Магьосникът от Орцинуови

Валери Генов

Италия за пореден път се оказа препъни-камъкът за Испания. В исторически план това не трябва да е изненада ( испанците имат едва 1 спечелен мач в официален мач срещу опонента си) като в последния двубой от официално естество отново завърши без победител – 0:0 (1/4 финал на Евро 2008, Испания побеждава с дузпи след 4:2 при 11 метровите удари).

euro2012.bnt.bg.

 

И ако преди 4 години равенството бе плод на дефанзивния футбол на Роберто Донадони (бел.ред. селекционера на Италия тогава), то възраждането на „Скуадра адзура” до голяма степен изненадва. След неусшеното европейско в Австрия и Швейцария, начело на италианците се завърна Марчело Липи. И той обаче не успя да помогне за по-добро представяне на финалите на Световното първенство през 2010. Тотален крах и отпадане в груповата фаза.

Ето, че дойде 2012 и Чезаре Прандели бере плодовете от своя труд. Със своята непоколебимост в избирането на състава за еврофиналите, както и за началната единайсеторка срещу „Ла Фурия”, той спечели сърцата на сънародниците си. Прандели, родом от Орцинуови, заложи в срещата с европейския шампион на тактика 3-5-2. Същата тази тактика, която донесе шампионска титла на Ювентус в изминалия сезон. Не е случайно, че и изборът е съобразен с титулярните единадесет. А голяма част от тях идва именно от „Старата госпожа”. Буфон, Бонучи, Киелини, Маркизио,Пирло и Джакерини – половината състав на торинци. Тяхната сработка се оказа ключова в равенството с Испания. Не бива да се подминава приноса на Даниеле де Роси, който преди мача, заяви къде на шега къде на сериозно, че може да стане най-добрия защитник на това първенство и още в първия си мач на непривичния за него пост потвърди думите си. Де Роси изглеждаше така сякаш в Рома играе винаги като централен защитник.

Смелостта на Прандели да заложи на него донесе повече плюсове, отколкото минуси. Отновно далновидността на наставника предотврати втори жълт карон на ексцентричния Балотели като го изкара от игра и заложи на опитния Ди Натале. В състава на Прандели всеки изглеждаше на мястото си. Тимът следваше стриктно инструкциите му и ето, че магията се получи. Селекционерът бе над всички с точните си решения, тактическата грамотност и увереност, която успя да предаде на играчите в националния отбор.

Магьосникът от Орцинуови тепърва ще трябва да прави трикове, за да успее Италия да спечели еврошампионата, но първата крачка изглежда обещаваща.

 

*Орцинуови – град в провинция Бреша, Италия