Полско-руската война продължава на терена

Днес ще се изиграят вторите срещи от група А на Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна,SPORTNI.BG

Домакинът Полша ще се изправи срещу тръгналия с летящ старт тим на Русия. Пресата във Варшава опита да вдъхнови националния отбор, изваждайки на първите си страници треньор Жмуда, Левандовски и вратаря Титон, облечени в униформи от полско-руската война от 1919-1921 година.
Тя е решена в боевете под Варшава, влезли в историята като “Чудото на Висла”. Тогава силно притиснатата полска армия успява да разгроми настъпващите съветски части, нанасяйки им огромно поражение.
В резултат на успеха страната запазва националния си суверенитет, но и се разширява териториално в земите на Западна Украйна и част от Беларус.
Жмуда ще заложи на схема 4-2-3-1, както и в първия мач срещу Гърция. Наказан е само вратаря Шчесни. Русия ще заложи на агресивната постройка 4-1-4-1 с Игор Денисов като опорен халф и Кержаков най-отпред в атака.
Основни сблъсъци:
Левандовски – Березуцки – Нападателят на Борусия Дортмунд беше най-добрият играч на “дружина полска” в мача на откриването. За Березуцки, който на моменти е доста тромав ще има проблеми
Бьониш – Дзагоев – Слизанията на Дзагоев отдясно доведоха до два гола във вратата на Петер Чех. Бьониш не трябва да го изпуска дори за секунда.
Любопитни факти:
 – 2:2 е резултатът в последния мач между двата състава, изигран през август в Москва
 – В първия си мач срещу Чехия Русия вкара два гола на контраатака – повече, отколкото за целия период на квалификациите
 – голът на Салпингидис прекъсна на 512 минути рекордната серия на Полша без допуснат гол за цялата история на националния отбор
В класирането води Русия с 3 точки, а Полша е с актив от 1 точка
Предполагаеми състави:
Полша: Титон, Пишчек, Василевски, Перкис, Бьониш, Муравски, Полански, Обраняк, Рибус, Блашчиковски, Левандовски
наказан: Шчесни
Русия: Малафеев, Жирков, Березуцки, Игнашевич, Анюков, Денисов, Дзагоев, Зирянов, Широков, Аршавин, Кержаков
съдия – Волфганг Щарк (Германия)