Испания – Ирландия: Лесен успех за шампиона или шок?

Европейският шампион Испания излиза за второто си изпитание по пътя към защитата на титлата. Този път съперникът Ирландия не е толкова именит като в първия кръг.sportni.bg

Тогава “ла фурия” завърши наравно 1:1 с Италия и затова сега има нужда от задължителни три точки срещу островитяните, за да не поставя под съмнение класирането си.

Втора загуба за ирландците, след тази с 1:3 от Хърватия, почти 100% ще означава, че те ще се сбогуват с шампионата още след груповата фаза. Затова предстои наистина интересен сблъсък на “Арена Гданск” от 21:45 часа.

Селекционерът на шампионите Висенте дел Боске може да е доволен, че никоя от звездите му няма травми след първия мач. Той обаче има една сериозна дилема – дали да продължи да играе без типичен централен нападател.

Тази схема доведе само до хикс с Италия и сложи край на уникалната серия от 14 поредни победи на иберийците. Затова сега се очаква Сеск Фабрегас да отстъпи мястото си на Фернандо Торес.

Дел Боске твърди, че ще остане верен на принципа си и пак ще е без таран, но е подложен на огромен натиск в родината си да промени схемата и нищо чудно да му се поддаде.

Колегата му начело на Ирландия Джовани Трапатони има доста повече проблеми от него. Трима от основните му играчи имат травми и пропуснаха по няколко занимания след поражението от Хърватия.

Защитникът Ричард Дън е с мазоли по краката и страда от изтощение. Той обаче със сигурност ще играе, като ще стисне зъби.

Проблеми имат още вратарят Шей Гивън и халфът Дарън Гибсън. Те пропуснаха по две тренировки, но лекарският щаб ще ги вдигне на крака за така важния мач.

Засега единственият гол за Ирландия на този шампионат е дело на Шон Сейнт Леджър. Със сигурност обаче ирландците ще се молят той да не се разписва отново, защото всеки път, когато вкара за родината си, тя не печели двубоя.

Въпреки че са изявеният аутсайдер в групата, ирландците не са за подценяване. До преди мача с Хърватия, те бяха в серия от 14 мача без загуба, а последната им такава преди това беше от полуфиналиста на световното през 2010 г. Уругвай с 2:3.

Двата тима имат и стари сметки за уреждане. Последната им среща беше през 2002 г., на осминафиналите на световното. Тогава в редовното време мачът завърши наравно 1:1.

При дузпите испанците бяха по-точни и надделяха с 3:2, но определено ирландците не са забравили това болезнено отпадане и ще искат реванш. Дали ще го получат, ще разберем тази вечер от 21:45 часа.