Превю: Гърция – Чехия

Днес от 19 00 във Вроцлав, Гърция и Чехия излизат в битка за задължителни три точки. Вторият мач от Група А е ключов за развръзката в групата, от гледна точка на чехите.

Чехия трябва да играе за всичко или нищо , след като загуби катастрофално първата си среща от Русия с 1:4. След ужасяващата игра срещу Русия, селекцията на Михал Билек няма право на грешки. euro2012.bnt.bg.

Вратарят на Челси – Петр Чех остава оптимист.

“Първият мач понякога показва как ще изглежда групата, но следващите мачове са по-важни. Втората среща с Гърция ще е ключова. Ако не победим, шансовете ни ще се изпарят. Загубата с 1:4 не изглежда позитивно, но е същото и ако загубиш с 0:1…просто не печелиш никакви точки. Загубихме битката, но не войната. Добре е, че имаме още 180 минути да се реваншираме”

Гърция, водена от португалеца Фернандо Сантош, стартира с реми на Евро 2012 срещу домакина Полша, но загуби двама от основните си играчи в отбрана в този мач. Папастатополус ще пропусне една среща заради червен картон, а Пападопулос е аут от първенството поради проблем в коляното. Сантош също така заплаши организаторите, че ако отново има съдийски грешки в ущърб на неговия отбор, гърците ще бойкотират последния си мач в групата.

Вероятни стартови състави:

Гърция: Халкиас – Торосидис, Кацуранис,Пападополус, Холебас – Маниатис, Макос, Карагунис – Салпингидис, Гекас, Самарас

Чехия: Чех – Гебре Селасие, Сивок, Кадлец, Лимберски – Резек, Плашил, Росицки, Ирачек, Пиларж – Пекхарт

Любопитни факти:

Чехи и гърци са се срещали 2 пъти на европейски първенства. Победа за Гърция със сребърен гол през 2004 и победа за Чехия с 3:1 през 1980.

Гърция са пропуснали последните си три дузпи.

Елините са печелили само 1 от последните си 10 мача в груповата фаза.

Карагунис си е изкарал жълти картони в 7 от последните си 8 мача на еврофинали.

Автор:Петър Манолов