Мексес, който ще си партнира с Адил Рами. На левия бек Лоран Блан ще заложи на Патрис Евра, а отдясно ще действа новака Матийо Дебуши. Редица спортни анализатори прогнозират и поява на чудото от Монпелие – Оливие Жиру, който не спираше да бележи през целия сезон в Лига 1 и логично донесе титла на отбора си.

Старши-треньорът на Англия Рой Ходжсън, от своя страна, още умува върху титулярния си състав. За съжаление на британските фенове, две от ключовите фигури в националния отбор отпаднаха преждевременно заради контузии. Неостаряващият бранител Джон Тери получи травма в бедрото, а съотборникът му в Челси Гари Кейхил счупи челюста си. Очаква се трите лъва да започнат в схема 4-4-1-1. Пред вратаря Джо Харт, на когото се възлагат огромни надежди, ще действат Адам Джонсън отдясно, Мартин Кели и страховития Джулиан Лескът в центъра, както и Ашли Коул отляво. Пред тях ще застанат Джеймс Милнър, Стивън Джерард, Скот Паркър и Стюард Даунинг – имена, които са врели и кипели в редица силни мачове. Поради наказанието на Уейн Рууни, на върха на атаката най-вероятно ще застане съотборникът му в Манчестър Юнайтед Дани Уелбек, въпреки че в последния момент Ходжсън може да го замени и с тарана на Ливърпул – Андрю Керъл. Въпреки това, повечето анализатори смятат, че именно юношата на червените дяволи ще бъде титуляр, защото зад него ще действа колегата му от “Олд Трафорд” – Ашли Йънг.

Последната среща между Франция и Англия бе на Европейското първенство по футбол в Португалия през 2004г, когато петлите победиха с 2:1 след 2 попадения на легендарния Зинедин Зидан. Статистиката обаче е в полза на островитяните – 16 победи срещу 8 за Франция.

Двубоят ще се състои днес от 19:00ч. на украинското бижу “Донбас Арена”, където се състезава Шахтьор (Донецк).