Юве не допусна изненада, на финал е

6423

Ювентус е на финал за девети път в Шампионската лига! Италианският гранд елиминира Монако след победа с 2:1 в реванша от 1/2-финалите на турнира. Старата госпожа спечели с 2:0 като гост в първия мач. В спор за трофея Юве ще се изправи срещу победителя от мадридския сблъсък между Атлетико и Реал. Белия балет триумфира на „Бернабеу“ преди седмица с 3:0 и чака спокойно реванша, който е утре на „Висенте Калдерон“.блиц.Спорт

Ювентус няма загуба като домакин от френски отбори (12 мача, 9 победи, 3 равенства), а Монако е без успех срещу италиански отбори от 8 двубоя (1 равенство и 7 загуби).

В герой на вечерта се превърна Дани Алвес. Бразилският защитник асистира за първото и сам вкара второто попадение за Старата госпожа. Бившата звезда на Барселона изигра водеща роля и в първата среща, когато асистира и за двата гола на Игуаин.

В 33-ата минута домакините откриха резултата. Атаката за гола започна от Буфон, продължи през Алекс Сандро по лявото крило, Дибала, за да стигне до Дани Албес. Бразилецът центрира перфектно отдясно и намери непокрития в наказателното поле Марио Манджукич. Хърватският национал засече с глава, Даниел Субашич се намеси авторитетно и изби силния удар, но Марио довкара топката от упор в мрежата за 1:0. Това беше първо попадение за Манджукич в елиминации в Лигата от 14 мача. За последен път той се разписа през 2014 г. за Байерн при победата над Манчестър Юнайтед с 3:1 в четвъртфинал.

В 37-ата минута Гонсало Игуаин беше изведен зад защитата в черно, излезе сам срещу Субашич и стреля слабо в тялото на стража.

Секунди преди почивката Менди сбърка в опасна близост до своята врата, Дани Алвес му отне топката и изведе в коридор Дибала сам срещу Субашич. Вратарят отново спаси и успя да изчисти в корнер. При последвалото центриране от статичното положение стражът боксира топката, но тя попадна точно на волето на Дани Алвес и прошка за Монако нямаше – 2:0 за Юве! С това е последните надежди на гостите за чудо угаснаха.

В 69-ата минута Моутиньо беше изпуснат от защитата на домакините, проби до аутлинията и сервира топката на Мбапе почти пред голлинията. Младокът нямаше как да сбърка от 1 метър и вкара за 2:1. Това беше първи гол, който торинци допуснаха в елиминациите досега, а монегаските не са печелили гостуване от полуфинал в Шампионската лига.

„Сухата“ серия на Буфон в турнира в поредни мачове без допуснат гол продължи 690 минути. За последен път ветеранът извади топката от мрежата си на 22 ноември 2016 г. в 9-ата минута на мача срещу Севиля (3:1) от груповата фаза.

Юве подобри постижението на Челси от сезона 2007/08 от 686 минути. Само Арсенал има повече „сухи“ минути в Шампионската лига – 995, през сезона 2005/06.

Мбапе стана най-младият голмайстор в полуфинал от ШЛ – 18 г и 140 дни. Той счупи рекорда на Обафеми Мартенс, който през 2003 -а се разписа за Интер, когато беше на 18 г. и 197 дни. Третото място в тази неофициална класация остана за Нордин Вутер от Аякс, който през 1996 г. вкара гол (19 г., 237 дни).

Традицията показва, че Ювентус е играл финал в 9 от 12-те си участия на полуфинал. Монако отпада в 6-те случая, в които губи първия мач.
ЮВЕНТУС–  МОНАКО 2:1 (4:1 общ резултат)
1:0 Марио Манджукич (33), 2:0 Дани Алвес (44), 2:1 Килиан Мбапе (69)
стадион: “Ювентус Арена”
съдия: Бьорн Кайперс (Холандия)

Резултат с изображение за juventus logoЮвентус: Буфон, Бардзали (85-Бенатия), Бонучи, Киелини, Алвеш, Пянич, Кедира (10-Маркизио), Сандро, Дибала (54-Куадрадо), Манджукич, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Резултат с изображение за monaco fc logoМонако: Субашич, Сидибе, Жемерсон, Глик, Раджи, Менди (55-Фабиньо), Моутиньо, Бакайоко (78-Жермен), Силва (69-Лемар), Мбапе, Фалкао
Треньор: Леонардо Жардим