Новия регламент на А група

5011

Новият сезон в България чука на вратата. Преди минути БФС изтегли жребия за него, а името му ще е Първа професионална лига. В нея ще участват 14 отбора и ще състои от нова система.

Шампионатът ще се проведе в две фази. В първата отборите ще изиграят общо по 26 мача на принципа всеки срещу всеки, след което ще бъдат разделени съгласно класирането на група от 6 отбора, които ще се борят за титлата и право на участие в Лига Европа. Те ще разпределят местата в общо 10 мача (по 2 мача всеки срещу всеки). Долната група ще е съставена от 8 тима.

Тя е от 2 групи по 4 отбора, които ще изиграят 6 мача, след което първите 2 отбора от тези групи по системата на директни елиминации ще се срещнат помежду си (първият от първата група срещу вторият от втората група и вторият от първата група срещу първия от втората група) в два мача, изиграни по европейските правила с правило за гол на чужд терен. Победителите от тези двубои ще изиграят още 2 срещи помежду си, които ще определят кой от тях има право да предизвика последният отбор от първата шестица, който получава право да участва в евротурнирите на негов терен в един мач и, ако го победи, ще заеме неговото място в Европа.

Вижте тук пълната програма за новия сезон!

Четирите тима от двете групи в долната осмица, подобно на първите, ще изиграят по 2 мача помежду си (третият от първата група срещу четвъртия от втората и четвъртият от втората група срещу третия от втората група). Двата отбора, които загубят тези мачове, ще играят още 2 помежду си, за да определят кой от тях ще изпадне директно в по-ниската дивизия и кой ще играе бараж срещу втория в класирането от Втора професионална група.

Двата отбора, които победят, също играят 2 мача един срещу друг, победителят си запазва мястото в първа лига, а победеният ще трябва да играе бараж срещу третия в класирането от втора лига. Точките от редовния сезон няма да се делят на половина и ще се запазват в следващата фаза. И през новия сезон ще има 36 кръга, като само отборите, които ще изиграят плейоф за Лига Европа и плейоф за оцеляване, ще изиграят по 37 мача.